Dagens overblik: Eksperter advarer om for lav testkapacitet

Forslag om at suspendere patientrettighed kom ikke fra Epidemikommissionen, men fra sundhedsministeren. Eksperter advarer om for lav testkapacitet. Og SSI spår hårdeste måned under hele epidemien. Få overblikket over dagens nyheder. 

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

God morgen og velkommen til Altingets nedslag i de politiske nyheder dagen efter en historisk afstemning i Folketinget, hvor Inger Støjberg fik frataget sit mandat og øjeblikkeligt måtte forlade sin plads i salen.

Medlemmerne skulle tage stilling til, om Inger Støjberg fortsat er værdig til Folketinget efter at være idømt 60 dages ubetinget fængsel i Rigsretten.

Inden den endelige afstemning var der timelang debat i folketingssalen om spørgsmålet, hvorefter kun Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige stemte til den tidligere ministers fordel. Se eller gense hele forløbet op til afstemningen her.

Minister foreslog selv at suspendere patientrettighed

Det var ifølge regeringen med et ønske om ”at følge en indstilling fra Epidemikommissionen”, da man bad Epidemiudvalget om opbakning til midlertidigt at suspendere patientrettighederne og fik flertal med støttepartierne.

Men beslutningen om at fjerne patienters ret til at vælge et privathospital, hvis de ikke kan udredes eller behandles inden for en måned, er ikke baseret på Epidemikommissionens anbefaling, skriver Politiken.

I stedet var det et politisk forslag stillet af sundhedsminister Magnus Heunicke (S), hvorefter Epidemikommissionen tilsluttede sig uden nogen faglig begrundelse, viser avisens gennemgang af dokumenter.

Oplysningen vækker kritik hos Danske Patienter.

”Vi har lagt vægt på, at Epidemikommissionen har rådgivet. Hvis det ikke er tilfældet, er det problematisk”, siger direktør Morten Freil.

Eksperter advarer om for lav testkapacitet
I Berlingske advarer flere eksperter om, at testsystemet ikke længere kan følge med den stigende smitte i samfundet, hvilket svækker kontrollen med epidemien hen over julen.

Det betyder nemlig, at der ikke længere er tilstrækkelig viden om, hvordan smitten reelt udvikler sig, lyder det fra Viggo Andreasen, lektor og forsker i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitet.

”Det mest ubehagelige er, at vi har en ringe idé om, hvor hurtigt epidemien vokser. For hvis mørketallet bliver større og større, så vokser epidemien hurtigere, end vi tror,” siger han til Berlingske.

Alle regioner har fordelt ekstra milliard

Et politisk flertal besluttede i begyndelsen af måneden at sende en ekstra milliard mod det pressede sundhedsvæsen for at hjælpe sygehuse gennem vinteren og fastholde sundhedspersonalet. 

Og nu har alle regioner besluttet, hvordan den såkaldte "coronavinterpakke" skal fordeles, skriver DR.

I Region Nordjylland bliver sygeplejersker, sosu’er, portører og rengøringsfolk nu stillet en bonus på 12.000 kroner i udsigt, ligesom også ekstraarbejde vil blive belønnet på den anden side af vinteren.

”Vi har valgt at prioritere, således vi kan sikre et robust sundhedsvæsen hen over vinteren - og ikke mindst fastholde vores personale især på de afsnit, hvor der er rigtig meget tryk på,” siger regionsrådsformand Ulla Astman (S) til DR.

SSI spår hårdeste måned under hele epidemien

Decembers smitterekorder kommer til at blive slået, når vi går ind i det nye år.

Det vil føre til flere indlæggelser – også selvom myndighederne nu forsøger at bremse smittespredningen med flere restriktioner.

Sådan lyder vurderingen fra Tyra Grove Krause, faglig direktør i SSI, i et interview med TV 2.

”En indlæggelse i dag er ikke det samme som for et år siden. Folk er indlagte i kortere tid, og der er mindre risiko for at komme på intensiv, fordi vaccinerne beskytter mod alvorlige sygdomsforløb. Dog er jeg ikke i tvivl om, at det vil belaste hospitalerne,” siger hun til TV 2.
 
Det sker i dag:

  • Klokken 13: Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) holder pressemøde om coronasmitte
Læs også
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Tyra Grove Krause

Faglig direktør, Statens Serum Institut
cand.med. (Københavns Uni. 1996), ph.d. (Københavns Uni.)

Morten Freil

Direktør, Danske Patienter og Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet
cand.oecon. (Odense Uni. 1993)

0:000:00