Dagens overblik: Fødevareminister truer med forbud mod hamstring

NYHEDSOVERBLIK: Der er rigeligt med dagligvarer til alle danskere, lyder det fra fødevareminister Mogens Jensen (S), der er klar til at se på forbud, hvis hamstringen fortsætter.

Godmorgen og velkommen til torsdagens politiske overblik, hvor coronavirussen selvfølgelig tager det meste af opmærksomheden, men hvor vi også runder regeringens klimataskforce.

”Vi skal holde sammen ved at holde afstand,” fortalte statsminister Mette Frederiksen på et historisk pressemøde i går aftes, der lukker det meste af Danmark ned fra på fredag.

Hun understregede samtidig, at der ikke er tale om en fødevarekrise, hvilket desværre ikke er gået op for store dele af befolkningen.

Kort efter pressemødet var flere dagligvarebutikker i landet tætpakket med ivrige kunder, der hamstrede toiletpapir, dåsemad og bleer i store mængder.

Og det får nu fødevareminister Mogens Jensen (S) til at true med et forbud. Det oplyser han til Ritzau ifølge Berlingske.

”Vi er klar til at gøre det, der skal til, for at sikre en fornuftig fordeling af fødevarer, hvis der opstår hamstring i stor stil,” siger Mogens Jensen til mediet og understreger, at der ”er ingen problemer med fødevareforsyningen”.

Fødevareministeren vil i selskab med erhvervsminister Simon Kollerup (S) orientere om den aktuelle situation i detailhandlen og regeringens tiltag for at sikre forsyning af fødevarer senere i dag. Det sker på et pressemøde klokken 9.

Ros til statsministeren
På de sociale medier har der lydt opbakning til statsministeren fra flere sider af Folketinget.

De Konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard,  skriver blandt andet på Twitter:

”Flot pressemøde af Statsministeren. Kommer muligvis til at hade mig selv for dette tweet til næste valg, men jeg er tryg ved hende som statsminister i denne meget alvorlige tid!”

På den anden side af det politiske spekter, hos Enhedslistens tidligere folketingsmedlem og chefstrateg Pelle Dragsted, gives der også ros til Mette Frederiksen for ”en modig og klog beslutning”.

I Jyllands-Posten kan du i dag læse avisens politiske redaktør, Marchen Neel Gjertsen, der mener, at dagen i går, var dagen, hvor ”Mette Frederiksen for alvor blev statsminister”.

”Hun skal tale med ekstra stor autoritet, hun skal have folk til at opføre sig på en bestemt måde, som hun ikke kan lovgive sig ud af, og noget, der er så omfattende og så kompleks, blev kommunikeret fuldstændigt fejlfrit og roligt. Den balancegang er meget, meget svær, men jeg synes, at hun lykkedes godt med den," siger Marchen Neel Gjertsen til JP.

Også vores egen chefredaktør, Jakob Nielsen, har rosende ord til Mette Frederiksen, men henleder i dagens kommentar også opmærksomheden mod en anden ofte udskældt faggruppe:

”Uden at tage noget fra statsministerens indsats kan man roligt slå fast, at den seneste uges krisehåndtering ikke ville have været muligt uden det lag af teknokrater, der udgør rygraden i en moderne velfærdsstat. Det er ikke tilfældigt, at der stod to djøfere og en overlæge ved siden af statsministeren onsdag aften. Danskerne kan godt klare krisen. Men ikke uden djøferne," skriver Jakob Nielsen.

Du kan få overblikket over alle regeringens seneste tiltag mod coronavirussen her.

Wammen i spidsen for klimataskforce
Det bliver ikke klimaminister Dan Jørgensen (S), der skal stå i spidsen for regeringens nye klimataskforce, men derimod finansminister Nicolai Wammen (S).

Det skriver Dagbladet Information på baggrund af et internt regeringsnotat, som avisen er kommet i besiddelse af.

Og den beslutning vækker dyb bekymring hos flere grønne organisationer, der frygter, at finanspolitiske målsætninger vil blive prioriteret over klimapolitiske.

Også hos støttepartiet Enhedslisten er man bekymret.

"Klimaet skal komme i første række, og det skal afspejles i måden, vi forhandler på. Jeg er dybt bekymret for, at man rykker det her ud af Klimaministeriet. Det er der, fagligheden er, og det er nok en anden faglighed, der kommer i højsædet, hvis man rykker det over i Finansministeriet," siger partiets klimaordfører Mai Villadsen (EL) til Information.

 

Det sker i dag

  • Klokken 9.00: Fødevareminister Mogens Jensen (S) og erhvervsminister Jakob Kollerup (S) holder pressemøde om situationen i detailhandlen som følge af coronaudbrud.
  • Klokken 10.00: EU-landenes handelsministre mødes i dag i Bruxelles. På agendaen er bilaterale handelsaftaler, WTO-konference og konsekvenser af coronavirussen.
  • Klokken 14.00: Flere myndigheder giver en status på situationen omkring coronavirus og covid-19. Pressebriefingen vil som udgangspunkt finde sted på daglig basis, og tidspunkt og sted kan variere.
  • Klokken 14.00: De svenske sundheds- og beredskabsmyndigheder holder dagligt pressemøde og giver en aktuel status på coronavirussituationen i landet. Onsdag eftermiddag var der registreret flere end 300 smittede. Myndighederne har ændret risikoen for at blive smittet til "meget høj".
  • Folketingsmedlem Torsten Gejl ventes torsdag at melde ud om sin fremtid i Alternativet, som mandag måtte sige farvel til fire ud af fem folketingsmedlemmer, heriblandt partistifter Uffe Elbæk.

Forrige artikel Praktiserende læger lyn-implementerer videokonsultationer Praktiserende læger lyn-implementerer videokonsultationer Næste artikel Se pressemødet: Ministre orienterer om forsyning af fødevarer Se pressemødet: Ministre orienterer om forsyning af fødevarer
Sommerserie med Mads Fuglede:

Sommerserie med Mads Fuglede: "Som ung var jeg meget krænkelsesparat"

SOMMERSERIE: Mads Fugledes politiske interesse og indignation blev vakt engang i 1980'erne, hvor kommunismen var på fremmarch i Afghanistan. Men den 48-årige nordjyde og venstremand er rundet af mange ting: Musikken var den første store passion og Steen Gade (SF) et af hans første forbilleder.