Dagens overblik: Ellemann vil forkorte kandidatuddannelser og antallet af SU-år

Venstre lægger op til at fjerne det sjette SU-år og omlægge en række kandidatuddannelser til at vare et år frem for to. Flertal er blevet enige om vinterhjælp til danskerne, som bliver ramt af stigende elpriser. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget

Godmorgen og velkommen til ugens sidste politiske nyhedsoverblik fra Altinget, hvor vi i dag starter med et nyt udspil fra en af de tre statsministerkandidater.

Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen lægger i et interview med Berlingske op til både en SU-reform og en ændring af flere kandidatuddannelser. Hvis det står til Ellemann-Jensen, skal danske studerende maksimalt kunne få SU i fem år og ikke længere, end deres uddannelse er normeret til. 

”I Danmark bruger vi flere penge på SU, end vi gør på uddannelserne. Det er grundlæggende skævt. Vores SU er højere end i Sverige og Norge tilsammen. Vi har brug for at investere i uddannelse, men jeg mener, det er rimeligt, at vi fjerner det ekstra SU-år, så vi forsørger de unge, men i den periode som uddannelsen er normeret til,” siger Jakob Ellemann-Jensen til Berlingske.

Hvis de studerende bruger mere end den normeret tid på uddannelsen, kan de i stedet forsørges af et SU-lån. SU-reformen skal frigive 1,2 milliarder kroner årligt, som Venstre i stedet vil bruge på erhvervsuddannelserne, professionsuddannelserne og naturvidenskabelige uddannelser.

Jakob Ellemann-Jensen foreslår samtidig, at en række kandidatuddannelser forkortes, så de fremover gennemføres på et år fremfor de nuværende to år. Regeringen forventes at præsentere et lignende forslag i næste uge ifølge Politiken

Forhandlinger om vinterhjælp fortsætter

I den seneste uge har Folketingets partier forhandlet om, hvilken hjælp der skal gives til danskerne, som rammes af stigende energipriser. Efter lange forhandlinger både onsdag og torsdag er partierne nået til enighed fredag morgen.

Bag aftalen står regeringen, støttepartierne, Venstre, Konservative, Danmarksdemokraterne, Moderaterne og Alternativet, og den vil blive præsenteret klokken 9.40

Torsdag eftermiddag kunne både Berlingske, Jyllands-Posten, DR Nyheder og TV 2 erfare, at der lå et aftaleudkast på bordet i Finansministeriet. Et udkast som blandt andet indebar et flertal bag regeringens forslag om en låneordning til danskerne, som har behov for at udskyde betalingen af deres elregninger.

Men derudover indeholdte udkastet også en engangsforhøjelse af børnechecken med 660 kroner per barn og en sænkning af elafgiften til EU’s minimumssats i første halvår af 2023. Følg med på Altinget for at se, hvad aftalen er endt med at indeholde.

Huslejeloft vedtaget

Efter ophedet debat i Folketingssalen fik regeringen torsdag vedtaget sit forslag om loft over huslejestigningerne. Det skriver Altinget By og Bolig

Konservative har blandt andet kritiseret regeringen for at bryde grundloven med loftet, som sætter en grænse for, hvor meget udlejere kan hæve huslejen med i de kommende to år. Ifølge partiet er der tale om en overtrædelse af den grundlovssikrede private ejendomsret, og derfor kan det ende med at koste staten milliarder i erstatningskrav.

Kritikken blev dog fejet væk af indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S), som var uforstående overfor anklagen fra Konservative:

“Det, synes jeg simpelthen, er så langt uden for skiven, at jeg her på talerstolen står og leder efter ord, som kan udtrykke, hvad jeg mener, men som samtidig placerer sig inden for forretningsordenen,” sagde boligminister Christian Rabjerg Madsen, da han tog ordet under debatten.

“Jeg er så vred over det. Jeg forstår simpelthen ikke, at man vil være det bekendt.”

Blå partier kræver undersøgelse af Frederiksens ansvar i minksagen

Konservative, Venstre og Nye Borgerlige skærper kravet om en undersøgelse af statsminister Mette Frederiksens (S) ansvar i minksagen – og grundlaget for en rigsretssag. Det skriver Jyllands-Posten

Torsdag præsenterede Nye Borgerlige resultatet af den advokatvurdering, som partiet selv har bestilt til at undersøge statsminister Mette Frederiksens (S) rolle i minksagen. Konklusionen af den undersøgelse er, at Frederiksen har handlet uagtsomt og kan dømmes efter brud på ministeransvarlighedsloven, hvis Folketinget vælger at rejse en rigsretssag.

Konservative og Venstre opfordrer til, at Folketinget laver sin egen uvildige undersøgelse. Et forslag, som Nye Borgerlige også støtter, selvom partiet netop selv har betalt for en undersøgelse af egen lomme.

Socialdemokratiets politiske ordfører Rasmus Stoklund afviser kritikken på vegne af statsministeren og kritiserer vurderingen for ikke at være uvildig.

Dagens interview: Vanopslagh bryder tavshed i boligsag

Han har været tavs i flere dage, men nu fortæller han om en situation, som han ikke er ”særlig stolt af”. Liberal Alliances politiske leder Alex Vanopslagh stiller op til interview i Information, som tidligere på ugen afdækkede, at han havde brudt reglerne for brug af den gratis medlemslejlighed, som Folketinget har stillet til rådighed for ham. 

Vanopslagh erkender, at han har brudt Folketingets regler for brug af lejligheden. Men han understreger, at det ikke er sket bevidst.

Information har afdækket, at Alex Vanopslagh har fået adgang til lejligheden, fordi han har haft folkeregisteradresse på en lejlighed i Struer. Men da han har opholdt sig mere end 180 dage i Folketingets lejlighed har han brudt reglerne. Han har sidenhen opsagt begge lejligheder.

Læs hele interviewet hos Information.

Det sker i dag

  • Klokken 9.40: Finansminister Nicolai Wammen holder doorstep om aftale om vinterhjælp.
  • Regeringen præsenterer sit klimaprogram for 2022, hvori den giver en status på, hvordan det går med at nå de danske klimamål. Programmet er en årlig forpligtelse, som blev indført i forbindelse med klimaloven for at sikre jævnlig opfølgning på klimamålene. Senere på året skal regeringens klimaindsats debatteres i Folketinget, hvilket også er en årlig tilbagevendende begivenhed.
  • Klima er også på dagsordenen, når skoleelever landet over nedlægger undervisningen i dag. Det er internationale klimastrejkedag og organisationerne Fridays For Future og Den Grønne Ungdomsbevægelse er gået sammen om at blokere undervisningen på flere skoler rundt omkring i landet.
Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Christian Rabjerg Madsen

Indenrigs- og boligminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2012)

Alex Vanopslagh

Partileder, MF (LA)
cand.scient.pol. (København Uni. 2016)

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion