Dagens overblik: Ellemann indleder stort ideologisk slag om ejerboliger

Venstre vil give skattefradrag til førstegangskøbere. Flere familier modtager hjælp og støtte til skolestart. Regeringsforhandlingerne kan ende med at gå i hårknude. Få overblikket over dagens politiske nyheder.

Flere unge skal have mulighed for at købe egen bolig, mener Jakob Ellemann-Jensen (V).
Flere unge skal have mulighed for at købe egen bolig, mener Jakob Ellemann-Jensen (V).Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

Godmorgen og velkommen til denne uges første overflyvning af dansk politik, hvor der igen er begyndt at komme tryk på kedlerne frem mod det nært forestående folketingsvalg.

Venstre med signaturprojekt

Det fornemmes især i Berlingske, der i dag kan beskrive et markant og ideologisk valgudspil fra Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

I et stort interview med Berlingske præsenterer han et "signaturprojekt," der skal sikre, at flere danskere får mulighed for at købe og eje egen bolig.

I artiklen henviser han til undersøgelser, der peger på, at langt de fleste danskere ønsker at bo i ejerbolig. Det står i modsætning til den markante vækst i antallet af andels- og lejeboliger, der blandt andet er blevet drevet frem under den nuværende socialdemokratiske regering.

"Derfor siger jeg, at mens nogen synes, det vigtigste er at bygge flere almene boliger, er det vigtigste for mig, at flere kan få opfyldt drømmen om en ejerbolig," siger Jakob Ellemann-Jensen til Berlingske.

Konkret foreslår Venstre et skattefradrag til alle førstegangskøbere, der aldrig har haft en ejerbolig.

Resten af udspillet bliver fremlagt senere i dag.

Bolig- og indenrigsminister Christian Raabjerg Madsen (S) afviser Ellemanns idé. Han mener, at V-formanden indtager en "helt skæv og meget yderliggående liberalistisk position, som vil give danskerne mindre frihed til at bosætte sig."

Læs også

Første skoledag

Det er ikke kun politikernes sommerferie, der lakker mod enden. Også landets folkeskolelever vender i dag tilbage til klasselokalerne.

Men desværre - som Politiken i dag kan beskrive - er det kun på 16 skoler i hele landet, at trivslen er i top.

Rasmus Edelberg, der er formand for Skole og Forældre, som er en landsorganisation for skolebestyrelser og forældre til børn i folkeskolen, finder tallene "bekymrende."

"Rigtig mange er i gråzonen i forhold til mistrivsel," siger han til Politiken.

Avisen Danmark har også kigget nærmere på tingenes tilstand i den danske folkeskole.

Ifølge avisen har flere end nogensinde i år modtaget den såkaldte "skolestarthjælpepakke."

Pakken er blevet uddelt til trængende familier siden 2020. Den består blandt andet af en skoletaske, et penalhus og blyanter.

Kaotiske tilstande

Vi slutter hos Børsen, der har kigget nærmere på, hvordan de "kaotiske parlamentariske tilstande truer dannelsen af en regering efter valget."

Det skyldes, at antallet af partier og parlamentariske krav tårner sig op forud for det folketingsvalg, som ventes at være lige på trapperne, og det kan gøre det svært at danne en ny regering, lyder det i artiklen.

“Alt andet lige så er den konstellation, vi ser ved det kommende valg med op mod 15 partier på stemmesedlen, en, der er svær at håndtere i en regeringsdannelse,” siger professor i dansk og europæisk historie ved Aarhus Universitet Thorsten Borring Olesen til Børsen.

Det sker i dag

Dansk Folkeparti indleder sit sommergruppemøde. Det løber af stablen på Hotel Comwell i Roskilde. Der vil være pressemøde 10. august klokken 12.

Radikale holder gruppemøde på Christiansborg klokken 11. På onsdag holder partiet sommergruppemøde.

Forsvarsminister Morten Bødskov (S), Sveriges forsvarsminister Peter Hultqvist og Norges forsvarsminister Bjørn Arild Gram mødes i Malmø for at drøfte forsvarssamarbejdet i regionen. Det følges op af et pressemøde klokken 16.00.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Rasmus Edelberg

Formand, Skole og Forældre, sekretariatschef, Udbetaling Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. og Freie Universität Berlin 2001)

Christian Rabjerg Madsen

MF (S), politisk ordfører, fhv. indenrigs- og boligminister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2012)

0:000:00