Dagens overblik: Embedsfolk lavede skatteministerens oplæg til S-erhvervsklub, og skæbnen afgøres for Sveriges statsminister

Neutrale embedsfolk har lavet Skatteministerens oplæg til møder i den socialdemokratiske erhvervsklub. Sveriges statsminister kan blive væltet i mandagens afstemning. Regeringen vil have banker til at overtage coronalån. Få morgenoverblikket. 

Til møder i den socialdemokratiske erhvervsklub har skatteministeren holdt oplæg om regeringens planer – med Skatteministeriets navn og logo på præsentationen.
Til møder i den socialdemokratiske erhvervsklub har skatteministeren holdt oplæg om regeringens planer – med Skatteministeriets navn og logo på præsentationen.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Caroline Tranberg

Godmorgen og velkommen til dit politiske overblik på en vigtig kampdag for danskerne i EM.

Danmark spiller mod Rusland på hjemmebane i Parken klokken 21, og her skal vi have en sejr – og helst flere mål end Finland – for at gå videre fra gruppespillet.

Og så haster vi videre til dagens politiske nyheder.

Embedsfolk lavede oplæg til S-erhvervsklub

DR viser en aktindsigt fra Skatteministeriet, at neutrale embedsfolk har hjulpet skatteminister Morten Bødskov (S) med at lave oplæg til den socialdemokratiske erhvervsklub.

Til møder i erhvervsklubben, med det officielle navn ’Erhvervsforum Vækst DK’, har skatteministeren flere gange holdt oplæg om regeringens planer – med Skatteministeriets navn og logo på præsentationen.

Ifølge en ekspert er det hverken sagligt eller lovligt, at Morten Bødskov deltager i sin rolle som skatteminister, fordi deltagerne betaler 20.000 kroner for at være med i S-erhvervsklubben. Enhedslistens demokratiordfører, Rosa Lund, synes, det minder om korruption.

”Det er så dybt problematisk, og det minder jo om, at man kan købe sig til indflydelse i Skatteministeriet,” siger hun til DR.

Altinget afslørede første gang erhvervslivets betaling til Socialdemokratiets erhvervsklub i april. Læs den dækning på Altinget Erhverv.

Læs også

Sveriges statsminister kan blive væltet

Mandag klokken 10 er et skæbnesvangert tidspunkt for den socialdemokratiske statsminister i Sverige, Stefan Löfven. Her risikerer hans mindretalsregering nemlig at blive væltet. Det skriver Altinget.

Krisen for regeringen kommer, fordi regeringens hidtidige støtteparti, Vänsterpartiet, er stærkt utilfredse med, at regeringen vil sætte huslejen fri for nybyggeri, så der ikke er noget loft. Husleje-liberaliseringen er en del af den aftale, som Löfven har lavet med de borgerlige partier Centerpartiet og Liberalerna.

Torsdag indleverede det nationalkonservative parti Sverigedemokraterna et konkret forslag om et mistillidsvotum til den såkaldte talsmand i Riksdagen, hvorefter Kristdemokraterne, Moderaterne og Vänsterpartiet i en spørgetime erklærede, at de vil stemme for at vælte regeringen, hvis ikke de fjerner deres forslag. Det gjorde regeringen ikke. 

Hvis mandagens afstemning ender med, at regeringen bliver væltet, har Löfven valget mellem at træde tilbage eller at udskrive nyvalg inden for en uge.

Ny hav-tænketank 

Veluxfonden har doneret 75 millioner kroner til en ny tænketank. Den hedder Tænketanken Hav, og skal sætte fokus på viden om havets udfordringer som for eksempel iltsvind og pressede fiskebestande. Det skriver Altinget Miljø.

Bestyrelsen bliver ledet af Maria Reumert Gjerding, som er præsident i Danmarks Naturfredningsforening. Tænketanken bliver en forening, og derfor siger hun til Altinget, at hun håber, både erhvervsliv og grønne organisationer vil være med.

Regeringen: Banker skal overtage gæld

Lige nu låner Skattestyrelsen penge til virksomheders betaling af moms og A-skat – for at hjælpe dem ud af coronakrisen.

Samtidig arbejder regeringen på at få landets banker til at overtage virksomhedernes coronalån, som i øjeblikket tæller cirka 30 milliarder kroner. Det fortæller kilder til Jyllands-Posten og Finans

Direktør i bankernes interesseorganisation, Ulrik Nødgaard, fortæller til avisen, at bankerne er klar til at hjælpe levedygtige virksomheder ud af krisen. Erhvervslivets brancheorganisationer frygter dog, at virksomhederne får en dårligere aftale med bankerne, fordi de nuværende lån blandt andet er rentefri.

Det sker i dag:

  • Klokken 10: Svenske partier stemmer om et mistillidsvotum mod regeringen og statsminister Stefan Löfven.
  • Klokken 13: Forsvarsminister Trine Bramsen (S) overrækker Forsvarsministerens Medalje til fem redningsmænd.
  • Klokken 14.50: Forsvarsminister Trine Bramsen (S) og bolig- og indenrigsminister Kaare Dybvad Bek (S) lancerer et udspil om styrket brandsikkerhed på landets plejeinstitutioner.
  • Det er Grønlands nationaldag – en dansk flagdag.
  • Sygeplejerskernes strejker fortsætter, i denne uge i Randers, Vejle og Silkeborg.
  • DI Dansk Byggeri og DI Byg holder Byggeriets dag med temaet ”sammen for fremtiden”. På dagen taler blandt andre indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S).
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

0:000:00