Dagens overblik: Donald Trump møder Frederiksen under besøg i Danmark

NYHEDSOVERBLIK: Den amerikanske præsident, Donald Trump, kommer til Danmark til september. Her skal han møde Mette Frederiksen og blandt andet diskutere Arktis. 

God formiddag, og velkommen til torsdagens politiske nyhedsoverblik.

Vi begynder med dagens altoverskyggende historie:

Den amerikanske præsident, Donald Trump, besøger Danmark 2. og 3. september i år. 

Det bekræfter både Det Hvide Hus, Kongehuset og Statsministeriet onsdag aften. 

Præsidenten vil i løbet af besøget blandt andet møde statsminister Mette Frederiksen (S), der allerede har en række emner klar til dagsordenen. 

"Vi vil drøfte globale emner af fælles interesse, og hvordan vi sammen kan styrke samarbejdet mellem Danmark og USA inden for blandt andet sikkerhedspolitik, arktiske spørgsmål og fremme af samhandel og investeringer," siger hun i en pressemeddelelse fra Statsministeriet, hvor hun også kalder USA "Danmarks vigtigste og stærkeste allierede i NATO". 

Donald Trump møder under besøget i Danmark også formanden for det grønlandske landsstyre, Kim Kielsen, samt den færøske lagmand. Han hedder for tiden Aksel V. Johannesen, men det er uvist, om han stadig har posten under Trumps besøg, da der er valg på Færøerne d. 31. august. 

Trumps besøg splitter danske politikere
Blandt Folketingets politikere mødes annonceringen af Donald Trumps besøg i Danmark med særdeles blandede reaktioner. 

En af besøgets største kritikere er SF's politiske ordfører, Karsten Hønge, der ifølge Berlingske siger, at han vil planlægge demonstrationer mod præsidenten.

"Jeg vil stå nede på gaden og råbe efter ham. At han er kvindehader, klimafornægter og en repræsentant for det reaktionære i verden," siger Hønge til Berlingske. 

Anderledes positiv er næstformand i Venstre Kristian Jensen, der på Twitter opfordrer til, at mødet blandt andet skal handle om ligestilling. 

Erhvervslivet kalder Trump-besøg "et scoop"
Også i erhvervslivet er der udpræget begejstring over Donald Trumps planlagte besøg i Danmark.

Brian Mikkelsen, der er administerende direktør i Dansk Erhverv, mener, at besøget kan være med til at åbne nye markeder for danske virksomheder i USA.

"Det er et scoop og en meget glædelig nyhed for dansk erhvervsliv. USA er verdens største økonomi og vores næststørste eksportmarked. At ramme 330 millioner indbyggere i USA er guld værd for danske virksomheder," siger han til DR

Danmark eksporterer ifølge DR årligt for over 125 milliarder kroner til USA. 

Minister fjerner optagelseskrav til gymnasiet midlertidigt
Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har valgt at suspendere et optagelseskrav til gymnasiet, der risikerer at stå i vejen for elever, der ellers allerede er blevet vurderet egnede. 

Det skriver Politiken.

Med de nuværende regler skal elever, der har taget 10. klasse på en ellers prøvefri skole, opnå karakteren 4 i både dansk, engelsk, matematik og fysik ved en obligatorisk optagelsesprøve for at kunne komme ind på gymnasiet. Det gælder også, selvom de ved afslutningen af 9. klasse blev vurderet egnede til gymnasiet. 

Den barriere vil undervisningsministeren nu kort før studiestart pille ned. 

"Jeg er ikke sat på jorden for at forhindre unge mennesker i at komme i gang med en uddannelse, alene fordi de har klaret optagelsesprøven dårligt i et fag. Hvis de samlet set er blevet vurderet egnede til at komme i gang og i øvrigt har klaret de andre fag fint, kan jeg ikke se, hvorfor de ikke skal have chancen," siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Ministeren vil vurdere, om optagelsesprøven skal fjernes permanent, når evalueringen af den ligger klar om en måned.

Støttepartier vil droppe skattefordele ved forældrekøb
Der skal ikke længere være gevinster at hente på skattebilletten for forældre, der køber boliger til deres voksne børn.

Det foreslår Radikale Venstre, der bakkes op af både Enhedslisten og SF. 

"Vi vil sørge for, at flest mulige får tag over hovedet. Og et stabilt tag over hovedet til en leje, som er til at betale," siger Katrine Robsøe, der er fungerende politisk ordfører i Radikale Venstre.

Det skriver Jyllands-Posten.

Ifølge Radikale Venstre kan der spares 285 millioner kroner ved at droppe skattefordelen. De penge skal i stedet investeres i en fond, der kan gøre det lettere for kommunerne at opføre nye studieboliger. 

Den nye socialdemokratiske boligminister, Kaare Dybvad, vil over for Jyllands-Posten ikke forholde sig til forslaget. 

DF vil forhindre læger i at prædike religion og politik
Offentligt ansatte læger skal forhindres i at udtale sig om religion og politik, mener Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt.

Det skriver TV 2

"Jeg vil gå til ministeren og spørge, om vi kan fået lavet en aftale, hvor vi sikrer, at når du bliver ansat, så ligger der en aftale på, at du ikke agiterer for religion eller dit politiske ståsted," siger hun. 

Udtalelsen kommer som reaktion på en Youtube-video, hvor læge og regionsrådsmedlem i Region Syddanmark Mustapha Itani iført sin lægekittel anbefaler djævleudvaskelse som metode til at styre sin vrede.

Det er der ikke sundhedsfagligt belæg for, mener Marianne Mørk Mathiesen, der også er både læge og medlem af regionsrådet i Region Syddanmark, der derfor har indsendt en klage over sin kollega til både Region Syddanmark og Lægeforeningen. 

Forrige artikel Elever flygter fra opdelte gymnasier Elever flygter fra opdelte gymnasier Næste artikel Trump-besøg handler mere om Grønland end om Danmark Trump-besøg handler mere om Grønland end om Danmark
Jobcentre dropper effektivt redskab trods markante resultater

Jobcentre dropper effektivt redskab trods markante resultater

AKTIVERING: Et år efter at have været i revalidering er næsten halvdelen i job eller under uddannelse. Så det er en kortsigtet prioritering, når kommunerne fravælger revalidering for at spare penge, lyder kritikken på baggrund af ny analyse.