Dagens overblik: Enhedslisten vil have børnehaver og vuggestuer lukket

NYHEDSOVERBLIK: Eksperter og politikere er bekymrede over ny coronavariant, og Altingets fagredaktører ser frem mod en ny politisk sæson. Få morgenoverblikket mandag.

Godmorgen og velkommen til det politiske nyhedsoverblik denne mandag, som for mange er første arbejdsdag efter juleferien.

Derfor skal vi i dette overblik både se frem på den nye politiske sæson og have en status på corona - for nu er der igen politisk debat om, hvor åbent eller lukket samfundet skal være for at få smittetallene ned igen.

EL: Luk daginstitutionerne
Mens mange danskere igen er sendt på hjemmearbejde og samtidig skal undervise deres hjemsendte skolebørn, foreslår Enhedslisten nu også at sende de mindste børn hjem fra daginstitutionerne.

"Vi vil foreslå, at der lukkes ned i dagtilbuddene, altså vuggestuer og børnehaver, hvor man selvfølgelig skal fortsætte med nødpasning," siger sundhedsordfører Peder Hvelplund (EL) til Ritzau ifølge blandt andre Politiken.

Enhedslisten foreslår også at forlænge de nuværende restriktioner, som har en foreløbig udløbsdato 17. januar.

Heunicke holder møde om ny coronavariant
Smittetallene falder i øjeblikket, men ligger fortsat højt, og der er pres på hospitalerne. Men det er især den nye ekstra smitsomme variant af coronavirussen, som har spredt sig fra Storbritannien, der gør politikere og eksperter bekymrede.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har derfor indkaldt partiernes sundhedsordførere til et møde i dag 11.30 om den nye variant og udrulningen af vaccinationer i Danmark.

Det holder vi øje med i dansk politik i 2021
Den nye politiske sæson blev som bekendt blæst i gang med Lars Løkke Rasmussens farvel til Venstre, spekulationer om et nyt parti, realiseringen af Brexit og en nytårstale fra Mette Frederiksen, hvor hun satte danskernes næse op efter, at påskedag bliver et vendepunkt i coronapandemien.

Men hvad kan vi ellers forvente os af det nye politiske år herhjemme? 

Dét kan du få bud på fra alle Altingets fagredaktører, som her guider til, hvad de holder øje med på alt fra socialområdet, klima, børn og erhverv til hovedstaden, skoler og embedsværket.

Flere med handicap køber privat hjælp
Politiken sætter i dag fokus på de mange borgere med handicap, som mener at få utilstrækkelig hjælp fra kommunen. 

Næsten fire ud af ti adspurgte i en stikprøve har inden for de sidste fem år købt privat hjælp, fordi de var utilfredse med hjælpen fra det offentlige, viste en undersøgelse i efteråret.

Og nu skal Folketinget tage stilling til et borgerforslag om at tage opgaven fra kommunerne.

Indenrigs- og socialminister Astrid Krag (S) forklarer, at hun har sat gang i en evaluering for at undersøge, om kommunerne undlader at bruge højt specialiserede tilbud.

"Jeg er bekymret for retssikkerheden. Der er alt for mange sager, hvor Ankestyrelsen afgør, at kommunen ikke har gjort sit arbejde godt nok," siger ministeren.

Læs mere om borgerforslaget, der har rundet 50.000 støtter, her.

Det sker i dag

  • Klokken 11.30: Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) holder videomøde med partiernes sundhedsordførere om status på den særlige meget smitsomme britiske variant af covid-19 og på udrulningen af vaccinationer.

Forrige artikel Fagredaktørerne guider til et nyt år i dansk politik: Nye borgmestre, ny kontanthjælp og nye tider for landbruget Fagredaktørerne guider til et nyt år i dansk politik: Nye borgmestre, ny kontanthjælp og nye tider for landbruget Næste artikel Manden for bordenden i EU det næste halve år sætter danske hadesager på dagsordenen Manden for bordenden i EU det næste halve år sætter danske hadesager på dagsordenen
Rigsretten punkterer Løkkes drøm om den magiske midte

Rigsretten punkterer Løkkes drøm om den magiske midte

ANALYSE: Med sit nej til en rigsretssag har den nye LLR-bevægelse for første gang meldt ud om konkret politik. Den placerede sig et andet sted end alle andre midterpartier. Det er et varsel om hverdagens realiteter, hvis Løkkes nye folkebevægelse bliver til et parti.