Dagens overblik: Flere og flere vælgere bakker op om EU-medlemskab

NYHEDSOVERBLIK: Vælgernes opbakning til dansk EU-medlemskab er vokset markant siden Brexit, viser nye tal. Historisk forskydning, mener ekspert. Få dagens politiske overblik her.

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik.

Danskernes opbakning til EU-medlemskabet er vokset markant, siden briterne stemte ’leave’ i 2016 og nu er på vej ud af EU, viser en ny Kantar Gallup-undersøgelse ifølge Berlingske.

Andelen af vælgerne, der ønsker, at Danmark skal blive i EU, er vokset fra 54 procent i 2016 til 66 procent i 2018.

Valgforsker og professor Kasper Møller Hansen fra KU konkluderer på den baggrund, at danskerne i øjeblikket bliver skubbet mere i EU-positiv retning, end det er sket de foregående 30 år. Især briternes nej til EU-medlemskab får skylden – eller æren, om man vil.

”Det er jo den største forskydning af danske EU-holdninger i historien, du ser her. Med alle vores afstemninger og med al den debat, som vi har haft helt tilbage fra EF-pakken i 1986 og hele vejen op, så har danskerne været delt stort set fifty-fifty," siger han.

Urutineret Folketing
Folketingsmedlemmer sidder på Tinge kortere end tidligere, viser nye tal, som Jyllands-Posten beskriver i dag.

Efter valget i 2015 havde en valgt politiker siddet i gennemsnitligt otte år. Det er den mindste gennemsnitlige parlamentariske erfaring for et nyt Folketing siden 1979.

Og det bekymrer blandt andet Folketingets ældste og mest erfarne politiker, Bertel Haarder, og en af Folketingets yngste, Jacob Mark, der mener, at ”der er sgu noget historieløshed”.

”Jeg tror, at det er meget sundt, at man bygger oven på noget og ikke bare hele tiden bygger nyt,” siger han.

Er det slut med V-DF-aksen?
I kølvandet på statsminister Lars Løkke Rasmussens nytårstale kan man konstatere, at samarbejdet mellem Venstre og Dansk Folkeparti – de to partier, der har udgjort hovedaksen i dansk politik siden 2001 – næppe kan være dårligere.

Sådan vurderer Altingets magasin-redaktør, Esben Schjørring, forholdet mellem Venstre og Dansk Folkeparti her, kort før valgkampen snart brager løs.

"Engang havde Venstre og Dansk Folkeparti et værdifællesskab, men i dag har det forvandlet sig til en bitter kamp om magten i blå blok," skriver han.

Læs hele analysen her.

R har ingen ultimative udlændingekrav
R-leder Morten Østergaard slår i et interview med Altinget fast, at han "ikke kommer med en liste med ultimative krav om at rulle tingene tilbage" til Socialdemokraterne efter valget, når det gælder stramninger af udlændingepolitikken, som allerede er gennemført.

Morten Østergaard vil også gerne gøre op med forestillingen om, at Radikale er ligeglade med, hvor mange flygtninge der kommer ind i Danmark, og at partiet er imod alt, hvad S vil på udlændingeområdet.

"Uenigheden går jo på, om vi skal lave symbolpolitiske tiltag, hvor man strammer for at se stramme ud i en valgkamp, eller om vi skal finde konkrete løsninger, så vi rent faktisk har bedre styr på det, næste gang der kommer en flygtningekrise som den, vi så i 2015, så man som dansker kan være tryg ved, at vi ikke bliver løbet over ende,” siger han blandt andet.

Sundhedsudspil kommer om to-tre uger
Regeringen vil om to-tre uger præsentere sit længe ventede udspil til den sundhedsreform, som ellers blev bebudet for halvandet år siden, skriver Kristeligt Dagblad i en analyse. Det samme erfarer Altinget fra sine kilder.

Men udspillet forventes af Kristeligt Dagblad at komme så sent, at der under ingen omstændigheder kan nå at blive gennemført før et folketingsvalg, der senest skal afholdes 17. juni – men som forventes at komme inden for de næste par måneder.

Det sker i dag:

  • Klokken 15:00: Cavlingprisen uddeles ved en prisoverrækkelse i Nationalmuseets festsal. Tre er nomineret til prisen, som uddeles hvert år til en journalist eller en gruppe af journalister, der i særlig grad har udvist initiativ og talent. 

Tema: Dagens overblik

Forrige artikel Løkkes pressesekretær skifter til Dansk Arbejdsgiverforening Løkkes pressesekretær skifter til Dansk Arbejdsgiverforening Næste artikel Østergaard: Vi har ikke en serie ultimative krav om at rulle stramninger tilbage Østergaard: Vi har ikke en serie ultimative krav om at rulle stramninger tilbage