Dagens overblik: Flertal vil have ældste elever tilbage i skole

NYHEDSOVERBLIK: De ældste elever skal tilbage i folkeskolen inden sommerferien, lyder kravet fra et flertal uden om regeringen. V har forladt forhandlinger om hjælpepakke til ældre sent torsdag aften. Få dit overblik her.

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik på denne regnfulde kampdag.

Det er dog ikke kun regnvejret, men vigtigst af alt coronaepidemien, der får arbejderne, politikerne og fagbosserne til at fejre dagen bag computerskærme og tablets frem for i Fælledparken på Østerbro.

Men selvom de digitale ølkassetaler næppe kan få røde hjerter til at svulme som i Fælledparken på Østerbro, er platformen for fagbevægelsens mærkesager styrket i disse coronatider.

Mere end 45.000 lønmodtagere har indtil videre mistet deres job, siden Mette Frederiksen (S) lukkede ned for Danmark i starten af marts.

Ifølge Altingets arbejdsmarkedsredaktør, Søren Elkrog Friis, har den nuværende krise fået fagbevægelsen til at fremstå med ”fornyet selvtillid og i bedre sync med medlemmerne  og det politiske system”. Læs hele analysen her.

Du kan også få et overblik over, hvornår og ”hvor” den digitale 1. maj bliver afholdt i dag, her.

Venstre forlod forhandlinger om ældrehjælp
Venstre forlod sent torsdag aften forhandlinger i Sundhedsministeriet om en hjælpepakke for ældre. 

Regeringen havde i aftaleudkastet blandt andet lagt op til særlige tidsrum, hvor kun ældre ville have mulighed for at handle i dagligvarebutikker. Men det, der var på bordet, var ifølge Venstres sundhedsordfører, Jane Heitmann (V), ikke ambitiøst nok.

"Venstre har hele vejen igennem sagt, at vi vil fordoble rammen. Vi ønsker at prioritere varme hænder, for eksempel flere ergoterapeuter på plejehjemmene, og bekæmpe ensomhed og styrke indsatsen for demensramte familier," siger hun til Altinget.

Flertal vil have ældste i skole
De ældste elever skal tilbage i folkeskolen inden sommerferien, lyder det nu fra 7 ud af 9 partier uden om regeringen. Også selvom det ikke kan blive til fuld skolegang.

”To timer om dagen er bedre end ingenting. Den uvished, der er nu, kan regeringen simpelthen ikke være bekendt over for de ældste elever,” siger Venstres undervisningsordfører, Ellen Trane Nørby, til Radioavisen på P1.

Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) understreger over for Radioavisen, at selvom hun deler ønsket, kommer de sundhedsforsvarlige prioriteringer først.

Kollerup præciserer regler for Ikea
Erhvervsminister Simon Kollerup (S) præciserer nu retningslinjerne for store butikker, herunder varehuse som Ikea. Det oplyser Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

Initiativet kommer, efter at ministeren fra flere sider blev kritiseret for at have udskammet Ikea, der genåbnede i mandags.

Retningslinjerne stiller blandt andet skrappere krav til, hvor mange kunder der må opholde sig i butikken per kvadratmeter, mens det kræves, at spise- og legeområder, samt andre fællesarealer holdes lukket.

”Efter en god dialog med erhvervet og de ansattes organisationer har vi nu klare retningslinjer på plads. Det er vigtigt, hvis vi ikke skal stimle sammen for mange ad gangen. Dermed er der skabt et godt grundlag for, at Ikea og andre store varehuse, som har holdt frivilligt lukket, kan holde åbent,” siger han ifølge pressemeddelelsen.

Det sker i dag

  • Klokken 09.00: Socialdemokratiet holder virtuelt 1. maj-arrangement på Arbejdermuseet i København, hvor Mette Frederiksen (S) vil holde sin 1. maj-tale klokken 09.25. Efter talen vil der være doorstep for pressen i gården ved Arbejdermuseet.
  • Klokken 13.00: Partilederne mødes for at drøfte den videre genåbning af Danmark og diskutere teststrategi. Det er et virtuelt møde.
  • Terrormistænkt mand fremstilles i grundlovsforhør i København. Han er mistænkt for at forsøge at skaffe våben og ammunition til at gennemføre et eller flere terrorangreb inspireret af islamistisk terror. Tidspunktet for retsmødet kendes endnu ikke. 

Forrige artikel Derfor er 1. maj på Facebook alligevel en fest for fagbevægelsen Derfor er 1. maj på Facebook alligevel en fest for fagbevægelsen Næste artikel Her er Peter Hummelgaards tale ved 1. maj Her er Peter Hummelgaards tale ved 1. maj
Holstein: Støjbergs tale lignede en afskedstale   

Holstein: Støjbergs tale lignede en afskedstale  

LANDSMØDE: Jakob Ellemann forsøgte med sin landsmødetale at favne både Tommy Ahlers-segmentet og det jyske segment. Efter Støjbergs tale peger pilen i retning af, at hun forlader partiet, vurderer Altingets politiske kommentator Erik Holstein.