Dagens overblik: Flertal kritiserer regeringen for at udnytte billig udenlandsk arbejdskraft

NYHEDSOVERBLIK: Regeringens planer om at lempe reglerne for udenlandske landbrugspraktikanter er ren udnyttelse af billig arbejdskraft, lyder kritikken fra Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og SF. Og så er Niko Grünfeld kommet med en undskyldning. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Velkommen til onsdagens overblik over politiske nyheder.

I dag starter vi hos DR Nyheder, hvor et flertal bestående af Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og SF langer ud efter regeringen.

"Regeringen lægger op til regulær løndumping – og den forsøger ikke engang at lægge skjul på det," siger Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen til DR.

Kritikken kommer fra partierne i kølvandet på, at regeringen lægger op til at lempe reglerne for udenlandske landbrugspraktikanter fra lande udenfor EU i forbindelse med sit udspil om udenlandsk arbejdskraft.

Her foreslår regeringen blandt at fjerne kravet om, at landbrugspraktikanterne skal være i uddannelse eller bestå en sprogtest for få opholds- og arbejdstilladelse. Derudover vil regeringen udvide alderskravet fra 30 år til 35 år samt forlænge opholdstilladelsen fra 12 måneder til 18 måneder.

En undskyldende borgmester
Alternativets kultur- og fritidsborgmester Niko Grünfeld har "lært, tænkt og fortrudt meget de seneste efterhånden mange dage og nætter."

Og nu kommer han med en undskyldning for rod i sit CV.

"Jeg vil også gerne undskylde, at jeg har opgivet og videregivet urigtige og upræcise oplysninger om mit CV til flere medier. 
Det skulle aldrig være sket - og det påtager jeg mig det fulde ansvar for. Jeg beklager desuden, at jeg ikke med det samme sagde klart og utvetydigt undskyld for de fejl, der er begået," skriver Niko Grünfeld på Facebook.

Undskyldningen kommer i kølvandet på de seneste historier om rod i CV'et, hvor Niko Grünfeld blandt andet i forbindelse med kommunalvalget sidste år har oplyst, at han har en master i positiv psykologi, hvilket ikke er tilfældet.

Flere studenter er inaktive
60.000 danske unge med enten en studentereksamen eller en videregående uddannelse har hverken et job eller er i gang med en uddannelse. Det er en stigning på 22.000 sammenlignet med 2013.

Det skriver Jyllands-Posten på baggrund af en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

I alt er 169.000 danske unge i alderen 15 til 29 år hverken i beskæftigelse eller i uddannelse, og det er det højeste antal siden finanskrisen i 2009. Det høje antal skyldes blandt andet, at den nuværende ungdomsgeneration er en anelse større, og dermed har mængden af inaktive unge også været status quo i en række år.

Men som noget nyt, er der flere af de unge med enten en studentereksamen eller en videregående uddannelse, der tæller med i den inaktive gruppe.

"Det er stadig de unge, der kun har en grundskoleuddannelse, der fylder mest i statistikken, men vi kan se, at flere unge med studentereksamen eller en videregående uddannelse er begyndt at sidde fast i systemet i længere tid," siger Troels Lund Jensen, der er analytiker hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, til Jyllands-Posten.

Læs også
 

Danskerne vil blive i EU
Blot 14 procent af de danske vælgere vil stemme for at forlade EU, hvis en folkeafstemning om det danske EU-medlemskab bliver en realitet. 77 procent vil gerne beholde det medlemskabet.

Det viser den nyeste Eurobarometer, der er EU-Kommissionens egne meningsmålinger.

Eurobarometer tager jævnligt pulsen på europæernes holdning til forskellige temaer inden for det europæiske samarbejde. 1015 danskere har deltaget i denne undersøgelse, og udover spørgsmålet om EU-medlemskabet har de også svaret på, hvor sandsynligt det er, at de vil stemme til valget til Europa-Parlamentet i maj 2019. 

Her svarer 65 procent, at det er meget sandsynligt, mens 11 procent siger sandsynligt. Otte procent siger kun lidt sandsynligt, og 15 procent svarer, at det ikke er sandsynligt.

Det sker i dag

  • Klokken 12.00: Hjemløsedagen 2018 finder i dag sted på Rådhuspladsen i København. 
  • Klokken 19.00: EU’s stats- og regeringschefer holder møde uden Storbritannien møde om brexit.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00