Dagens overblik: Ellemann lægger op til ny kurs, og Boris Johnson truer med valg

NYHEDSOVERBLIK: Jakob Ellemann-Jensen er klar som formandskandidat og lægger op til at samarbejde med Nye Borgerlige. Og det britiske parlament har taget magten fra premierministeren i spørgsmålet om Brexit. Få morgenoverblikket.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Goddag og velkommen til dagens hurtige gennemgang af de vigtigste historier i politik.

Vi begynder med manden på alles læber, Jakob Ellemann-Jensen (V), der nu officielt er kandidat til at blive Venstres næste formand. Og dermed også en potentiel kandidat til at blive statsminister i Danmark en dag.

Det annoncerede han tirsdag aften i et interview med Jyllands-Posten

Her sagde han blandt andet, at han – hvis han bliver valgt på Venstres landsmøde 21. september – vil droppe Lars Løkkes idé om en SV-regering.

”Mette Frederiksen har valgt at basere sin regering på den yderste venstrefløj, og derfor er diskussionen ikke længere aktuel. Venstre hører hjemme i den borgerlige familie. Det er der, vi skal søge opbakning til at indtage Statsministeriet. Vi skal selvfølgelig samarbejde med Socialdemokraterne og De Radikale. Men ét er samarbejde. Noget andet er regeringssamarbejde,” siger han.

Nye Borgerlige er glade
I interviewet åbner Ellemann også for, at Venstre kan samarbejde med Nye Borgerlige. Det afviste Lars Løkke Rasmussen ellers i valgkampen. Partiet havde for ekstreme holdninger til eksempelvis udlændinge og internationale konventioner, mente Løkke.

”Jeg kommer ikke til at acceptere ultimative krav, men jeg vil ikke på forhånd udelukke at samarbejde med nogen,” siger Jakob Ellemann-Jensen i Jyllands-Posten.

Og det bliver godt modtaget hos formand Pernille Vermund.

”Det er jo noget anderledes end Lars Løkkes måde at håndtere os på,” siger hun til Ritzau ifølge blandt andre Jyllands-Posten.

Ellemann har i øvrigt lagt en video på Facebook, hvor han ridser sine politiske mærkesager op.

Briterne kan ende i nyvalg
Tirsdag aften var også en begivenhedsrig én af slagsen i det britiske parlament.

Her blev et flertal nemlig enige om at gå videre med et lovforslag, som vil tvinge premierminister Boris Johnson til at bede EU om en forlængelse af Brexit. Stik imod dét, Boris Johnson selv ønsker.

Parlamentet skal i dag stemme om loven. Og hvis et flertal stemmer den igennem, vil Boris Johnson have et nyvalg.

Det sagde en vred premierminister sent tirsdag aften fra talerstolen i underhuset. Det skriver Altinget og flere andre medier

Han kan dog ikke udskrive valget alene, men skal have to tredjedele af parlamentet med på den.

Læs mere her.

Danmark får igen kritik for partistøtteregler
Danmark gør stadig ikke nok for at sikre åbenhed om, hvem der økonomisk støtter partier og folketingskandidater i Danmark. 

Sådan lyder kritikken fra Europarådets antikorruptionsenhed, Greco, i en ny rapport, skriver Altinget. Og det er langtfra første gang, Danmark får kritik.

"Det efterlader et indtryk af, at Danmark ikke tager det her alvorligt. Globalt set er politik et af de erhverv, hvor risikoen for korruption er stor. Intet land er immunt, heller ikke Danmark, og derfor er det kritisabelt, at Danmark ikke gør nok for at implementere anbefalingerne fra Greco," siger Jesper Olsen, der er næstformand i Transparency International i Danmark.

Rød garanti: Vi slækker ikke på klimamål for at få de blå med
Tirsdag tog regeringen og dens støttepartier hul på forhandlingerne om klimaloven.

Og det første resultat var et håndslag på, at de ikke vil slække på målet om at reducere udslippet af drivhusgasser med 70 procent. Heller ikke, selv om det viser sig at være den eneste måde at få de blå partier med i en bred aftale om en forpligtende klimalov.

Det slog klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) fast efter første forhandlingsmøde.

"Det er set før, at man har været enig om et mål, men har slækket lidt på det i kompromisets ånd, fordi man gerne vil have en bred aftale. Det er ikke tilfældet her," sagde ministeren ifølge Altinget.

Analyse: Venstres dilemma
Vi slutter, hvor vi begyndte: med Venstre.

For selv om partiet nu snart får en ny formand, står partiet stadig i et dilemma, som Lars Løkke Rasmussen ikke fik løst. Dette handler om selve partiets placering som midterparti og velfærdsstatens garant.

Få analysen fra Altingets Esben Schjørring her.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00