Dagens overblik: Fagbevægelsen advarer mod særligt lønløft til sygeplejersker

Akutpakke og lønløft afværger ikke personalekrise i sundhedsvæsenet, lyder det fra eksperter. Jobcentre skærer i hjælpen til ledige. Og støttepartier presser på for database til grøn fødevaremærkning på finansloven. Få overblikket over dagens nyheder. 

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

God morgen og velkommen til Altingets nedslag i dagens vigtigste politiske nyheder.

Præcis to uger efter kommunalvalget er der fortsat politisk drama på Samsø. Tirsdag kom det nemlig frem, at Venstre alligevel ikke får borgmesterposten på den østjyske ø.

SF forsøgte på valgnatten få borgmesterposten ved at konstituere sig med de borgerlige partier udenom Socialdemokratiet. Marcel Meijer (S) meldte derfor ud, at han var klar til at overdrage borgmesterkæden til Venstres Søren Wiese.

Men nu har de to røde partier tilsyneladende nået en fælles forståelse, og borgmesterkæden kan derfor forblive på socialdemokratiske hænder.

"Det har været en svær beslutning, men vi synes alligevel, det her er det rigtige. Vi har fået mange opfordringer fra medlemmer og ikke-medlemmer til at gøre det,” siger Marcel Meijer (S) til TV 2 Østjylland.

Fagbevægelsen imod særligt lønløft til sygeplejersker
Der er en økonomisk håndsrækning på vej fra Christiansborg til landets pressede sygehuse, hvor der er akut mangel på sygeplejersker.

Men i Jyllands-Posten advarer fagbevægelsen mod at give et varigt lønløft til sygeplejerskerne. I stedet skal der gives ekstra penge for konkret overarbejde til alle sygehusansatte, indtil vi er på den anden side af coronakrisen, lyder det.

Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, kalder det ”fuldstændigt vanvid”, hvis man udelukkende tilgodeser sygeplejerskerne økonomisk.

”Det er rigtig problematisk, hvad flere partier på Christiansborg har gang i – også partier, som kalder sig lønmodtagerpartier. Det vil være enormt kortsigtet og populistisk og kun føre til en voldsom splittelse blandt lønmodtagerne, hvis man tilgodeser én gruppe,” siger hun til avisen.

Eksperter: Akutpakke og lønløft afværger ikke personalekrise i sundhedsvæsenet

Det aktuelle pres på sundhedsvæsenet skyldes i mindre grad corona og utilfredse sygeplejersker og i højere grad en generel mangel på arbejdskraft.

Derfor kan problemet ikke løses af hverken et lønløft eller en akutpakke, lyder det fra eksperter i Altinget.

”I virkeligheden står vi nu i den situation, vi har talt om og advaret om i alle de år, jeg har beskæftiget mig med sundhedsvæsenet. Det er det demografiske pres, der er begyndt, og det bliver kun værre de næste 10 år," siger Mickael Bech, som er forsknings- og analysechef i Vive.

Jobcentre skærer i hjælpen til ledige

Regeringen og partierne bag Arne-pensionen besluttede i sommer, at jobcentrene fra næste år skal spare 330 millioner kroner. Det skal ske ved at neddrosle aktiveringen af unge.

Men frygten for, at de unge ender som langtidsledige, får også jobcentrene til at skære i hjælpen til en bredere gruppe ledige, skriver Altinget.

”Hvis vi fandt alle pengene hos de unge, skulle vi skære en tredjedel af deres tilbud væk. Det, frygter vi, kan øge risikoen for, at de ender som langtidsledige, og derfor skærer vi mere bredt på især tilbud om vejledning og opkvalificering, som har mindre effekt," siger job- og ydelseschef i Aalborg Jesper Dahlgaard.

Støttepartier vil have grøn fødevaremærkning på finansloven

Både SF, Enhedslisten og Radikale foreslår at sætte penge af på finansloven til en officiel klimadatabase for fødevarer, der skal danne grundlag for et klimamærke, skriver Altinget.

Støttepartierne vil afsætte 10 millioner kroner til at udvikle en officiel og offentlig database, der kan give overblik over de enkelte fødevarers klimaaftryk.

”Concito har i forvejen lavet et fremragende arbejde med en meget gennemarbejdet database, som jeg håber, at man vil lade sig inspirere af. Men det er fornuftigt, at staten også går den her vej, og derfor skal der sættes penge af til udviklingen nu,” siger SF’s fødevareordfører, Carl Valentin.

Heller ikke Socialdemokratiet er afvisende over for idéen, som man gerne drøfter. Men partiets finansordfører Christian Rabjerg Madsen understreger samtidig, at coronakrisen i år stiller særlige krav til prioriteringerne.

”Det er altid sådan, at der er flere ønsker, end der er midler,” siger han.

Det sker i dag:

  • Klokken 13: Hasteforespørgsel med statsministeren om de akutte kapacitetsudfordringer i sundhedsvæsenet. 
  • Klokken 14: EU-Kommissionen fremlægger digital pakke på retsområdet 
  • Der præsenteres ny ghettoliste
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00