Dagens overblik: Fire partiledere varsler regulering af Facebook og Google

Regeringen og dets tre støttepartier vil lave spilleregler for techgiganterne. Røde partier advarer mod blå landbrugsaftale, og 11,6 milliarder EU-kroner er på vej til Danmark. Få overblik over fredagens politiske nyheder.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til ugens sidste politiske nyhedsoverblik, som i dagens anledning bliver sendt til dig fra Allinge, hvor Folkemødet er i fuld gang. Altinget dækker alle tre dage på Folkemødet, og hvis du skulle have misset, hvad der skete torsdag, kan du få et overblik lige her

Dagens overblik starter i dag med forsiden af Politiken, hvor fire partiledere – heriblandt en statsminister – varsler et indgreb mod techgiganter som Facebook og Google.

Statsminister Mette Frederiksen, SF-formand Pia Olsen Dyhr, Radikales politiske leder Sofie Carsten Nielsen og Enhedslistens politiske ordfører Mai Villadsen fortæller i et fællesinterview, at der er behov for regulering af blandt andet Facebook og Google.

”Alle samfundsområder har brug for spilleregler. Det har vi i trafikken, det har vi, når man udgiver en avis. Den samme logik skal jo gælde på de sociale medier,” siger Mette Frederiksen til Politiken og tilføjer:

”Jeg tror, vi kommer til at lovgive.”

Ifølge Politiken vil Mette Frederiksen tage hul på diskussionen i sin partiledertale på Folkemødet. Debatten vil blandt andet skulle handle om selskabernes forretningsmodeller og en øget beskatning af dem. Derudover vil regeringen ligeledes i dag præsentere en såkaldt hvidbog, hvor udfordringerne med techgiganterne vil blive opridset.

Røde partier advarer regeringen mod blå landbrugsaftale

Hvis regeringen indgår en landbrugsaftale udelukkende med de blå partier, vil det skade samarbejdet i rød blok. Sådan lyder advarslen fra Radikales miljøordfører Zenia Stampe. Det skriver Altinget Miljø.

”Jeg mener overhovedet ikke, at det røde samarbejde vil kunne holde til det. For det kommer vi ikke til at acceptere. En ren blå landbrugsaftale er totalt no go for De Radikale,” siger hun til Altinget.

Advarslen bakkes op af Enhedslistens fødevareordfører Søren Egge Rasmussen. Opråbet fra støttepartierne kommer i kølvandet på, at Venstre torsdag opfordrede regeringen til at droppe ambitionerne om at lave en bred aftale og i stedet vælge mellem en aftale med støttepartierne eller en aftale kun med oppositionen.

Ny aftale om rejserestriktioner

Sommerferien lurer lige om hjørnet, og snart skal du ikke fremvise en test eller gå i isolation, hvis du som dansker rejser hjem til Danmark fra et EU-land. Fra 26. juni overgår alle danske rejserestriktioner i EU- og Schengen-området til at tage udgangspunkt i brugen af coronapas.

Med coronapasset kan EU-borgere rejse frit rundt så længe, at de kan vise, at de enten er vaccinerede, immune på grund af tidligere smitte eller har en negativ coronatest.

Det var ventet, at restriktionerne ville blive lempet, når det nye EU-coronapas kan tages i brug i slutningen af juni, og den forventning blev stadfæstet med en ny politisk aftale, som blev indgået torsdag aften.

Aftalen indebærer foruden, at alle gule lande og regioner i EU og Schengen fra 26. juni bliver grønne, mens de nuværende orange lande i stedet får den gule farve. Læs hele aftalen på Justitsministeriets hjemmeside.

EU godkender dansk genopretningsplan

11,6 milliarder EU-kroner er nu på vej til Danmark, efter kommissionsformand Ursula von der Leyen har godkendt den danske plan for genopretning. Det skriver Altinget EU
 
EU-kommissionsformanden var torsdag på besøg i Danmark, hvor hun kunne fortælle, at den danske genopretningsplan efter coronakrisen er et eksempel til efterfølgelse.

”Danmark er allerede en frontløber i den grønne og digitale omstilling. Ved at fokusere på reformer og investeringer, som vil accelerere den grønne omstilling, sætter Danmark et stærkt eksempel. Jeres plan viser, at Danmark ser mod fremtiden med ambition og selvtillid,” sagde EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen.

Det sker i dag

  • Folkemødets nummer to dag er ligeledes fyldt med politiske debatter og taler. Det gør sig også gældende i København, hvor der i Altingets gård er et spækket program. Følg med hele dagen lige her.
  • Klokken 10.00: Alternativets politiske leder, Franciska Rosenkilde, holder partiledertale på Folkemødet
  • Klokken 13.00: Nu er turen kommet til statsminister og formand for Socialdemokratiet, Mette Frederiksen, som er den næste til at holde partiledertale.
  • Klokken 15.00: Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen er den næste i række af partiledertalere på Folkemødet.
  • Klokken 18.00: Dagens sidste partiledertale står SF-formand Pia Olsen Dyhr for.
  • Klokken 23.59: Ved midnat indtræffer sygeplejerskernes strejke. Strejken er en realitet efter, at et flertal af sygeplejerskerne stemte nej til forliget om deres nye overenskomst.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Ursula von der Leyen

Formand, EU-Kommissionen, fhv. forsvarsminister, Tyskland (CDU)
KA i folkesundhedsvidenskab (2001), cand.med. (Mediziniche Hochschule, Hannover, 1991)

Zenia Stampe

MF (R)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00