Dagens overblik: Enhedslisten vil give tilskud på 100.000 kroner til køb af de første elbiler

OVERBLIK: Mål om flere elbiler kan koste ejere af fossile biler dyrt, mindsket grænsekontrol deler vandene i Venstre, og Ole Birk Olesen (LA) bliver spidskandidat i København. Få et overblik over dagens politiske nyheder.

Godmorgen og velkommen til fredagens politiske nyhedsoverblik fra Altinget.

Vi starter med nyheden om, at regeringens beslutning om at mindske den danske grænsekontrol deler vandene i Venstre. 

"Jeg må sige, at jeg synes, at det er et mærkeligt tidspunkt. Både i forhold til corona, men også i forhold til de positive effekter, vi har set i forhold til grænseoverskridende kriminalitet," siger Venstres næstformand, Inger Støjberg, til TV 2. 

Tidligere V-minister og folketingsmedlem Eva Kjer Hansen er uenig med partifællen. I et opslag på Facebook roser hun regeringens beslutning. 

"Endelig er regeringen kommet til fornuft," skriver hun i opslaget. 

Bilejere risikerer ekstraregning
Det vil koste dyrt for de bilejere, der kører på benzin eller diesel, hvis Danmark skal nå op på at have en million elbiler på vejene i 2030. 

Det viser beregninger fra den såkaldte Eldrup-kommission, som har fået til opgave at fremlægge bud på, hvordan man kan skaffe flere elbiler på vejene, skriver Politiken.  

Ejerne af en gennemsnitlig benzinbil risikerer ifølge kommissionen at ende med en ekstraregning på i omegnen af 5.700 kr. om året i højere afgifter. Det vil samtidig føre til et samfundsøkonomisk tab i omegnen af 5,75 milliarder kroner. 

Avisen har set nogle af beregningerne fra rapporten, der bliver offentliggjort på mandag. 

Enhedslisten vil give kontant tilskud til elbiler
Vi kører videre i samme spor. I Dagbladet Information foreslår Enhedslisten nemlig at åbne statskassen og give kontant tilskud for at sikre målsætningen om flere elbiler på vejene.

Konkret vil partiet fra 2021 støtte salget af elbiler ved at give et kontant tilskud på 100.000 kroner til de første 100.000 elbiler, 75.000 kroner til de næste 100.000 elbiler og 50.000 kroner til de sidste 50.000 biler. 

”Hvis vi skal nå vores klimamål om 70-procents CO2-reduktion i 2030, så bliver vi nødt til at gøre noget drastisk,” siger klimaordfører Mai Villadsen (EL) til Dagbladet Information.  

Jeppe Juhl, seniorrådgiver i Rådet for Grøn Omstilling, roser intentionen. Men han mener først og fremmest fokus bør være at sænke antallet af benzin- og dieselbiler.

Markant forskel på EU-landenes coronahåndtering
EU-landene er langtfra enige om, hvordan coronakrisens udfordringer håndteres bedst, og det resulterer i forskelsbehandling af europæere, der vil gøre brug af den frie bevægelighed, skriver Jyllands-Posten.

Det tyske EU-formandskab advarer om, at landene bruger data vidt forskelligt og har forskellige kriterier, klassificeringer og rejseregler. Derfor opfordres de 27 regeringer til at arbejde tættere sammen for at rydde ud i forskellene.

”Det er håbløst og uholdbart med de mange forskellige fortolkninger og forskellige regler fra land til land. Vi er nødt til at få samordnet fortolkningerne noget mere. Helst uden at vi mister fleksibilitet, selvfølgelig,” siger direktør i Danmarks Rejsebureau Forening, Lars Thykier, til Jyllands-Posten.

Rejsebranche hænger fast i coronakrisen
Der er ikke udsigt til, at den hårdt ramte rejsebranche kommer sig efter coronakrisen foreløbigt. Nye tal for august viser, at der er booket 80 procent færre pakkerejser og flybilletter sammenlignet med året forinden, og især de ældre vælger rejserne fra, skriver Berlingske.

Derudover viser en meningsmåling, at 15 procent af danskerne ikke forventer at vende tilbage til de gamle rejsemønstre. Og usikkerhed hen over efteråret risikerer at påvirke næste års køb af rejser, vurderer privatøkonom i Danske Bank Louise Aggerstrøm Hansen.

”Årets første måneder er højsæson for køb af sommerferie, og hvis der er usikkerhed hen over efteråret, vil vi komme til at stå i en situation, hvor folk heller ikke til næste år vil holde sommerferie i udlandet,” siger hun til Berlingske.

Ole Birk Olesen bliver spidskandidat i København
Liberal Alliances Ole Birk Olesen vil stille  op som partiets spidskandidat til kommunalvalget 16. november næste år. Det skriver Berlingske. Han har samtidig besluttet at flytte valgkreds til Folketinget, så han ved næste valg ligeledes er opstillet i København. 

"Jeg synes ikke, man gør nok for at bryde den røde dominans i København. Vi borgerlige står ikke særlig godt i hovedstaden, og derfor har vi en ekstra interesse i at stille med nogle kandidater, som almindelige mennesker faktisk kender."

Det sker i dag

  • Klokken 09:00: Instrukskommissionen afhører tidligere departementschef i Statsministeriet Christian Kettel Thomsen.
  • Klokken 14:00: SSI kommer med nye coronatal for Danmark

 

Forrige artikel Forsvaret vandt over fnat Forsvaret vandt over fnat Næste artikel Prøv quizzen: Hvor godt har du styr på finansloven? Prøv quizzen: Hvor godt har du styr på finansloven?