Dagens overblik: EU og Storbritannien sætter en ny deadline i forhandlingerne om Brexit

NYHEDSOVERBLIK: På søndag skal der tages stilling til, om EU og briterne kan blive enige om en aftale, oplyser Ursula von der Leyen og Boris Johnson efter et møde i Bruxelles. En række borgmestre føler sig forskelsbehandlet af regeringen. Få overblik over dagens politiske nyheder her.

Foto: Aaron Chown/AFP/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til Altingets politiske nyhedsoverblik.

Før vi dykker ned i dagens historier herhjemme i Danmark, skal vi lige et smut forbi Bruxelles.

Et møde onsdag aften mellem den britiske premierminister, Boris Johnson, og EU’s kommissionsformand, Ursula von der Leyen, har resulteret i en ny deadline for Brexit-forhandlingerne.

De to parter har givet hinanden indtil søndag til at finde ud af, om det er muligt at lave en handelsaftale, når briterne for alvor forlader EU ved udgangen af deres overgangsperiode 1. januar 2021. Det skriver Ritzau ifølge Berlingske.

Der er ifølge kilder stadig langt mellem de to parter i forhandlingerne. Det er blandt andet adgangen til fiskeri i britisk farvand og et krav om fælles standarder og regler, der adskiller parterne.

Læs også

Sundhedsordførere indkaldt: Nye restriktioner kan være på vej
Der kan være nye coronarestriktioner på vej. Det skriver TV 2, som erfarer, at Folketingets coronafølgegruppe, som består af partiernes sundhedsordførere, er indkaldt til møde torsdag formiddag.

Ifølge TV 2’s politiske redaktør, Troels Mylenberg, plejer sådan en mødeindkaldelse at indikere, at der er nye restriktioner på vej. Han peger på, at det for eksempel kan handle om, at de restriktioner, som er blevet indført i 38 af landets kommuner, skal udbredes til flere kommuner, hvor smitten ligeledes er stigende.

Borgmestre klager over manglende kompensation
De nye lokale restriktioner i 38 af landets kommuner har betydet, at en række lokale virksomheder bliver ramt på pengepungen igen. Men der er ikke udsigt til samme hjælp, som en række nordjyske kommuner fik, da de ligeledes havde en lokal nedlukning i november.

Det skriver Berlingske.

Det får nogle af borgmestrene i de 38 kommuner til lange ud efter regeringen og beskylde den for at lave forskelsbehandling.

”Hvorfor er der så stor forskel på at drive virksomhed i Nordjylland i forhold til resten af landet? Jeg kan simpelthen ikke forstå, at man ikke kan få den samme hjælp,” siger Benedikte Kiær, som er borgmester i Helsingør, til Berlingske.

Joy Mogensen vil ikke love støtte til kriseramt Folkemøde
Der er endnu for længe til sommer til at kunne sige, hvad der er den rette hjælp for Folkemødet. Sådan lød budskabet fra kulturminister Joy Mogensen (S), da hun under ministrenes spørgetime i Folketingssalen skulle svar på, hvordan regeringen vil holde hånden under Folkemødet. Det skriver Altinget Kultur.

Foreningen Folkemødet har mandag meldt ud, at Folkemødet er truet af lukning, og foreningen har derfor lagt pres på Folketinget for at få hjælp til at holde Folkemødet i live. Men Joy Mogensen vil gerne vente og se, hvordan situationen udvikler sig med de gældende restriktioner og kommende vacciner.

"Både regeringen og jeg vil rigtig gerne hjælpe, og vi lytter til, hvad branchen selv kommer med – og er fuldstændig parate til at undersøge de forskellige muligheder. Men lige her og nu er det for tidligt at sige noget om, præcis hvad vi kan," sagde Joy Mogensen ifølge Altinget Kultur.

Ungarn og Polen har givet sig: Udsigt til aftale om genopretning
Vi startede dagens nyhedsoverblik i Bruxelles, og det er også her, vi slutter i dag. I dag rejser statsminister Mette Frederiksen (S) til EU-topmøde i Bruxelles. Her skal hun blandt andet drøfte EU’s genopretningsfond, som hidtil er blevet blokeret af Polen og Ungarn.

Men det ser ud til, at den blokade er blevet brudt. Det skriver Altingets Europa-analytiker, Thomas Lauritzen, i sin optakt til EU-topmødet.

Dermed vil det blive muligt for stats- og regeringscheferne at komme videre med genopretningsplanen, der blandt andet skal sende milliarder til Danmark, hvoraf flere af dem allerede er afsat i regeringens finanslovsaftale.

Det sker i dag

  • Statsminister Mette Frederiksen tager til Bruxelles for at deltage i EU-topmøde torsdag og fredag.
  • Klokken 10.15: Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) er i dag kaldt i samråd om konsekvenserne af midlertidigt stop for fusioner mellem uddannelsesinstitutioner.
  • Klokken 10.15: Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), justitsminister Nick Hækkerup (S) og udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er i samråd om, hvad ministrene vil gøre for at sanktionere såvel imamer som de moskeer og lande, der udøver social kontrol og sharialov i Danmark.
  • Klokken 14.00: Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og forsvarsminister Trine Bramsen (S) er i dag i samråd om sikkerhedssituationen i Nordatlanten.
  • Klokken 14.00: Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget holder en åben høring om regeringens udspil til en grøn skattereform.
  • Klokken 15.00: Kirkeudvalget har kirkeminister Joy Mogensen (S) og sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i åbent samråd. Ministrene skal redegøre for, hvordan regeringen vil sikre, at der fortsat kan holdes jul i de danske kirker til trods for coronarestriktioner.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00