Dagens overblik: Djøf erkender offentligt overbureaukrati i udspil til regeringen

NYHEDSOVERBLIK: Pædagoger, sygeplejersker og sosu-assistenter skal bruge mere tid sammen med borgerne, lyder det fra Djøf i et nyt udspil til regeringen. Få dit politiske nyhedsoverblik her. 

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Godmorgen og velkommen til ugens første politiske nyhedsoverblik fra Altinget.

Vi lægger ud med et nyt udspil fra Djøf, der er beskrevet i Politiken.

Her anbefaler fagforeningen, at regeringen fastsætter et politisk mål om, at ”velfærdsmedarbejdere” som sosu-assistenter, politimænd, pædagoger og sygeplejersker senest i 2025 skal yde ti timers mere direkte borgernær service om måneden.

Udspillet kommer i erkendelse af, at man i embedsværket, hvor Djøf har mange medlemmer, ikke har været god nok til at rådgive politikerne til at undgå overbureaukrati.

”Vi er i stigende grad opmærksomme på, at vi i vores rådgivning af politikerne skal pege dem i retning af, at den tid, der er, skal bruges til borgerne. Det har vi ikke været hurtige og dygtige nok til,” siger Djøf’s formand, Henning Thiesen, til avisen.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) takker ifølge Politiken for forslaget, men hun virker ikke umiddelbart begejstret.

”Hvis det her skal tages meget konkret, vil det betyde endnu et lag af styring, endnu et lag af minutkontrol. Man har tidligere haft ansigt-til-ansigt-tid i hjemmeplejen. Det var noget af det, som fjernede fagligheden og skabte minuttyranni,” siger ministeren til avisen.

Borgmestre er utilfredse med den kommunale udligning
Otte ud af ti borgmestre er utilfredse med det nuværende system for kommunal udligning, der står over for en politisk overhaling.

Det skriver DR, der har lavet en rundspørge blandt landets 98 borgmestre.

Her svarer hele 69 borgmestre, at de er enten utilfredse eller meget utilfredse, og det gælder både borgmestre i rige og fattige kommuner, skriver DR.

I Altinget kan man læse en analyse af knasterne i de forestående forhandlinger om et nyt udligningssystem, der skulle begynde i midten af februar.

Her bliver det andet store borgmesterparti, Venstre, en vigtig, men potentielt besværlig partner for regeringen, lyder det.

”Regeringen og Venstre er enige om, at en reform af den kommunale udligning skal hjælpe yderkommuner. Men spørgsmålet om, hvem der ud over København skal bidrage, bliver sprængfarligt,” skriver Altingets kommunalredaktør i analysen, der kan læses her.

Læs også

Rapport: Ekstrem ulighed koster fattige kvinder
Den ekstreme globale ulighed går særligt hårdt ud over fattige kvinder. 

Sådan lyder det i Oxfam Ibis' årlige ulighedsrapport, der netop er blevet udgivet, skriver Politiken

"Det er konsekvent kvinderne, der har de dårligst betalte jobs. Samtidig er det dem, der står for størstedelen af det ulønnede omsorgsarbejde som rengøring og pasning af børn og syge," siger Kristian Weise, der er generalsekretær i den danske afdeling af  Oxfam Ibis, til avisen. 

I rapporten skriver organisationen desuden, at verdens 2.153 dollarmilliardærer nu ejer det samme, som verdens 4,6 milliarder fattigste mennesker. 

SF: Flyafgift skal i handlingsplanen
Det er centralt, at der sættes afgifter på flytrafik, når regeringen i de kommende forhandlinger med Folketingets partier skal sætte handling bag ordene i klimaloven. 

Sådan lyder det fra SF, der vil finde en milliardindtægt gennem flyafgifter, skriver Ritzau ifølge Politiken.

"Det kan ikke være rigtigt, at den allermest klimaskadelige transportform som den eneste skal være fritaget for afgifter, samt at Danmark skal fremstå som Nordens skattely for flytrafik," siger partiformand Pia Olsen Dyhr til mediet.

Regeringen overvejer stadig Kattegatbro
Den ny bro over Kattegat, der skal forbinde det østlige Jylland og vestlige Sjælland med en forbindelse over Samsø, er stadig på tegnebrættet hos regeringen. 

Det oplyser Transport- og Boligministeriet i en pressemeddelelse.

"Det er afgørende, at vi undersøger en kombineret vej- og jernbaneforbindelse og ikke bare en ren vejforbindelse, som den forhenværende minister oprindeligt ønskede," siger transportminister Benny Engelbrecht (S) i meddelelsen.

Socialdemokratiet bakkede ikke op om VLAK-regeringens planer om broen, fordi den tidligere regering kun ville undersøge muligheden for at bygge en bro uden togforbindelse, skriver ministeriet. 

Forsvarsminister indfører whistleblowerordning
Forsvarsminister Trine Bramsen (S) har reageret på svindelsagerne i Forsvarets Ejendomsstyrelse ved at indføre en ny whistleblowerordning.

Det skriver DR.

"Vi skal jo ikke have et system, hvor man går og kigger ens kollega over skulderen, men hvis man ved, at der foregår svindel, er det mit klare ønske, at man siger det. Derfor skal der være en god whistleblowerordning, som man har tillid til, at man kan henvende sig til – også anonymt," siger Trine Bramsen til mediet.

Der skal både investeres i teknologi og personale for at gøre ordningen til virkelighed, fortæller ministeren.

Det sker i dag

  • Klokken 9.00: EU's udenrigsministre mødes i Bruxelles, hvor de blandt andet skal diskutere den nuværende krise med Iran.
  • Klokken 13.00:  IT-Politisk Forening og Retspolitisk Forening holder på Christiansborg en konference om overvågning, hvor de i anledning af regeringens tiltag tryghedspakken sætter fokus på konsekvenserne af borgerovervågning.
  • Klokken 17.30: Forsvarsordførerne Karsten Lauritzen (V) og Bjarne Laustsen (S) besøger en gruppe psykisk skadede nordjyske veteraner fra DIF Soldaterprojekt i Nørresundby.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00