Dagens overblik: Før ville S stramme op, men nu lægger minister op til fortsat brug af skadeligt pesticid

OVERBLIK: Miljøminister Lea Wermelin (S) ser ud til at ville fortsætte med at give dispensation til at bruge et pesticid, som skader bier. Og så er flere støttepartier klar til at undersøge mulighederne for at genindføre nattog i Europa. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Miljøminister Lea Wermelin (S) vil ikke svare på, om hun vil tage initiativ til et totalforbud mod bidræbermidlet neonikotinoider.
Miljøminister Lea Wermelin (S) vil ikke svare på, om hun vil tage initiativ til et totalforbud mod bidræbermidlet neonikotinoider.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

God formiddag, og velkommen til dagens politiske nyhedsoverblik.

Da Socialdemokratiet indtil for nylig sad i opposition, kritiserede partiet flere gange VLAK-regeringen for at uddele dispensationer til at bruge det forbudte pesticidmiddel neonikotinoider.

Nu har partiet regeringsmagten, men det betyder umiddelbart ikke ny praksis på området. Det skriver Politiken.

I et svar til Folketinget sidste uge ville den nyudnævnte miljøminister, Lea Wermelin (S), ikke svare på, om hun vil tage initiativ til et totalforbud mod insektmidlet i Danmark. I stedet skriver hun, at ”Miljøstyrelsen fører en stram dispensationspraksis.”   

EU har forbudt midlet, fordi forskning har vist, at det kan skade biers evne til at orientere sig, finde mad og reproducere sig.

Enhedslistens miljø- og naturordfører, Mai Villadsen, er uforstående over for udmeldingen:

"S var jo enige med os i, at vi selvfølgelig skal forbyde de dræbende pesticider. Jeg håber, det er en fejltagelse fra ministerens side," siger hun til Ritzau ifølge Jyllands-Posten. 

Læs mere her.

Flere støttepartier ønsker europæiske nattog
Sverige har planlagt at undersøge omkostningerne ved at genindføre nattog på tværs af Europa, og den undersøgelse bør Danmark være en del af.

Det sagde Enhedslistens transportordfører, Henning Hyllested, mandag, og nu melder flere af regeringens støttepartier sig i koret.

Det skriver DR Nyheder.

”Nu er momentet her. Når svenskerne går i gang med en sådan undersøgelse, så ville det være oplagt, hvis vi deltog i den,” siger Radikales fungerende politiske ordfører, Kristian Hegaard.

Også SF er med på idéen. Partiet ser samtidig gerne, at man arbejder på at lave et større europæisk samarbejde om togforbindelserne.

Læs hele historien her.

Minister vil undersøge elløbehjuls klimaaftryk
Til januar skal forsøgsordningen med elektriske løbehjul i Danmark evalueres med fokus på færdselssikkerheden. Men den evaluering skal suppleres med en vurdering af løbehjulenes miljøpåvirkning.

Det siger transportminister Benny Engelbrecht (S) til Børsen.

"Det, der så bliver læringsprocessen, er jo selvfølgelig også, hvordan vi sikrer os, at når det næste kommer − den elektriske kængurustylte, eller hvad det måtte være − så tænker vi det ind i en helhed, der ikke kun handler om trafiksikkerhed, men også forretningsmodellen bag og det klimaaftryk, det har," siger Engelbrecht.

Politiken har tidligere beskrevet, at de første modeller af elløbehjulene kun holdt to til tre måneder.

Læs hele historien her.

Flertal vil have billige færgebilletter året rundt
I dag må de danske øer sætte prisen på færgebilleter ned 46 uger om året. 

Men den ordning skal gøres helårlig og permanent, mener et flertal i Folketinget bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, SF, Enhedslisten, Konservative, Alternativet og Nye Borgerlige.

Det skriver DR Nyheder.

"Det har været en stor succes ude på øerne, og det er vigtigt at forsætte det. Derfor skal det gøres permanent," siger Enhedslistens transportordfører, Henning Hyllested.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) oplyser, at hun vil se på sagen.

Læs hele historien her. 

Sommerpodcast: Liberalisme i Danmark
Folketingsvalget 5. juni var bestemt ikke nogen festaften for det borgerlig-liberale Danmark. Så hvordan har dansk liberalisme det egentlig?

Det spørgsmål forsøger vært Esben Schjørring at få besvaret i den nyeste udgave af Altinget Ajours sommerpodcast, hvor professor og ph.d. på SDU Jeppe Nevers er gæst.

Du finder podcasten her

Læs også

Find også tidligere udgaver af Altingets sommerpodcasts her:

Det sker i dag:

  • Klokken 18.00: Europa-Parlamentet stemmer om, hvorvidt den tyske forsvarsminister, Ursula von der Leyen, skal have jobbet som EU's kommissionsformand. 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00