Dagens overblik: Formodet pirat skal til Danmark

Radikale udelukker at støtte ren S-regering efter et valg. Nato holder ekstraordinært møde om Rusland. Regeringen garanterer ældres retssikkerhed i frikommuner, men ved endnu ikke hvordan. Og formodet pirat skal til Danmark. Få overblikket over dagens nyheder.  

Foto: Handout/Reuters/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

God morgen og velkommen til ugens sidste nyhedsoverblik fra Altinget.

Departementsråd i Statsministeriet Pelle Pape blev torsdag afhørt i Minkkommissionen som et af de sidste nøglevidner.

Her forklarede han, at der ikke er nogen ”advarselslamper, der blinker”, da han dagen før statsministeren bliver orienteret om, at der mangler lovgrundlag for minkaflivningen.

”Den går ikke rigtig i rødt på mit risikobarometer,” tilføjede Pelle Pape.

Under coronakrisen har der været flere varsler om forslag til hastelove.

Derfor gav det ikke anledning til at informere hverken statsminister Mette Frederiksen (S) eller departementschef Barbara Bertelsen, da han på mail blev orienteret om, at Fødevareministeriet havde en hastelov om minkaflivning på vej, forklarede Pelle Pape.

Altinget fulgte tordagens afhøring, som du kan læse mere om her.

Få det fulde overblik over alle afhøringerne i Minkkommissionen her.

Radikale udelukker at støtte ren S-regering efter et valg
I et interview med Politiken slår Radikales leder, Sofie Carsten Nielsen, nu endeligt fast, at hun ikke kommer til at støtte en ren S-ledet regering efter næste valg.

Udmeldingen kommer knap to måneder efter, at partilederen i Berlingske langede kraftigt ud efter regeringen for at være ”topstyret” og for at vise ”ringeagt” for Folketinget.

Sofie Carsten Nielsen åbner op for, at Radikale kan pege på en blå statsminister efter et kommende folketingsvalg, og hun foreslår desuden, at der dannes regering hen over midten af dansk politik.

”Jeg kan se alle mulige kombinationer. Jeg kan se flere statsministre for mig. Det bedste ville være en regering med både dem, der definerer sig rødt, og dem, der definerer sig blåt,” siger hun til Politiken.

Korruptionsbekæmper foreslår nye krav til udnævnelser af topembedsmænd
Sager om mink og en ulovlig instruks får Transparency International Danmark til at rejse en diskussion om behov for klarere kriterier for at udpege topembedsmænd, og om det er uhensigtsmæssigt, at Djøf både er fagforening for departementschefen og den fuldmægtige, skriver Altinget.

“Man kan se, at der er sket et svigt i de øverste kæder hos nogle af de embedsmænd, der er tæt på politikerne i den balance og de mekanismer, der er i pligter for embedsmænd,” siger Jesper Olsen, der også er ekstern lektor i offentlig ret på Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet.

Formodet pirat skal til Danmark
Den ene af de fire formodede pirater, som den danske fregat Esbern Snare har haft i sin varetægt under mission i Guineabugten, er på vej til Danmark og forventes at blive fremstillet i grundlovsforhør fredag.

Tiltalen mod de resterende tre er frafaldet, og de er sat fri på fri fod, skriver Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

De formodede pirater har været tilfangetaget på det danske skib, siden danske udsendte i november efter ildkamp sandsynligvis afværgede et forestående angreb på fragtskibe i området.

Den formodede pirat, som nu er på vej til Danmark, blev såret under skududvekslingen og fik senere amputeret sit ben som følge af skaderne.

Over for DR presser Venstre på for, at det i fremtiden skal sikres, at Danmark kan udlevere formodede pirater til lande i nærområdet. Forløbet har nemlig allerede svækket den danske mission, lyder det fra partiets udenrigsordfører, Michael Aastrup.

”Det åbner jo nu op for, at piraterne kan sige, at der er ingen konsekvens ved at sejle rundt dernede, og derfor må vi indrømme, at det i hvert fald ikke virker til skræk og advarsel,” siger han til DR.

Regeringen garanterer ældres retssikkerhed i frikommuner, men ved ikke hvordan
I et interview med Altinget garanterer Socialdemokratiets ældreordfører, Birgitte Vind, at en udvidelse af forsøgsordningen med frikommuner ikke kommer til at være på bekostning af de ældres retssikkerhed.

Socialdemokratiet har dog endnu ikke håndfaste bud på, hvordan man konkret vil efterleve garantien.

"Det er afgørende for os, at retssikkerheden bevares, og at hverken kommune eller borgere stilles dårligere. Det kommer ikke til at ske," siger Birgitte Vind (S), der er ældreordfører for Socialdemokratiet. 

"Det er afgørende for os, at retssikkerheden bevares, og at hverken kommune eller borgere stilles dårligere. Det kommer ikke til at ske," siger Birgitte Vind.

Nato holder ekstraordinært møde om Rusland
Ruslands militære oprustning tæt på den ukrainske grænse får Nato-landenes udenrigsministre til at holde et ekstraordinært virtuelt møde fredag, skriver DR.

USA har tidligere advaret EU og Nato om, at angiveligt helt op til 175.000 russiske soldater med kampvogne og artilleri står opmarcheret nær Ruslands grænser til Ukraine.

Og frygten er, at Rusland er ved at forberede en annektering i Ukraine i lighed med annekteringen af Krim-halvøen i 2014.

Det sker i dag: 

  • Klokken 14: Nato-udenrigsministre holder hastemøde
  • Klokken 15: Cavlingprisen uddeles
Læs også
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pelle Pape

Departementsråd, Statsministeriet

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

Jesper Olsen

Formand, Transparency International Danmark, bestyrelsesformand, Klostergården i København, ekstern lektor i offentlig ret, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet
cand.jur.

0:000:00