Dagens overblik: Enhedslisten-topfolk lægger op til historisk skifte, og Putin ventes at holde vigtig tale

Topmedlemmer af Enhedslisten foreslår opgør med EU-modstand, og den russiske præsident ventes at markere årsdagen for Nazitysklands fald med melding om krigen i Ukraine. Få morgenoverblikket.

Foto: Maxim Shemetov/Reuters/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen derude. Vi er klar med dit hurtige overblik over de politiske nyheder denne mandag morgen, hvor Danmark igen er ved at være smykket med valgplakater.

Fra lørdag klokken 12 var det nemlig tilladt at hænge plakater op som del af kampagnen mod henholdsvis et nej og et ja til den kommende folkeafstemning om at afskaffe det danske forbehold om forsvarssamarbejdet i EU. En række toppolitikere var derfor i weekenden ude og markere deres synspunkt, herunder statsminister Mette Frederiksen (S), der ønsker et ja, og formand for Dansk Folkeparti, Morten Messerschmidt, der hepper på nej ved afstemningen 1. juni.

EL-topfolk vil droppe EU-modstand

Krigen i Ukraine og diskussionen om forsvarssamarbejdet i EU og NATO har ført til en svær intern diskussion i partiet Enhedslisten om selve Danmarks forhold til de to organisationer. Partiet arbejder ifølge sit principprogram for, at Danmark skal melde sig ud af både EU og NATO, men flere af Enhedslistens topfolk og medlemmer af Folketinget har ikke været helt på linje med baglandet i de spørgsmål.

Og nu er der lagt i kakkelovnen til et egentligt opgør om i hvert fald det ene af spørgsmålene, når partiet mødes til årsmøde i den kommende weekend.

Under Enhedslistens årsmøde i den kommende weekend vil medlem af Europa-Parlamentet, Nikolaj Villumsen sammen med Pernille Skipper og Pelle Dragsted fremsætte forslag om at fjerne målsætningen om at melde Danmark ud af EU.

”Helt grundlæggende foreslår vi, at fokus skal være på at ændre EU, frem for at melde Danmark ud af EU,” siger Nikolaj Villumsen i et interview med Altingets europæiske podcast fra Bruxelles.

Læs mere eller find podcasten her.  

Vesten holder vejret før Putin-tale

Dagen i dag har været ventet med spænding, for det er årsdagen for Nazitysklands fald for 77 år siden og en dag, hvor Ruslands præsident Putin ventes at holde en tale, der kan sige noget om landets videre strategi i Ukraine.

Rusland kalder dagen for Sejrsdagen og plejer at fejre den med store militærparader i Moskva fra morgenstunden.

Med krigen i Ukraine er mærkedagen med Politikens ord ”forvandlet fra en fredskult til en krigskult”, og i Vesten flyder medier over med spekulationer om, hvad præsident Putin mon vil bruge mærkedagen til. 

”Nogle mener, at han vil benytte dagen til at erklære en reel krig – ikke bare en specialoperation, men en reel krig. Andre at han vil erklære en mobilisering, der vil betyde at tusindvis af unge russiske mænd vil blive modtage en indkaldelse til militæret. En tredje gruppe fantaserer om, at den russiske præsident vil erklære specialoperationen for afsluttet,” skriver DR’s Ruslandskorrespondent Matilde Kimer i en lynanalyse tilknyttet artiklen her.

Herlufsholm skifter advokat

Og så til den fortsatte uro om kostskolen Herlufsholm, hvor der ifølge flere tidligere elever foregår systematisk mobning og vold uden de ansvarlige voksnes indgriben.

Herlufsholm skifter nu den advokat, der skulle stå i spidsen for en undersøgelse af forholdene, ud.

Herlufsholms bestyrelse ønsker nemlig ved nærmere eftertanke ikke, at advokaten Jon Lauritzen – som i parentes bemærket var Folketingets advokat i rigsretssagen mod Inger Støjberg - skal stå i spidsen for en advokatundersøgelse af skolen. Det skriver bestyrelsen i en pressemeddelelse. Det skyldes, at Jon Lauritzen er partner i samme advokatfirma som en advokat, der er gift med et medlem af Herlufsholms bestyrelse.

Efter en dokumentarudsendelse på TV2 om forholdene på skolen og den efterfølgende debat, som også kongehuset har blandet sig i, er skolens rektor blevet fyret.

Og selveste statsministeren har blandet sig i debatten med et opslag på Facebook. Det var dog for meget for en gruppe forældre til nuværende elever på Herlufsholm. De udsendte i weekenden en pressemeddelelse i protest mod statsministeren og andres snak om mobningen og volden som del af en kultur på skolen.

”Ingen andre skoler har dog skullet opleve, at selveste landets statsminister på sin Facebookvæg fordømmer ledelsen og benytter så stærk en vending som ‘utilgiveligt’ på baggrund af en tv-udsendelse,” skriver forældrene ifølge BT.

Det sker i dag

  • Klokken 8: Rusland holder sejrsparade i Moskva 
    Ruslands største helligdag, Sejrsdagen, markeres årligt med en stor militærparade den 9. maj, der er årsdagen for sejren over Nazityskland i Anden Verdenskrig. Her forventes Ruslands præsident, Vladimir Putin, også at holde tale. 

  • Klokken 9: Debat om forsvarsforbeholdet
    Mandag Morgens tænketank sætter EU og Danmarks forhold til politisk paneldebat med Udenrigsminister Jeppe Kofod (S), Sophie Carsten Nielsen (R), Pernille Vermund (NB), Morten Løkkegaard (V), Morten Messerschmidt (DF).

  • Klokken 10: Fiskeriminister Rasmus Prehn (S) og embedsmænd fra ministeriet er i Hirtshals for at mødes med fiskere, lokale politikere og fiskerierhvervet. Dagsordenen er, hvordan man kan fremtidssikre dansk fiskeri.

  • Klokken 14: IMF holder pressemøde i Nationalbanken
    Den Internationale Valutafond, IMF, har været på besøg i Danmark for at gennemføre den årlige vurdering af den økonomiske og finansielle udvikling i Danmark. 

  • Klokken 14.30: Justitsminister Mattias Tesfaye (S) åbner nærpolitistation i Toftlund i Tønder Kommune

  • Klokken 18: Fransk-tysk topmøde. Den franske præsident, Emmanuel Macron, mødes med den tyske forbundskansler, Olaf Scholz, i Berlin.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nikolaj Villumsen

MEP (EL), næstformand, Venstrefløjsgruppen, Europa-Parlamentet
BA.mag. i historie (Københavns Uni. 2009)

Vladimir Putin

Præsident, Rusland
jurist (Sankt Petersborgs Statsuniversitet)

Matilde Kimer

Korrespondent, Rusland og Ukraine, DR
journalist

0:000:00