Dagens overblik: Eksperter kritiserer Folketinget for at skrotte evaluering af omdiskuteret IT-system

NYHEDSOVERBLIK: IT-eksperter kritiserer Folketinget for at droppe en planlagt evaluering af det system, som blandt andet Stram Kurs fandt et smuthul i ved indsamlingen af vælgererklæringer forud for folketingsvalget. Få et overblik over dagens politiske nyheder her.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) repræsenterede søndag formiddag Danmark ved den franske militærparade på Champs-Élysées og Concordepladsen i anledning af den franske nationaldag, Bastilledagen.
Forsvarsminister Trine Bramsen (S) repræsenterede søndag formiddag Danmark ved den franske militærparade på Champs-Élysées og Concordepladsen i anledning af den franske nationaldag, Bastilledagen.Foto: Geoffroy Van Der Hasselt/AFP/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

God formiddag, og velkommen til dagens politiske nyhedsoverblik.

Det er stærkt kritisabelt, at Folketinget har besluttet at droppe en planlagt evaluering af det digitale vælgererklæringssystem.

Det mener to IT-eksperter:

”Det er kritisabelt og tåbeligt, at man ikke vælger at få lavet en evaluering. En ordentlig evaluering omfatter mange væsentlige og vigtige aspekter ud over den smutvej, de to partier benyttede sig af. Og en ordentlig vurdering bør være grundlaget for en revurdering og forbedret ordning,” siger digitaliseringsekspert og mangeårig lektor i datalogi ved Københavns Universitet Erik Frøkjær blandt andet til Berlingske.

IT-systemet fik kritik i foråret, efter at det lykkedes partiet Klaus Riskær Pedersen og Stram Kurs at udnytte et smuthul, som gjorde det muligt at omgå den såkaldte eftertænksomhedsperiode i indsamlingen af vælgererklæringer til folketingsvalget.

Systemet trådte i kraft i 2016 og skulle efter planen evalueres nu. Tilbage i marts besluttede Folketingets partier dog at ændre lovgivningen, sådan at smuthullet blev lukket. I samme ombæring valgte man at droppe evalueringen af det nuværende IT-system.

Læs hele historien her.

Bramsen kan ikke se værdi i europahær
Den nyudnævnte forsvarsminister, Trine Bramsen (S), drømmer ikke om en fælles europæisk hær.

Det slog hun fast søndag i Frankrig på sin første ministerrejse, skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

Her mødtes ministeren med den franske præsident, Emmanuel Macron, og repræsentanter for otte andre europæiske lande til en snak om et tættere forsvarssamarbejde.

Macron har selv ikke lagt skjul på, at han drømmer om en fælles europæisk hær, men for den danske minister går det kun så langt som et tættere forsvarssamarbejde med Frankrig og de andre europæiske lande.

”Jeg har svært ved at se, hvad det skal give af værdi, som vi ikke kan få ved at have forskellige forcer og forskellige kompetencer rammet ind i et tættere samarbejde på det udførende og strategiske plan,” siger Trine Bramsen.

Læs mere her.

Enhedslisten ønsker flere europæiske nattog
Den svenske regering er begyndt at undersøge mulighederne for at genindføre nattog til europæiske storbyer. Og det arbejde burde Danmark deltage i, hvis det er muligt.

Det siger Enhedslistens transportordfører, Henning Hyllested, til DR Nyheder.

"Det er en glædelig nyhed, at svenskerne vil nedsætte den her arbejdsgruppe. Den interesse, folk har for tog lige nu, er bare begyndelsen. Der er flere mennesker som vil tog, og derfor skal vi samarbejde med svenskerne," siger han.

Transportminister Benny Engelbrecht (S) er umiddelbart åben over for idéen.

Læs hele historien her. 

Rødt bagland tvivler på S-mærkesag
Statsminister Mette Frederiksen (S) havde kun lige akkurat præsenteret sin nye regering for offentligheden, før hun på Amalienborg Slotsplads gjorde det klart, at kampen for en differentieret pensionsalder bliver den første, som regeringen vil tage op.

Men det bliver svært at få igennem, mener en stor del af det røde bagland. Det skriver Ritzau ifølge Politiken.

I en rundspørge har Ritzau spurgt 312 lokale og regionale politikere fra Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Radikale, og her er det kun 61 procent af de adspurgte, som svarer ja til, at S-regeringen vil få indført en differentieret pensionsalder.

Af de Radikale medlemmer tror kun 7 ud af 31 på, at det vil lykkes for Frederiksen, mens det kun er en tredjedel af Enhedslistens medlemmer, som tror på, at det er en kamp, som S-regeringen kan vinde.

I det fælles forståelsespapir for den nye regering står der intet om en ret til tidlig pension.

Læs hele historien her.

Von der Leyen risikerer at snuble på målstregen
Den tyske forsvarsminister Ursula von der Leyen finder i den kommende uge ud af, hvorvidt hun med sikkerhed kan sætte sig på plads som den nye formand for EU-Kommissionen.

Ved afstemningen i morgen, tirsdag, i Europa-Parlamentet kan hun dog risikere at blive vraget. Det skriver Altinget.

Læs også

”Der er en rasende og meget splittet stemning i min gruppe. Især de tyske og de hollandske socialdemokrater føler sig dybt skuffede og forrådte af stats- og regeringslederne,” siger de danske socialdemokraters leder i Europa-Parlamentet, Christel Schaldemose.

Ursula von der Leyen går på talerstolen i Europa-Parlamentet tirsdag og skal bruge over halvdelen af de 750 medlemmers stemmer, før afstemningen lukker klokken 18.00 tirsdag aften.

Altinget følger begivenhederne tæt.

Læs hele historien her.

Det sker i dag:

  • Klokken 10.00: Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) deltager i sit første EU-udenrigsministermøde i Bruxelles. På mødet skal ministrene diskutere Tyrkiets boringer nær Cypern, Arktis, Venezuela og Mellemøsten.
  • Klokken 17.00: Europa-Parlamentet drøfter den tyske forsvarsminister Ursula von der Leyens kandidatur til posten som formand for EU-Kommisionen.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00