Dagens overblik: DR er klar med en spareplan

NYHEDSOVERBLIK: DR og Kulturministeriet er blevet enige om aftale, der sætter rammerne for fremtidens DR. Tommy Ahlers bader i rosende ord efter nyt udspil, og Christiansborg er på trapperne med en reaktion på hvidvask-skandalen. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til tirsdagens politiske nyhedsoverblik.

Vi starter i dag hos DR, der sent mandag aften underskrev en ny public service-kontrakt med Kulturministeriet.

I forlængelse af den aftale vil DR's generaldirektør Maria Rørbye Rønn tirsdag klokken 10 præsentere en spareplan for alle medarbejderne.

Besparelserne sker som konsekvens af det medieforlig, som regeringen indgik med Dansk Folkeparti kort tid før sommerferien, der indebærer et sparekrav på 20 procent af DR's drift. Det svarer til 773 millioner kroner.

Allerede før spareplanen er blevet offentliggjort er fyringsrunderne startet i sidste uge i DR's HR-afdeling, og mandag har et endnu ukendt antal chefer fået besked om, at de står overfor en fyring. Ifølge DR kan medarbejderne søge om frivillig fratrædelse indtil 24. september.

Her rammer sparekniven i DR
Mens DR endnu ikke har flere detaljer om den forestående spareplan, har både Politiken og TV 2 fået nys om indholdet.

Begge medier kan berette om, at besparelserne betyder, at DR vil slå kanalerne DR K og DR 2 sammen, mens DR Ultra og DR 3 fremover udelukkende skal være internetbaserede kanaler.

Derudover kan Politiken tilføje, at radiokanalerne P6 Beat, P7 Mix og P8 Jazz vil blive lukket.

Ifølge medierne vil der også blive skåret ned på DR's produktion af nyheder til nettet. Netnyhederne skal fremover i større grad stamme fra radio- og tv-kanalernes egen nyhedsproduktion.

Politisk reaktion på hvidvaskskandalen
Danske Bank er for tiden genstand for heftig kritik oven på indtil flere afsløringer om omfattende hvidvask i bankens estiske filial. Nu får sagen politiske konsekvenser.

Det skriver Politiken.

På Christiansborg er politikerne nemlig klar med et udkast til en ny aftale, der blandt andet skal øge bødestraffen for hvidvask. Ifølge udkastet lægger partierne op til at øge bødestraffen for overtrædelse af hvidvaskloven med 700 procent. Derudover vil politikerne indføre en såkaldt fast track-ordning, der giver bankerne mulighed for at indfryse transaktioner, mens de bliver undersøgt af bagmandspolitiet.

Politikerne vil også tilføre ekstra seks millioner kroner til kontrolinstanserne Bagmandspolitiet og Finanstilsynet, mens Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet skal have yderligere seks årsværk om året. Endelig skal tre millioner kroner omprioriteres i Erhvervsstyrelsen for at styrke kontrollen.

Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) vil ikke kommentere på det nuværende udkast, men han bekræfter på Twitter, at partierne i øjeblikket er i gang med at forhandle om en hvidvaskaftale. Han tilføjer, at udkastet ikke bliver den endelige version.

Mette Frederiksen på vej med socialudspil
I weekenden samles Socialdemokratiet til kongres i Aalborg, og her forventes det, at partiets formand Mette Frederiksen vil præsentere et nyt socialudspil. Allerede inden weekenden har Berlingske fået indsigt i nogle af udspillets forslag.

Ifølge avisen vil Mette Frederiksen gøre det muligt for skoletrætte elever i folkeskolens ældste klasser at bruge nogle timer om ugen eller en længere periode udenfor klasseværelserne.

Den tid skal bruges på fritidsjob eller erhvervspraktik, og det skal være med til at sikre, at de unge ikke mister lysten til at få en ungdomsuddannelse efter folkeskolen.

"Når jeg kigger på vores skole i dag, så er den blevet mere teoretisk, mere boglig og mere stillesiddende, og jeg tror, vi ofrer især nogle af drengene på det alter, fordi de har svært ved at tage ansvar for egen læring, når de er 12 eller 13 år gamle. Jeg er overbevist om, at der går mange drenge rundt, som – hvis de fik lov til at arbejde mere praktisk og kom lidt væk fra skolen – bliver fremtidens meget gode medarbejdere," siger Mette Frederiksen til Berlingske.

Derudover foreslår Mette Frederiksen også, at udsatte unge skal have mulighed for at bruge et ekstra år på deres ungdomsuddannelse, samt at det skal være lettere at udsætte børns skolestart, hvis pædagoger og forældre vurderer, at det er bedst.

Ahlers får ros fra hele det politiske spektrum
Mandag præsenterede uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) regeringens nye universitetsudspil, hvor der blandt andet bliver lagt op til at afskaffe karakterbonussen på 1,08 og give studerende bedre mulighed for at tage en pause og få erhvervserfaring mellem bacheloren og kandidaten.

Ifølge Berlingske får det nye udspil ros fra både højre og venstre side af Folketinget. Dansk Folkeparti roser Tommy Ahlers for at give studerende mulighed for at få mere erhvervserfaring, mens Enhedslisten bifalder, at der bliver lagt op til at skabe et "mere fleksibelt og mindre presset uddannelsessystem".

Det er ikke kun politikerne, der har pæne ord om det nye udspil. Ifølge DR roser de studerende også ministeren.

"Det er rigtig rart, at ministeren faktisk har lyttet til os studerende og vil skabe fleksibilitet. Det gør, at de studerende kan komme ud og prøve deres evner af i praksis og reflektere over uddannelsen, for så at vende tilbage og fortsætte studierne," siger Sana Mahin Doost, der er forkvinde for Danske Studerendes Fællesråd, til DR.

Det sker i dag

  • Klokken 10.00: DR gennemgår sin spareplan for pressen.
  • Klokken 12.45: Europa-Kommisionens næstformand, Jyrki Katainen, besøger i dag København. Her skal han blandt andet mødes med Folketingets Europaudvalg og tale ved Dansk Industris topmøde.
  • Klokken 13.00: Dansk Industri er vært for DI Topmøde 2018, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og S-formand Mette Frederiksen er blandt talerne.
  • Klokken 14.00: Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) besøger i dag Vollsmose. Besøget sker sammen med hendes nordiske ministerkolleger, Islands justitsminister, Sigríður A. Andersen, Sveriges migrationsminister, Heléne Fritzon, og Norges justitsminister, Tor Mikkel Wara, og integrationsminister, Jan Tore Sanner.
  • Klokken 16.30: Ræson afholder debat om folkeskolereformen, hvor blandt andet undervisningsminister Merete Riisager (LA) og lærernes formand Anders Bondo deltager.
  • Kulturministeriet forventes at præsenteres sin public service-aftale med DR i løbet af i dag.
  • Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) deltager i World Economic Forum i den kinesiske hovedstad, Beijing.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00