Dagens overblik: En ud af tre folkevalgte har overvejet at droppe lokalpolitik

NYHEDSOVERBLIK: Hver tredje lokalpolitiker i landets kommuner føler sig så pressede på tid, at de har overvejet at stoppe i politik. Læs også alt nyt om Brexit, og få overblikket over dagens nyheder om dansk politik. 

Tre ud af ti danske kommunalpolitikere har overvejet at droppe byrådssalen for at få mere tid til arbejde og familie.
Tre ud af ti danske kommunalpolitikere har overvejet at droppe byrådssalen for at få mere tid til arbejde og familie.Foto: Celina Dahl/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Godmorgen, og velkommen til ferieugens sidste politiske nyhedsoverblik fra Altinget.

Vi begynder med dagens største historie, der efter gårsdagens EU-topmøde naturligvis drejer sig om Brexit.

Torsdag blev EU’s og Storbritanniens forhandlere nemlig enige om en ny aftale for det fremtidige forhold, og senere samme dag bekræftede alle medlemslandenes regeringsledere, at de bakker op om aftalen.

Dermed mangler blot, at premierminister Boris Johnson finder flertal for aftalen i sit parlament i London. Men det bliver ingen nem opgave. Både Labour, Nigel Farages Brexit-parti og det nordirske DUP har på forhånd erklæret, at de ikke kan støtte aftaleteksten.

Alligevel er Johnson optimist.

”Jeg er meget sikker på, at når mine kollegaer i Parlamentet har studeret denne aftale, vil de stemme for den på lørdag,” sagde han ved et pressemøde torsdag aften.

Europa-Parlamentet mangler også at godkende aftalen, men Parlamentets formand, David Sassoli, har understreget, at man vil nå at behandle aftalen inden deadline 31. oktober. 

Du kan læse meget mere om den seneste udvikling i Brexit-sagaen herunder. 

Læs også

Brexit-forhandler vil hjælpe danske fiskere
EU's chef for Brexitforhandlingerne, Michel Barnier, vil arbejde for, at danske fiskere får adgang til britisk farvand, også efter at Storbritannien træder ud af Unionen.

Det lovede Barnier på et pressemøde torsdag, hvor han selv tog de danske fiskeres interesser op, skriver Altinget EU.

"Jeg var på besøg i Vestdanmark, hvor jeg talte med de danske fiskere. De fanger mellem 50 og 60 procent af deres fisk i britisk farvand under EU's fiskeripolitik," sagde han og tilføjede:

"Hvis forhandlingerne bliver endeligt ratificeret, skal vi prioritere en ny fiskeriaftale, som skal give adgang til det britiske farvand for europæiske fiskere."

EU-dom kan få betydning for afgørelser om statsborgerskab
En dom fra EU-Domstolen, der blev afsagt i foråret, kan få betydning for alle danske afgørelser i sager om statsborgerskab siden 1993. 

Det skriver Berlingske

I dag skal man som dansk statsborger, der ikke har boet i Danmark, inden man fylder 22 år, ansøge om at beholde sit statsborgerskab. Her skal man vise, at man har tilknytning til Danmark ved eksempelvis at have danske bedsteforældre.  

Men den nye dom tilsiger, at borgere har ret til statsborgerskab i Danmark, hvis de bare har haft tilknytning til et EU-medlemsland.

"Derfor er alle afslag de sidste 26 år i princippet ugyldige," siger Thomas Ryhl, der er advokat og partner ved Njord Law Firm og har speciale i EU-ret. 

Han understreger over for Berlingske dog samtidig, at den nye dom i praksis langtfra vil blive relevant i samtlige 1.128 sager, der ifølge avisen er blevet afgjort på forkert grundlag siden 1993. 

Lokalpolitikere overvejer exit 
Mange danske lokalpolitikere har så svært ved at få både tid til arbejde, familie og det kommunalpolitiske arbejde, at de overvejer helt at droppe politik.

Det skriver Ugebrevet A4, der har lavet en rundspørge blandt danske kommunalpolitikere, hvor 30 procent svarer, at tidspresset har fået dem til at overveje et politisk exit.

Det sker i dag

  • Klokken 8.00: Danmarks Statistik udgiver nye tal om landbrugets økonomi.
  • EU-topmødet i Bruxelles fortsætter. I dag skal stats- og regeringscheferne blandt andet diskutere EU's næste flerårige budget og Unionens strategiske målsætninger i de kommende år.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00