Dagens overblik: Flere partier vil kulegrave Afghanistan-forløb, og støtteparti udelukker ikke konsekvenser for ministre

Et politisk flertal på Christiansborg lægger op til et politisk efterspil, når evakueringerne i Afghanistan er gennemført. SF afviser ikke, at det kan medføre konsekvenser for ministre. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til onsdagens politiske nyhedsoverblik. Den nuværende situation i Afghanistan er fortsat den altoverskyggende sag i nyhedsbilledet, og sagen optager i høj grad også politikerne på Christiansborg.

Flere partier – Venstre, SF, Enhedslisten og Radikale – vil have evalueret forløbet bag regeringens evakueringer, som ifølge partierne er sket for sent. Det skriver DR Nyheder, Politiken, TV 2 og Berlingske.  

Det er ikke alle partierne, som har lagt sig fast på, hvor omfattende det politiske efterspil skal være. Venstre er dog klare i mælet om, at der skal nedsættes en uafhængig undersøgelse.

”Hver en sten skal vendes i det her,” siger Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup, til Politiken.

SF afviser ikke konsekvenser for ministre

Selvom SF endnu ikke har lagt sig fast på formen for en undersøgelse, advarer SF’s udenrigsordfører Karsten Hønge allerede nu om, at forløbet kan få konsekvenser for eksempelvis udenrigsminister Jeppe Kofod (S) eller forsvarsminister Trine Bramsen (S), som er de to ministre, som håndterer sagen.

”Afhængig af hvad man når frem til gennem sådan en selvransagelse, vil jeg heller ikke afvise, at det får konsekvenser for ministre,” siger Karsten Hønge til DR Nyheder.

Socialdemokratiet aflyser pressemøde

Tirsdag og onsdag er Socialdemokratiets folketingsgruppe samlet til sommergruppemøde på konferencecenteret Vingsted udenfor Vejle. Normalt ville det også være lig med et pressemøde, hvor partiet kan opridse sine prioriteter for det kommende efterår og eventuelt varsle nye forslag.

Men det er aflyst i år grundet situationen i Afghanistan, som også har betydet, at statsminister Mette Frederiksen (S) har afkortet sin deltagelse i sommergruppemødet. Det skriver Ritzau ifølge TV 2

Ny politisk ordfører i Socialdemokratiet

Trods det aflyste pressemøde har sommergruppemødet været i fuld gang, og partiet har blandt andet brugt den første dag til at udnævne en ny politisk ordfører. Jeppe Bruus (S) skal overtage posten fra Jesper Petersen, som mandag blev ny uddannelses- og forskningsminister. Det skriver Altinget.

Tirsdag blev det også offentliggjort, at partiet har fået en ny partisekretær. Lasse Ryberg er ny mand i jobbet, efter Jan Juul Christensen, som har haft rollen siden 2016, har fået nyt job som senior Vice President i Københavns Lufthavne A/S. Det skriver Altinget.

Regeringen pressede på for hjemsendelser til Afghanistan

10 dage før Taliban indtog den afghanske hovedstad, Kabul, forsøgte regeringen at få genoptaget tvangshjemsendelser til Afghanistan. Det skriver Information

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye var medunderskriver på et brev sammen med sine kollegaer fra Østrig, Grækenland, Tyskland, Holland og Belgien, som ville have EU-Kommissionen til at lægge pres på de afghanske myndigheder. Afghanistan havde nemlig 8. juli indført tre måneders midlertidigt stop for hjemtagelse af afviste afghanske asylansøgere med henvisning til landets ustabile situation.

”For 12 dage siden vidste vi godt, at situationen i Afghanistan var ekstremt alvorlig. Siden da er den blevet endnu værre, men selv for 12 dage siden kunne man ikke forsvare det,” siger Enhedslistens udlændingeordfører, Rosa Lund, til Information.

Mattias Tesfaye afviser kritikken, som han ifølge Information ”faktisk ikke forstår”. Han understreger, at det ikke er politikerne men Flygtningenævnet, som skal afgøre, hvornår det er sikkert at blive hjemsendt. Han fortæller, at han håber, at det igen vil blive muligt at sende afviste asylansøgere tilbage til Afghanistan, men tilføjer, at det først vil ske, når Flygtningenævnet giver grønt lys.

Det sker i dag

  • Klokken 11.00: Konservative holder pressemøde i forbindelse med sit sommergruppemøde
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Hønge

MF (SF), medlem, SF’s landsledelse og daglige ledelse, 3. næstformand, Folketingets Præsidium
tømrer (Aarhus. 1983), journalist (DMJX 2013)

Michael Aastrup Jensen

MF (V), formand, Det Udenrigspolitiske Nævn
akademiøkonom (Det Danske Erhvervsakademi 1999)

Rosa Lund

MF (EL)
cand.soc. i jura (Københavns Uni.)

0:000:00