Dagens overblik: Enhedslisten og Venstre er klar til at diskutere højere abortgrænse

Støttepartier vil have højere skat på Mærsks indtægter. Nye Borgerlige i København synes, det er fint at udelukke folk fra diskoteker på baggrund af hudfarve. Og så åbner Enhedslisten og Venstre for en diskussion af, om den danske abortgrænse skal hæves. Få overblik over dagens vigtigste politiske nyheder.

Placeholder image
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

God formiddag og velkommen til denne torsdags politiske overblik.

Vi skal omkring etnisk profilering i nattelivet og to partier, der tager hul en diskussion af den danske abortgrænse.

Men vi lægger for med historien om, at stadig flere forsøg på at hyre medarbejdere med de rette kvalifikationer til de store velfærdsområder slår fejl. Det skriver vi her på Altinget.

I 2018 og 2019 var det mellem 20 til 25 procent af stillingsopslagene efter sosu'er, sygeplejersker og pædagogisk personale, som viste sig at være forgæves. Enten fik man slet ikke rekrutteret en medarbejder til den pågældende stilling, eller også måtte man vælge en med en anden faglig baggrund, end den man efterspurgte.

Og i 2022 er tallet steget til knap 40 procent. Det betyder mere konkret, at over 25.000 forsøg på at hyre sosu’er, pædagoger og sygeplejersker mislykkedes.

Læs hele historien på Altinget Kommunal.

EL og SF vil beskatte rederier hårdere

Det er gyldne dage i A.P. Møller Mærsk, der i 2021 havde et rekordoverskud på 117 milliarder kroner og allerede i løbet af det seneste halvår har nået stort set samme beløb. 

Det er dog ikke meget af indtægterne fra søfarten, som ender i den danske statskasse. For rederiet betaler – ligesom andre rederier – ikke selskabsskat af dem. I stedet betaler A.P. Møller Mærsk en såkaldt tonnageskat, der sidste år lå på omtrent fire procent. Men det skal laves om, mener Enhedslisten og SF. Det skriver DR.

Det er der dog ikke flertal for i Folketinget.

Du kan læse resten af artiklen hos DR lige her.

Natklubber må gerne lukke dørene for gæster på grund af hudfarve, mener Nye Borgerlige i København

Skal natklubber og diskoteker have lov at afvise en person på grund af hudfarve eller etnicitet?

Ja, mener Nye Borgerliges medlem af Kultur- og Fritidsudvalget i Københavns Borgerrepræsentation, Niels Peder Ravn. Det siger han i et interview med Altinget.

"Unge mænd med muslimsk eller mellemøstlig baggrund har det med at stå og skule. Det har jo naturligvis en truende effekt. Det er jo den adfærdsforskel, der er mellem unge mænd med anden etnisk herkomst og så de andre."

"En natklub lever af, at der er en masse søde damer, der fester løs på klubben. Det gør de jo ikke, hvis der står en masse unge mænd af anden etnisk herkomst i en gruppe," lyder det.

Udtalelsen kommer, efter at Radikale på Københavns Rådhus har foreslået at ansætte en række såkaldte "undercover-agenter", der skal være med til at afsløre diskrimination og nedbringe forskelsbehandling i det københavnske natteliv.

Du kan læse hele interviewet med Niels Peder Ravn hos Altinget Hovedstaden her. Og her finder du Radikales debatindlæg.

Venstre og Enhedslisten åbner for diskussion af abortgrænse

Vi slutter dagens politiske overblik hos Jyllands-Posten, hvor Venstre og Enhedslisten åbner for en diskussion af, om den nuværende abortgrænse på 12 uger skal hæves.

Partierne rejser debatten oven på de seneste måneders globale abortdiskussion, der især blussede op, efter den amerikanske Højesteret i juni valgte at omstøde den såkaldte "Roe v. Wade"-afgørelse fra 1973, som sikrede retten til fri abort i hele USA.

Hverken Venstre eller Enhedlisten har et decideret forslag til at hæve grænsen, men ser derimod gerne, at Etisk Råd tager debatten.

"Abort er en ømskindet debat, og derfor skal man være meget velforberedt. Det er den helt ærlige begrundelse for, at vi ikke foreslår, at nu vil vi hæve abortgrænsen. Vi ville ikke kunne svare på, hvorfor den lige præcis skulle være 14 eller 16 uger," siger Enhedslistens ligestillingsoverfører, Pernille Skipper, til Jyllands-Posten.

Du kan læse hele historien hos Jyllands-Posten her.

Det sker i dag:

  • Der er tv-duel mellem de to konservative politikere Liz Truss og Rishi Sunak, der begge forsøger at vinde kampen om at blive formand for de britiske konservative og dermed afløser for premierminister Boris Johnson.

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser