Dagens overblik: Flertal vil give penge til forældre, som venter på coronatest af deres børn

NYHEDSOVERLIK: Forældre skal kompenseres, hvis de er tvunget til at blive hjemme med raske børn, der venter på en coronatest. Det mener et politisk flertal. Og så stiller SF’s formand krav til forhandlinger om grønne biler. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Godmorgen og velkommen til torsdagens politiske nyhedsoverblik.

Et flertal af partierne på Christiansborg vil kompensere forældre, der er tvunget hjem fra arbejde, mens deres børn venter på at blive testet for coronavirus.

Det skriver Jyllands-Posten.

Konkret foreslår flertallet, at forældrene skal have en kompensation på samme niveau som sygedagpenge. Flertallet består af Venstre, SF, Enhedslisten, Radikale, Konservative og Dansk Folkeparti.

Statens retningslinjer kræver, at børn sendes hjem fra skole eller daginstitution, hvis der er mistanke om smitte. Men et stigende smittetal betyder, at børnene efterfølgende flere steder i landet har op til fire dages ventetid på en test.

Samtidig har de fleste af forældre opbrugt både deres fridage og omsorgsdage under forårets nedlukning af samfundet.

SF: Afgifter skal betale for flere grønne biler
SF vil have flere elbiler og andre grønne biler på de danske veje. Der skal gerne være en hel million af dem i 2030. Men det skal ske uden at røre ved råderummet, lyder kravet fra partiets formand, Pia Olsen Dyhr.

Det skriver Berlingske.

Råderummet skal bruges til at sikre velfærden, og derfor må den grønne omstilling sikres gennem flere afgifter, lyder det fra SF-formanden. Det kan blandt andet være afgifter på forurenende biler og flybilletter.

Eksperter er bekymrede for ny aftale om landbrugsjord
Ikke optimal. Sådan lyder eksperternes dom over den aftale, som regeringen har lavet sammen med støttepartierne, om udtag af landbrugsjord.

Det skriver Altinget Miljø.

Formålet med aftalen er at sikre en CO2-reduktion, men eksperterne frygter, at partierne er så forhippede på en hurtig reduktion, at de glemmer det mere langsigtede perspektiv:

”Det kan godt være, at ordningen er det mest optimale få at nå en stor og hurtig CO2-reduktion. Men det er ikke sikkert, at det er smart, hvis man eksempelvis også vil have god natur, rekreative elementer eller bedre klimatilpasning,” siger landinspektør Karsten Willeberg-Nielsen til Altinget Miljø.

Syv ministres kodeord ligger tilgængeligt på nettet
På nettet findes millionvis af lækkede kodeord, som stammer fra blandt andet fra LinkedIn og Dropbox, der er blevet hacket i perioden fra 2012 og 2019. Oplysningerne er åbent tilgængeligt, og blandt dem finder man syv ministres kodeord. Det skriver DR Nyheder.

Det vækker kritik fra den tidligere operativ chef i Forsvarets Efterretningstjeneste, Peter Brahe, som kalder det hovedrystende.

”Det er et kæmpe problem, og det er hovedrystende. Det er jo børnelærdom for alle borgere, som er blevet tudet ørene fulde, at vi skal passe på vores passwords,” siger han til DR Nyheder.

Dagens portræt: Mød manden, som skal lufte ud i Forsvarsministeriet
Mandag forlod Morten Bæk jobbet som departementschef i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet til fordel for samme stilling i Forsvarsministeriet. Han har aldrig rigtigt beskæftiget sig med forsvarspolitik, og han drømte heller ikke ligefrem om jobskiftet. Men manglen på erfaring opvejes af hans evner for ledelse.

Det skriver Altingets forsvarsredaktør, Andreas Krog, i dette portræt af manden, som skal sikre ny og bedre ledelse i Forsvarsministeriet.

Det sker i dag

  • Klokken 10.00: Den nye midlertidige arbejdsfordelingsordning bliver tredje behandlet i Folketinget og kan træde i kraft den 14. september.
  • Klokken 10.15: Justitsminister Nick Hækkerup (S) er kaldt i samråd om lukning og genåbning af domstolene under coronakrisen.
  • Klokken 15.00: Sundheds og ældreminister Magnus Heunicke (S) er kaldt i samråd om lægemidlet Spinraza.

Forrige artikel Ny analyse: Mød de vælgere der har givet S medvind under coronakrisen Ny analyse: Mød de vælgere der har givet S medvind under coronakrisen Næste artikel Jeppe Kofod udnævner Danmarks første migrationsambassadør Jeppe Kofod udnævner Danmarks første migrationsambassadør