Dagens overblik: Flertal vil have plan for afskaffelse af EU-forbehold

OVERBLIK: Søren Brostrøms advarsler blev ikke givet videre til regeringen inden nedlukning, et flertal vil have plan for afskaffelse af EU-forbehold, og gymnasieelever klumper sig mere sammen efter forældres indtægter. Få et overblik over dagens politiske nyheder.

Godmorgen og velkommen til Altingets politiske overblik denne fredag.

Vi lægger ud med historien om, at Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, først blev informeret om Danmarks nedlukning, efter regeringen havde truffet beslutningen.

Som BT tidligere har kunnet fortælle, advarede Søren Brostrøm siden Sundheds- og Ældreministeriets departementschef om konsekvenserne ved en gennemgribende nedlukning. Men Sundhedsstyrelsen var ikke tidligere blevet hørt i forbindelse med beslutningen, og Søren Brostrøms advarsel blev aldrig sendt videre til regeringen, viser en korrespondance mellem Søren Brostrøm og departementschef Per Okkels ifølge Berlingske.

Flertal ønsker plan for at afskaffe EU-forbehold
Regeringen bør lægge en plan for afskaffelse af det danske forsvarsforbehold, lyder det fra både Venstre, Radikale, Konservative, Liberal Alliance og SF, som tilsammen udgør et flertal i Folketinget udenom regeringen.

Partierne peger på USA’s mere tilbagetrukne position fra den internationale scene og Ruslands mere selvhævdende adfærd som årsag til, at det er nødvendigt at se forbeholdet efter i sømmene, skriver Politiken.

”Venstre ser frem til at drøfte europapolitikken med regeringen. I den forbindelse bør vi også tage stilling til forsvarsforbeholdet, som vi gerne ser bliver afskaffet,” siger Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen til Politiken.

Fald i gymnasier med blandet elevsammensætning
Over de seneste 20 år har gymnasieelever i stigende grad søgt mod gymnasier med en overvægt af elever, som kommer fra samme økonomiske kår. Det skriver Jyllands-Posten.

Målt på forældrenes indkomst er andelen stx-institutioner med et blandet elevgrundlag faldet fra 67 procent i 2000 til 38 procent i 2019. Og i 2000 havde 97 af 145 en blandet elevsammensætning. I 2019 var det 57 af 149, viser et notat fra Børne- og Undervisningsministeriet.

Formand for fordelingsudvalget i Nordjylland, Søren Hindsholm, ser bekymret på udviklingen.

”Den udvikling viser, hvordan Danmark bliver opdelt mere og mere. Det betyder noget for vores demokrati, for folk kender mindre og mindre nogen, der er anderledes,” siger han til Jyllands-Posten. 

Politikerne mødes i efteråret for at forhandle elevfordeling.

Forhandlingsudkast: Diskoteker og natteliv lukket til oktober
Ifølge et lækket forhandlingsudkast, som blandt andet Politiken er i besiddelse af, lægges der op til, at diskoteker og natteliv tidligst kan åbne til oktober.

Derudover fremgår det blandt andet af udkaste, at indsatsen for tests skal optimere, og at der skal være øget fokus på smitteopsporing og isolation.

Det skal ifølge udkastet også være en målsætning, at der gives svar på test inden for 24 timer. Og myndighederne skal gøre mere for ”meddelte opfordringer efterleves”, mens personer smittet med coronavirus er i isolation, og ”i modsat fald tage relevante skridt til at sikre dette, herunder i relevant omfang ved brug af påbud efter den gældende lovgivning”, står der i udkastet.

Det sker i dag:

  • Liberal Alliance afholder sommergruppemøde i Nyborg 
  • Folketingets partier genoptager forhandlinger om fase 4 i genåbningen
  • Inger Støjbergs tidligere rådgiver, Mark Thorsen, afhøres i Instrukskommissionen

Forrige artikel Flertal vil fjerne Heunickes vidtgående beføjelser med ny epidemilov Flertal vil fjerne Heunickes vidtgående beføjelser med ny epidemilov Næste artikel Se pressemødet: LA præsenterer sit bud på tidlig tilbagetrækning Se pressemødet: LA præsenterer sit bud på tidlig tilbagetrækning