Dagens overblik: Drab på ung dansk kvinde i Marokko kan være terror

NYHEDSOVERBLIK: Lars Løkke Rasmussen siger, at drab på to unge kvinder i Marokko formentlig er politisk motiveret, og at der florerer "en forfærdelig video". Og så får regeringen kritik for at stække de politiske vagthunde. Få morgenoverblikket her.

Der er fuld knald på dansk politik her i de sidste dage før juleferien.

Finansloven er netop blevet vedtaget her til morgen, og en række andre lovforslag ventes at blive vedtaget i Folketingssalen i løbet af dagen. Det er blandt andet den omstridte lov om håndtryk ved statsborgerskabsceremonien og obligatorisk undervisning til børn i ghettoområder.

Løkke: Det gør mig vred
Torsdag morgen holdt statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) pressemøde om sagen om de to unge kvinder, som mandag blev fundet dræbt i Atlasbjergene syd for Marrakesh i Marokko. Nu vurderer anklagemyndigheden i Marokko nemlig, at dobbeltdrabet var politisk motiveret og dermed en terrorhandling. Ifølge PET peger efterforskningen på Islamisk Stat, oplyser Statsministeriet.

”Vi reagerer alle med forfærdelse, med afsky og med dyb sorg,” sagde Løkke og fortalte, at ”det er den måde, drabene har fundet sted på, der gør, at man efterforsker det her som terror”.

Han sagde, at handlingen kan være et angreb på vores måde at leve på.

"Det gør mig vred," sagde statsministeren.

 

Han fortalte, at der florerer ”en forfærdelig video” på nettet, som angiveligt viser drabet på den ene af kvinderne. Én mand er anholdt, og de marokkanske myndigheder mistænker tre andre mænd, som de har efterlyst og offentliggjort billeder af.

DR har lavet et godt overblik over, hvad vi foreløbig ved om sagen. 

Nye regler for familiesammenføring
Efter en række sager om børn, der er blevet udvist af Danmark, vil regeringen nu gøre reglerne for familiesammenføring af børn enklere.

Fremover skal man ifølge regeringens udspil søge om familiesammenføring med sit barn inden for tre måneder fra det tidspunkt, hvor man selv er blevet ført sammen med sin danske ægtefælle. Det skriver DR.

”Hvis man søger inden for tre måneder, så får man sit barn med. Hvis man ikke søger inden for tre måneder, så får man ikke sit barn hertil. Det er meget, meget enkelt,” siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

”Man skal ikke efterlade sit barn i hjemlandet i årevis,” tilføjer hun.

Samtidig vil regeringen afskaffe den nuværende regel om, at børn over otte år skal integrationsvurderes, før de kan blive familiesammenført med en forælder.

Dansk Folkeparti er positiv over for forslaget.

Pia Kjærsgaard kritiserer stækkelse af vagthunde
Regeringen får nu kritik for sin måde at behandle de organer, som skal kontrollere den til enhver tid siddende regering, på. Løkkes regering sender uheldige demokratiske signaler og risikerer at begrænse vagthundenes mulighed for at foretage uafhængig kontrol af dens magtudøvelse.

Sådan lyder skudsmålet fra en række centrale aktører som Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), den siddende overvismand og den netop afgåede formand for Statsrevisorerne. Det skriver Berlingske på baggrund af en række sager – dem kan du læse mere om her.

Pia Kjærsgaard bryder sig ikke om regeringens ageren i de seneste år, hvor der har været flere sammenstød med Statsrevisorerne, Ombudsmanden og Rigsrevisionen.

”Jeg tænker: Hvad skal vi så med institutionerne, hvis man nedgør dem, og hvis man kritiserer dem for nidkærhed eller nævenyttighed? Så sejler alt. Det hele må ikke blive lige meget, for så får vi et demokratisk problem,” siger hun.

DR får ny bestyrelse
Kulturminister Mette Bock (LA) har udpeget den nye bestyrelse for Danmarks Radio. Folketingets seks største partier har hver udpeget to kandidater, som ministeren har valgt imellem.

Du kan se alle de nye medlemmer, og dem, der fortsætter, i artiklen her.

Det sker i dag

  • Klokken 8.30: Statsministeren holder pressemøde om dobbeltdrabet i Marokko.
  • Klokken 9: Møde i salen med finanslov og lovforslag om blandt andet opholdskrav, håndtryk og obligatorisk undervisning til børn i udsatte boligområder.
  • Klokken 10: Demonstration mod 'håndtryksloven'
  • Klokken 16.30: Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) i samråd om CBCR (country-by-country-reporting) i EU.

Tema: Dagens overblik

Forrige artikel Facebook har fjernet over to milliarder falske profiler i år Facebook har fjernet over to milliarder falske profiler i år Næste artikel Her er DR's nye bestyrelse Her er DR's nye bestyrelse