Dagens overblik: En ny generation kommer til magten i Mærsk, og SAS-medarbejdere vender tilbage til arbejdet

Efter en kaotisk weekend i Københavns Lufthavn er bagage-medarbejderne hos SAS vendt tilbage til arbejdet. Der rykkes rundt på magten i Mærsk, hvor Mærsk Mc-Kinney Møllers barnebarn bliver ny formand, og så vil støttepartier have ændret på regel om midlertidigt ophold for flygtninge. Få dit politiske nyhedsoverblik.

Københavns Lufthavn har været præget af kaos og sure passagerer, efter at bagagemedarbejderne hos SAS nedlagde arbejdet i weekenden.
Københavns Lufthavn har været præget af kaos og sure passagerer, efter at bagagemedarbejderne hos SAS nedlagde arbejdet i weekenden.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

God formiddag, og velkommen til et nyt overblik over dagens vigtigste politiske nyheder.

I dag starter vi i Københavns Lufthavn, hvor der er kommet ro på efter flere kaotiske dage med forsinkelser, aflysninger og manglende bagage.

Lørdag nedlagde bagagemedarbejderne hos SAS nemlig arbejdet grundet utilfredshed med lavere lønninger, øgede arbejdstider og weekendarbejde. Ikke senere end søndag pålagde Arbejdsretten, at medarbejderne skulle genoptage arbejdet senest mandag klokken 10, men det skete ikke.

Mandag gik beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) også ind i sagen, hvor han opfordrede medarbejderne til at genoptage arbejdet på baggrund af Arbejdsrettens afgørelse.

"Jeg har selvfølgelig en klar forventning om, at afgørelsen bliver efterlevet. Jeg opfordrer derfor parterne til at respektere de faglige afgørelser og tage kampene ved forhandlingsbordet," lød det fra ministeren.

Nu er det lykkedes at få bagagemedarbejderne tilbage på arbejde, efter at SAS sendte et brev til dem med et ultimatum. Her stod der, at medarbejderne “utvetydigt og uden forbehold” skulle bekræfte, at de ville møde på arbejde fremover, da deres ansættelsesforhold ellers ville ophøre.

Ny bestyrelsesformand i Mærsk

Og så bevæger vi os videre til en nyhed hos en af Danmarks mest rige familier. Tirsdag morgen annoncerede A.P. Møller-Mærsk nemlig, at Robert Mærsk Uggla, der er barnebarn til Mærsk Mc-Kinney Møller, overtager posten som bestyrelsesformand i virksomheden.

Når Robert Mærsk Uggla træder bliver bestyrelsesformand 15. marts, betyder det samtidig, at virksomheden vinker farvel til Jim Hagemann-Snabe, der har været bestyrelsesformand siden 2017.

“Det er med stor ydmyghed, at jeg stiller op til formand for den virksomhed, jeg har fulgt tæt hele mit liv. Vi initierede A.P. Møller – Mærsk’s omstrukturering og fornyelse i 2016 og er kommet langt på flere fronter,” udtaler Robert Mærsk Uggla i en pressemeddelelse ifølge Berlingske.

Samtidig annoncerer Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, der er mor til Robert Mærsk Uggla, at hun trækker sig fra bestyrelsen som næstformand.

Støttepartier vil have ændret regel om midlertidigt ophold

Herfra drejer vi opmærksomheden mod Christiansborg, hvor støttepartierne øger presset på regeringen, når det kommer til hjemsendelse af flygtninge.

Både SF, Radikale Venstre og Enhedslisten vil sammen med Frie Grønne og Alternativet have ændret reglen om midlertidigt ophold for flygtninge, skriver Berlingske.

Det er ifølge partierne ikke længere tilstrækkeligt, at forholdene i hjemlandet er “forbedrede”, men det skal ændres, sådan at kravet i stedet lyder, at der er “fundamentale, stabile og varige ændringer” i hjemlandet.

Radikale Venstre var ellers selv med til at lave kravet om midlertidigt ophold tilbage i 2015, da de sad i regeringen med Socialdemokraterne.

Kravet lyder på, at flygtninge, der er flygtet fra krig og konflikt, skal vende hjem igen, når der er mere ro i hjemlandet, og ses af mange som en af de mest afgørende stramninger i dansk asylpolitik inden for de seneste år.

Regioner bemander pladser i ambulancer med elever

Nu vender vi blikket mod regionerne, hvor der er mangel på reddere.

Det har ledt til, at Sundhedsstyrelsen har givet regioner som Region Sjælland, Region Nordjylland og Region Hovedstaden dispensation til at bemande redderpladser med elever, der har færdiggjort tredje skoleperiode, skriver DR.

Løsningen med at bemande pladserne med elever er bedre end alternativet, mener præhospital direktør i Region Sjælland, Benny Jørgensen.

“Alternativet er værre, for det er, at der ikke kommer en ambulance afsted, så set ud fra et borgerperspektiv er det vigtigste, at vi har en ambulance, der kan køre,” siger han til DR.

Det er dog ikke alle, der er lige glade for løsningen. Hos Reddernes Fagforening frygter man, at patientsikkerheden risikerer at dale, fordi eleverne ikke har alle redskaberne til at håndtere situationen.

Nyt job til Inger Støjberg

Sidst, men ikke mindst, slutter vi af hos Inger Støjberg, der igen trækker overskrifter.

Den tidligere minister har nu fået nyt job, skriver Journalisten. Hun skal være vært på en programserie på dk4, der hedder “Hvor er du nu?”.

I programbeskrivelsen lyder det, at man i udsendelserne skal møde en dansker, ”der var her, der og alle vegne, men som nu er kommet videre og måske ikke længere trækker de store overskrifter”.

Inger Støjberg har været et velkendt ansigt i medierne gennem en stor del af sin politiske karriere, og der var især fokus på hende i efteråret 2021, da hun blev stillet for en rigsret.

Her endte hun med at blive idømt 60 dages fængsel for at have brudt ministeransvarlighedsloven i sagen om adskillelse af asylpar, hvor den ene part var mindreårig.

Det har nu ikke holdt dk4 tilbage fra at ansætte hende som vært.

"Inger Støjberg skal ikke lave noget politisk. Hun laver en stribe programmer, som er personlige om folks sted i livet. Så det tror jeg hun er fuldt kapabel til," siger Steen Andersen, der er kommunikationschef for dk4, til MediaWatch.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Robert Mærsk Uggla

Formand, A. P. Møller - Mærsk, formand, Maersk Tankers, direktør, A.P. Møller Holding
MA i Business Administration (Handelshøjskolen i Stockholm)

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)









0:000:00