Dagens overblik: Dybvad varsler opgør med danskernes forestilling om frihed

Embedsfolk hjalp regionsrådsformand med privat job, partier støtter forslag fra tænketank, arbejdspresset i embedsværket er, ifølge 500 chefer, for højt - og nye ejendomsvurderinger vil overrumple skat med klager. Få nyhedsoverblikket mandag.

"Forestillingen om at leve et helt frit liv uden bånd, det er jo ikke en mulighed," siger Kaare Dybvad Bek (S).
"Forestillingen om at leve et helt frit liv uden bånd, det er jo ikke en mulighed," siger Kaare Dybvad Bek (S).Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Nickolaj Storgaard Oksen

Velkommen til en hurtig gennemgang af dagens politiske nyheder.

Vi begynder med indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S), som i Berlingske varsler et opgør med danskernes frihed til at bo, uddanne sig og gå i skole, hvor de vil.

Det handler om at sikre sig, at alle har lige gode kort på hånden – uanset geografisk og social baggrund. De første spadestik er allerede taget. Gymnasieelever skal fordeles efter forældres indkomst, statslige jobs skal udflyttes, længevarende uddannelser skal etableres i provinsen og boligblokke i udsatte boligområder skal rives ned. Regeringen vil dernæst have, at optaget på landets folkeskoler i højere grad afspejler befolkningsgrundlaget.

"Forestillingen om at leve et helt frit liv uden bånd, det er jo ikke en mulighed. Der er masser af begrænsninger i vores samfund på, hvor man må bo, hvor meget du skal betale i skat. Man må heller ikke gå rundt med bar røv ude på gaden," siger ministeren til Berlingske.

Voldsomt arbejdspres blandt embedsmændene
Over 500 chefer i centraladministrationen oplever, at arbejdspresset i embedsværket for højt. Det skriver Altinget, som omtaler en undersøgelse af fagforeningen Djøf.

Cheferne vurderer, at mængden af opgaver er så stor, at det i høj grad eller nogen grad påvirker både de ansattes trivsel og selve arbejdsmiljøet. Blandt de i alt 62 procent, der i målingen svarer, at de overvejer at søge eller aktivt søger nyt job, er ønsket om mindre arbejdspres den hyppigste årsag.

"Det er et faresignal fra de ansatte," siger Lotte Bøgh Andersen, professor i offentligt ansatte og ledelse ved Aarhus Universitet.

Det formelle ansvar for de statsansatte ligger hos Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, som hører under skatteminister Morten Bødskov (S). Ministeren har ikke ønsket at kommentere undersøgelsen.

Partier støtter forslag fra tænketank
Et forslag fra Justitia om, at Socialtilsynet får pligt til at vurdere lovligheden af alle indberetninger om magtanvendelse på opholdssteder, på døgninstitutioner og i plejefamilier, får bred tilslutning på Christiansborg. Det skriver Jyllands-Posten

"Det lyder fornuftigt og ligger i forlængelse af den aftale, vi har indgået politisk i april om at styrke Socialtilsynet," siger socialordfører Marie Bjerre fra Venstre, som umiddelbart støtter forslaget sammen med Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Radikale Venstre. 

Socialminister Astrid Krag (S) skriver i en mail til Jyllands-Posten, at hun er åben for Justitas forslag, og at hun sammen med socialordførerne skal evaluere voksenansvarsloven til efteråret, hvor de skal se på, om loven "giver de rette redskaber til at sikre omsorgen for de anbragte børn og unge". 

Embedsfolk hjalp regionsrådsformand med privat job
Hovedstadens regionsrådsformand, Sophie Hæstorp Andersen (S), har modtaget hjælp fra sit embedsværk til at forberede opgaver til et privat bijob som facilitator i virksomheden Samuelsen, som hun har modtaget 18.000 kroner for. Det skriver Berlingske.

"Det er en uberettiget berigelse af sig selv på statskassens bekostning, fordi det er embedsmændenes arbejde, hun i princippet lukrerer på," siger Frederik Waage, professor i forvaltningsret ved Syddansk Universitet, til Berlingske.

Sophie Hæstorp Andersen, der er kandidat til overborgmesterposten i Københavns Kommune, har betalt pengene tilbage og har besluttet at indstille arbejdet for Samuelsen.

Sophie Hæstorp Andersen har ikke kommenteret historien, mens Marie Kruse, direktør i Center for Politik og Kommunikation i Region Hovedstaden, siger til Berlingske, at "det er mig, der har klokket i den – eller i hvert fald mine folk".

Nye ejendomsvurderinger vil overrumple skat med klager
Skatteminister Morten Bødskov (S) har ifølge Berlingske oplyst, at Skat forventer, at det nye system for ejendomsvurderinger vil afføde 130.000 klager, selvom Skat alene har kapacitet til at håndtere under halvdelen af klagerne.

"Ingen boligejere skal opleve at blive taget som gidsler, fordi der ikke er kapacitet til, at de kan få deres klage behandlet,” siger Christoffer Melson, Venstres fungerende politisk ordfører, til Berlingske.

Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid i det almindelige klagesystem er på 48 måneder. Hvis der ikke er kapacitet til at behandle ansøgningerne inden for dén frist, kan det betyde, at folk stadigvæk vil vente i klagekøen, når de næste ejendomsvurderinger lander. Morten Bødskov har ikke kommenteret historien.

Det sker i dag:

  • I løbet af dagen: De sidste døde mink bliver i løbet af formiddagen gravet op i Viborg Kommune ved Kølvrå. Flere end 15 millioner mink blev aflivet i efteråret som følge af coronapandemien. Minkene skal efterfølgende sendes til forbrænding.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kaare Dybvad Bek

Udlændinge- og integrationsminister, MF (S)
cand.scient. i geografi og geoinformatik (Københavns Uni. 2012)

Lotte Bøgh Andersen

Centerleder, Kong Frederiks Center for Offentlig Ledelse, professor, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet, medlem, Ledelseskommissionen
ph.d. i statskundskab (Aarhus Uni. 2005)

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

0:000:00