Dagens overblik: For første gang i ni år forlader flere flygtninge Danmark, end der kommer hertil

NYHEDSOVERBLIK: Nettoudvandringen oversteg i 2019 antallet af personer med flygtningebaggrund, der kom til landet. Det er første gang siden 2011. Og så truer regeringens coronatiltag retssikkerheden, vurderer flere topjurister. Få morgenoverblikket. 

Nettoudvandringen oversteg i 2019 for første gang i ni år nettoindvandringen, viser nye tal fra Udlændinge- og Integrationsministeriet. 
Nettoudvandringen oversteg i 2019 for første gang i ni år nettoindvandringen, viser nye tal fra Udlændinge- og Integrationsministeriet. Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Jeppe Maagaard Holm

Godmorgen. Velkommen til dagens politiske overblik.

Hvad og hvor meget der åbner i næste del af den danske genåbningsfase, bliver først besluttet, når vi er "tæt på 10. maj". 

Sådan lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S), da hun søndag aften gæstede DR-programmet 21 Søndag.

"Jeg kan se, at meget af det, vi har gjort siden starten af marts måned, har virket. Derfor er vi også i den meget gode position, at vi kan begynde at åbne vores samfund,” sagde statsministeren.

”Jeg kommer ikke til at sige præcis, hvad der åbnes før umiddelbart før den 10. maj, for det afhænger af, hvordan sygdommen har udviklet sig.”

Flere flygtninge rejser ud af Danmark
For første gang siden 2011 rejser flere flygtninge ud af Danmark, end der kommer til landet.

Det viser nye tal fra Udlændinge- og Integrationsministeriet, der har undersøgt, hvor mange flygtninge og familiesammenførte der er ind- og udvandret af Danmark i perioden 2011 til 2019.

I 2019 oversteg antallet af flygtninge, der forlod Danmark, antallet af indvandrede med cirka 730 personer. I 2015 var der en nettoindvandring på 16.290 flygtninge. 

"Det er dejlige tal. De bekræfter for mig to ting. For det første at den stramme udlændingepolitik virker, at der er færre, der kommer hertil, men også at der er flere flygtninge, der er begyndt at rejse hjem og genopbygge deres egne lande, ofte med en pose penge fra den danske stat," siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til Avisen Danmark.

Topjurister: Myndighedernes coronastrategi truer retssikkerheden
Tre ud af fire medlemmer af et nyt jurapanel bestående af 51 af landets førende juridiske eksperter udtrykker bekymring for retssikkerheden som følge af myndighedernes coronatiltag.

Det skriver Berlingske.

Jurapanelet, der er nedsat af Djøf, består af deltagere fra de danske universiteter, interesseorganisationer, advokatbranchen, landsretten og Højesteret.

"Det er udtryk for, at de meget vidtgående tiltag, som man i al hast har vedtaget, og som dermed har delegeret enorme magtbeføjelser til især sundhedsministeren, giver anledning til bekymring," siger formand for panelet og juraprofessor ved Københavns Universitet Jens Elo Rytter, der er ekspert i friheds- og menneskerettigheder til avisen.

DF kalder Tesfaye i samråd efter Huda-sag
Fredag kunne Kristeligt Dagblad fortælle, hvordan en syrisk, drabssigtet mand, der over for kurdisk politi har tilstået drabet på sin kone Huda Ali Ahmad og parrets otteårige søn, står til at modtage i alt cirka 215.000 kroner i såkaldt repatrieringsstøtte fra den danske stat. En støtte, der gives til udlændinge, som frivilligt forlader Danmark.

I Kristeligt Dagblad sagde udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye fredag, at han agter at gå ind i sagen og ændre loven.

Nu kalder Dansk Folkeparti ministeren i samråd om sagen. Det skriver Kristeligt Dagblad.

"Den næste udbetaling på 100.000 kroner skal stoppes. Og så vil vi have en udredning af hele repatrieringsstøtten. Ordningen er grundlæggende fornuftig, men det her er helt uacceptabelt," siger Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Pia Kjærsgaard, til avisen.

Den drabssigtede mand fik udbetalt lidt over 100.000 kroner i februar i år. De resterende penge udbetales i februar 2021, når han har været uden for Danmarks grænser i et år, skriver Kristeligt Dagblad.

Stor stigning i antallet af underretninger om mistanke om vold mod børn
Der er sket en firedobling i antallet af underretninger om mistanke om overgreb, omsorgssvigt eller vold i hjemmet fra 2015 til 2018.

Det skriver Politiken.

Mens de stigende antal underretninger bekymrer flere eksperter, som Politiken har talt med, er social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) tilfreds med udviklingen:

"Jeg tror, at nogle af de meget store og meget voldsomme sager, vi har set, har været med til at skabe en opmærksomhed omkring, at vi alle sammen har et ansvar for at holde øje og reagere, når vi ser børn i mistrivsel," siger Astrid Krag til avisen.

Det sker i dag: 

  • Klokken 09.00: Retten i Viborg indleder en retssag mod den tidligere hærchef Hans-Christian Mathiesen. Han er tiltalt for ved magtmisbrug at have fremmet sin hustrus karriere i Forsvaret. Forsvarsministeriets Auditørkorps vil have ham idømt en fængselsstraf
  • Klokken 19.00: Forsvarsminister Trine Bramsen markerer befrielsen i Ansgar Anlæg i Odense.
  • Klokken 21.15: Forsvarsminister Trine Bramsen markerer befrielsen ved Haderslev Kaserne.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00