Dagens overblik: En "deprimerende" rapport om skat og en departementschef i vælten

NYHEDSOVERBLIK: Mangelfuld opkrævning af skat koster milliarder, viser rapport. En departementschef får kritik for ikke at have styr på regler for udenlandske håndværkere. Få overblikket.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen og velkommen til morgenoverblikket på en onsdag, hvor der igen er dårligt nyt om forholdene i det danske skattevæsen, og hvor en departementschef er havnet på forsiden af Ekstra Bladet i en sag om håndværkeres arbejdstilladelse.

Vi begynder med skattekronerne. For Berlingske omtaler i dag en rapport, som professor på Institut for Økonomi og Ledelse ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh kalder "deprimerende læsning".

I rapporten fra Rigsrevisionen, som avisen har fået aktindsigt i, lyder konklusionen, at den danske statskasse går glip af flere milliarder kroner, fordi Skattestyrelsen ikke er god nok til at opkræve skatter og afgifter. Faktisk kunne statskassen hente op mod 5,5 milliarder kroner hvert år, hvis styrelsen herhjemme havde lige så effektiv skatteopkrævning som vores nordiske naboer.

I flere tilfælde er der ikke sendt rykkere ud til alle dem, der mangler at betale, og på flere områder lever Skattestyrelsen ikke op til loven.

"Med så store beløb vil selv en lille forbedring betyde rigtig meget. Derfor er det vigtigt, at man får det til at fungere, og det går for langsomt fremad," siger Per Nikolaj Bukh til Berlingske.

Fagforening anmelder departementschefs byggesag
Og mere skat, men i en anden boldgade.

3F har anmeldt en sag til Arbejdstilsynet, som handler om en mistænkelig byggesag ved departementschef i Skatteministeriet Jens Brøchners sommerhus i Rørvig. Det skriver Ekstra Bladet.

Håndværkerne har selv oplyst over for både Ekstra Bladet og 3F, at de arbejder for et litauisk firma. Men arbejdet står ikke i det register, hvor man efter loven skal registrere udenlandsk arbejdskraft.

Ifølge avisen overnatter de to håndværkere i sommerhuset.

"Hvis man lader nogen bo i sit sommerhus, mens de laver en terrasse og tilbygning, så er der altså nogle alarmklokker, som skal ringe," siger konsulent i 3F Keld Jensen, som er bekymret for, om der bliver betalt skat i sagen.

Jens Brøchner siger til Ekstra Bladet, at han er "superærgerlig" over sagen. Han forklarer, at han nu har lavet kontrakt med et dansk firma.

"For ikke at løbe ind i en situation i forhold til noget som helst har jeg opsagt kontrakten øjeblikkeligt," siger han.

Læs også

EL og SF angriber Mette Frederiksen på dagpenge
Regeringen er under pres fra fagbevægelsen, som vil have S til at bremse udhulingen af dagpengene. Og nu går to af Mette Frederiksens støttepartier også med i koret.

Tirsdag var partilederne ude i en mere end tre timer lang debat i Folketingssalen, og her valgte SF's Pia Olsen Dyhr og Enhedslistens Pernille Skipper at danne fælles front mod statsministeren. Det skriver Altinget.

"Er statsministeren i det mindste klar til at begynde at overveje, om man kan starte diskussionen?" spurgte Pia Olsen Dyhr blandt andet. Men Frederiksen er ikke klar til at bruge penge på dagpengespørgsmålet nu, lod hun forstå. 

Læs historien her.

Og hvis du ikke lige fik set den lange debat, giver Altingets politiske kommentator dig de væsentligste pointer i analysen her.

Saudi-Arabien har millionstøttet dansk moské
Saudi-Arabien har sendt knap fem millioner kroner til en moské i København, skriver Berlingske. Ifølge avisen har Taiba-moskéen på Titangade på Nørrebro i årevis været et samlingssted for personer dømt for terror, og nu vil moskéen åbne en daginstitution og etablere kollegieværelser.

Donationen er sket via Saudi-Arabiens ambassade i Danmark, fremgår det af moskéens årsrapport, som er blevet offentliggjort på Kirkeministeriets hjemmeside. Det er første gang, det kan dokumenteres, at Saudi-Arabien har doneret penge til en dansk moské.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) ønsker ikke at udtale sig til Berlingske om den konkrete sag.

Men han siger til avisen, at regeringen regner med at præsentere et lovforslag inden for de næste måneder, der er rettet mod at stoppe udenlandske donationer fra blandt andet stater og organisationer, som sigter mod at underminere demokratiske værdier.

Planen er at indføre en særlig forbudsliste.

Dansk CO2-udledning er steget
Mens politikerne taler om at reducere Danmarks udslip af drivhusgasser med 70 procent i 2030, steg udslippet i 2018. Det skriver Politiken på baggrund af en foreløbig indberetning fra Danmark til EU og FN, som Aarhus Universitet har udarbejdet. 

Ifølge Aarhus Universitet skyldes stigningen på fire procent, at der var ekstremt tørt i Danmark i foråret og sommeren 2018. Det betød, at høsten blev en fjerdedel mindre end normalt, og at færre rødder og mindre halm blev pløjet i jorden.

Både rødder og planterester binder CO2 fra luften.

Stigningen er et meget skidt tegn, siger direktør i den grønne tænketank Concito Christian Ibsen til Politiken:

"Det er ikke godt nok. Indberetningen viser med al tydelighed, at vi slet ikke er på rette vej."

Demokratikommission leverer anbefalinger
Sidste år nedsatte Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) en Demokratikommission, der skulle tage temperaturen på det danske demokrati og komme med anbefalinger til politikere, erhvervsliv og civilsamfund.

Og i dag klokken 13 præsenterer kommissionen så sine anbefalinger. Kommissionen har været sammensat af mere end 20 såkaldte demokratiaktører fra alle dele af samfundet.

For eksempel er politikere som Alex Ahrendtsen, Eva Kjer Hansen, Lisbeth Bech Poulsen og Mette Abildgaard med. Også generalsekretær for Røde Kors Anders Ladekarl, afgående direktør for Institut for Menneskerettigheder Jonas Christoffersen, biskop over Københavns Stift Peter Skov-Jakobsen og nyhedsdirektør i DR Sandy French er med. 

Tværgående chefredaktør for Altinget og Mandag Morgen Lisbeth Knudsen er formand for Demokratikommissionen.

Det sker i dag

  • Klokken 9: Boligudvalget holder høring om bæredygtigt byggeri i træ.
  • Klokken 10: Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) og sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i åbent samråd om børn og unges mistrivsel.
  • Klokken 10.30: Skatteminister Morten Bødskov (S) i samråd om sikring af nærværende ledelse for styrelser, der er placeret uden for hovedstaden. 
  • Klokken 11.30: Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i samråd om udenlandske arbejdstagere under beløbsordningen.
  • Klokken 13: Møde i salen med ministrenes spørgetid.
  • Klokken 13: Demokratikommission præsenterer betænkning.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

0:000:00