Dagens overblik: Fagbevægelsen afviser at mødes med Løhde, og regeringen vil indføre dobbelt straf i ghettoer

POLITISK OVERBLIK: Lønmodtagernes repræsentanter afviser innovationsminister Sophie Løhdes (V) invitiationer om at vende tilbage til OK18-forhandlingsbordet. Regeringen barsler med forslag om at indføre dobbelt straf for kriminalitet begået i ghettoområder. Få overblik over dagens politiske nyheder her.

Foto: /ritzau/Liselotte Sabroe
Emma Qvirin Holst

Godmorgen, og velkommen til endnu en uge i dansk politik.

Vi starter ud med at se på, hvordan det står til i forhandlingerne om en overenskomst for de offentligt ansatte.

Fredag brød forhandlingerne på statens område sammen, da lønmodtagernes repræsentanter ikke mener, at innovationsminister Sophie Løhde (V) har vist nok villighed til at tale om lønkravet.

Siden har Sophie Løhde ifølge BT forgæves forsøgt at invitere fagbevægelsen tilbage til forhandlingsbordet. Hun har både inviteret til forhandlinger søndag og igen mandag. Men ingen dukkede op søndag, og chefforhandleren for lønmodtagerne, Flemming Vinther, der er formand for Centralorganisationernes Fællesorganisation (CFU), afviser også, at de vil møde op mandag.

"Inden forhandlingerne brød sammen i fredags, havde vi siddet i seks døgn, uden at nå frem til noget nyt på de store dagsordener," siger Flemming Vinther ifølge BT.

Mens forhandlingerne på det statslige område er gået i stå, er det lykkedes at holde liv i forhandlingerne på det kommunale område. Søndag mødtes KL-topforhandler, Michael Ziegler, ifølge Avisen.dk med lærernes formand, Anders Bondo, og FOA's formand, Dennis Kristensen, til forhandlinger.

Ziegler var inden mødet optimistisk og tror på, at det kan være muligt at lande en aftale for det kommunale område inden deadlinen på onsdag.

"Min oplevelse er, at det, der var den reelle sammenbrudsårsag på det statslige område, var håndteringen af den betalte frokostpause. Det er ikke et problem på vores bord. Så det bør i hvert fald ikke få forhandlingerne til at bryde sammen," siger Michael Ziegler ifølge Avisen.dk.

Dobbelt straf i ghettoer
Torsdag vil regeringen ifølge Berlingske præsentere sit udspil mod ghettoer og parallelsamfund. Men allerede nu har den løftet sløret for noget af indholdet.

I fremtiden vil kriminalitet begået i ghettoområder indkassere en dobbelt straf.

Det skriver Berlingske.

Det er et af initiativerne i det kommende ghettoudspil, hvor justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har set på, hvordan der kan sikres større tryghed i de udsatte boligområder.

"Det skal være trygt at opholde sig alle steder i Danmark. Vi skal ikke have særlige områder, hvor det er betydeligt mere utrygt end i andre områder. Dér har vi en udfordring med vores parallelsamfund," siger Søren Pape Poulsen til Berlingske.

Helt konkret foreslår regeringen, at det blandt andet er hærværk, hashsalg og indbrud, der skal straffes dobbelt så hårdt. Foruden de såkaldte strafzoner, hvor der kan gives en dobbelt straf, indebærer udspillet også en styrkelse af politiindsatsen i områderne med tre mobile politistationer og 25 større politiaktioner i områderne fra 2018 til 2019.

Ifølge Berlingske og TV 2 bakker både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti op om regeringens forslag.

Udflytning får vismænd til at droppe rapporter
Kun tre ud af De Økonomiske Råds 37 medarbejdere tager med, når de senere i år skal udflyttes til Horsens som led i regeringens udflytningsplaner.

Og derfor må arbejdet med vismandsrapporterne indstilles. Det skriver Børsen.

Overvismand Michael Svarer kan ikke give et endeligt svar på, hvor længe vismændene må indstille deres arbejde efter udflytningen. Det afhænger nemlig af, hvor lang tid det vil tage at ansætte nye medarbejdere.

"Vi rekrutterer ikke folk, der ikke har den standard, som vi har i dag. Det giver ikke mening at have en institution, som ikke kan matche Finansministeriet og Økonomi- og Indenrigsministeriet. Hvis vi skal rekruttere, skal vi rekruttere på samme niveau som i dag. Så må vi se, hvor lang tid det tager. Der kan betyde, at der ikke kommer nogen vismandsrapporter i en periode," siger Michael Svarer til Børsen.

Dagens farvel til politik
Tidligere radikal socialminister Manu Sareen siger nu igen farvel til dansk politik.

Det skriver Altinget.

Han har trukket sit kandidatur til Folketinget for Alternativet, da han hellere vil kæmpe for to mærkesager uden for Christiansborgs mure.

"Jeg har besluttet ikke at genstille i København. Hvad er der sket, spørger alle så nu i Alternativet. Det er sådan set ret udramatisk. Lige nu har vi delt barselsorlov derhjemme, og når der er lidt tid, handler det for mig om at kæmpe videre for, at medicinsk cannabis kan blive tilgængelig for alle danskere. Det er en hjertesag, ligesom det er en hjertesag at hjælpe alle de mennesker, der går ned med stress," siger den tidligere minister, der i dag er formand for Stressforeningen.

Læs hele historien her.

To historier fra weekenden

  • Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, er klar til at forhandle stor udlændingeaftale med Socialdemokratiet med eller uden regeringen. Det siger han i et interview med Berlingske. Det er vigtigere, at Socialdemokratiet forpligter sig til en aftale nu, end at regeringen er med i den.

    "Det kan være vores frygt, at det i virkeligheden bare er ment som et valgoplæg, og at man først efter et valg vil se på, hvad der kan lade sig gøre, og hvad embedsmændene vil sige ja til. Det kan vi ikke vente på. Vi skal sætte os ned nu og lave en aftale. Og der kan vi sagtens tage udgangspunkt i Socialdemokratiets oplæg. Vi kan tage det punkt for punkt og lave en politisk håndfæstning på de ting, vi kan blive enige om, og som vi kan finde flertal for. Og det kan vi gøre i løbet af de kommende uger," siger Kristian Thulesen Dahl til Berlingske.

    Socialdemokratiet afviser dog at lave en aftale uden om regeringen.

    "Det er regeringen, der fører udenrigspolitikken herhjemme. Det står i grundloven. Vi skal ikke tilbage til, at et flertal uden om regeringen fører udenrigspolitik," siger partiets udlændingeordfører, Mattias Tesfaye, til Berlingske.

  • Radikale og SF truer med at opsige forliget bag offentlighedsloven. Det skriver Politiken. Det sker i kølvandet på et nyt lovudkast fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K). De to partier mener, at det nye lovudkast har for mange gråzoner, der kan benyttes til at mørklægge regeringsdokumenter, og hvis forslaget ikke bliver lempet, så vil partierne forlade forliget.

    "Det er ikke Søren Pape, jeg er skuffet over, men jeg er vanvittig skuffet over forløbet, og at man ikke er mere ambitiøs fra regeringens side. Jeg er slet ikke i tvivl om, at et magtparti som Venstre har været stopklods for at skabe reelle forandringer," siger SF-formand Pia Olsen Dyhr til Politiken.

Det sker i dag

  • Dansk Folkeparti afholder konferencen 'Rusland og Europa. Ny kold krig?' med Marie Krarup (DF) som ordstyrer. Blandt talerne er tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V).
  • Retten i Lyngby behandler sagen, hvor europaparlamentarikeren Morten Helveg Petersen (R) har stævnet to tidligere chefredaktører på Se og Hør, den såkaldte tys-tys-kilde og Aller Media for 250.000 kroner i erstatning for bladets overvågning af hans dankort gennem fire år.
  • I Tyskland holder forbundskansler Angela Merkels parti, CDU, partikongres for at godkende koalitionsaftalen med CSU og de tyske socialdemokrater, SPD. Senere på ugen holder SPD urafstemning om samme koalitionsaftale.
  • Københavnske fagforeninger har inviteret til demonstration foran Moderniseringsstyrelsen mellem 17 og 18.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Vinther

Forhandlingschef, BUPL
soldat, zoneterapeut og butiksassistent

Michael Ziegler

Borgmester (K), Høje Taastrup Kommune, næstformand, Konservative, formand, KL’s Løn- og Personaleudvalg
cand.polyt. (DTH 1992)

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)









0:000:00