Dagens overblik: Forslag om asylbehandling udenfor EU splitter DF og S

POLITISK OVERBLIK: Handelskrigen mellem USA og EU blev optrappet i nat. Regeringen lider nederlag om placering af ny skattestyrelse. Og DF afviser salg af TV 2. Få overblikket her.

EU's ledere har igen migranter og flygtninge på dagsordenen. Nu forslår Rådet, at asylansøgere kan få behandlet deres sag udenfor Europa.
EU's ledere har igen migranter og flygtninge på dagsordenen. Nu forslår Rådet, at asylansøgere kan få behandlet deres sag udenfor Europa.Foto: /ritzau/Emilio Morenatti
Kasper Frandsen

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik.

EU lagde ved midnatstid an til nye tiltag i den ulmende handelskrig med nye toldafgifter på amerikanske varer som eksempelvis Levi's-jeans, bourbon og Harley Davidson-motorcykler, fremgår det af EU's officielle journaler ifølge Politiken.

De nye toldsatser frygtes at skabe yderligere uro på aktiemarkederne, der i forvejen er rystede over præsident Donald Trumps nye told på stål og aluminium fra EU, Canada og Mexico.

"Vi har en handelskrig, og det er en eskalerende handelskrig," siger cheføkonom ved den svenske storbank SEB, Robert Bergqvist, til Ritzau ifølge Politiken.

DF og S splittede om nye asylcentre uden for Europa
Flere EU-lande er klar til at oprette centre udenfor Europa, hvor asylansøgere kan få behandlet deres sag.

Sagen er højaktuel forud for et topmøde i næste uge mellem EU's stats- og regeringsledere, hvor migration er på dagsordenen.

Det Europæiske Råd vil med forslaget finde en løsning på den enorme splittelse internt og mellem de europæiske lande om, hvordan man skal håndtere migranterne.

Men Dansk Folkeparti skyder fuldstændig idéen ned, skriver Berlingske.

"Det vil være en ren asylmagnet mod Europa," siger europaparlamentariker Anders Vistisen (DF) til Berlingske.

Socialdemokraterne tror derimod på, at centrene vil "tage brodden ud" af den illegale migration, mener S-gruppeformand i Europa-Parlamentet, Jeppe Kofod.

R: Valget afgør vores regeringsdeltagelse
Det kan godt være, at Socialdemokratiets formand ikke ønsker et regeringssamarbejde med de gamle politiske partnere fra Radikale.

Men det er alt for tidligt at udelukke et regeringssamarbejde, lyder det nu fra Radikales næstformand, Martin Lidegaard, der melder sig ind i debatten, efter at Socialdemokratiet annoncerede intentionerne om at gå til valg på en ren S-regering.

”Det er blevet meget spændende, hvad der sker efter et valg. Det afhænger fuldstændig af, hvordan mandaterne falder ud: Får S et alternativ med DF? Og får Radikale et godt valg? Jeg betragter bestemt ikke hele diskussionen om regeringsdeltagelse som tilendebragt. Overhovedet,” siger den tidligere udenrigsminister i SR-regeringen til Altinget.

Læs også

Aktstykke nedstemt for første gang i 21 år
Sidst et såkaldt aktstykke bliver afvist i Finansudvalget, var i september 1997. Normalt trækker regeringer et aktstykke tilbage, hvis man fornemmer et flertal imod sig.

Regeringen havde håbet at placere den nye skattestyrelse i Copenhagen Towers på Amager, men sådan bliver det ikke.

Et flertal bestående af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten har nemlig nedstemt regeringens forslag.

"Man har ikke kunnet påvise, at det samlet set var den bedste og billigste løsning for skatteborgerne, og det er det, som Finansudvalget er sat i verden for at sikre," siger finansordfører Benny Engelbrecht (S).

Desuden har Ekstra Bladet beskrevet, at Copenhagen Towers trækker tråde til skattelylande.

DF afviser TV 2-salg
I de allersidste timer af forhandlingerne om et nyt medieforlig afviser DF-formand Kristian Thulesen Dahl regeringens planer om et delvist salg af TV 2, skriver Jyllands-Posten.

Og dermed er der ikke flertal for den: ”Vi synes, at TV2 skal blive på statens hænder og levere de super gode tilbud til danskerne, som vi mener, at TV2 leverer,” siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl til avisen.

Regeringen ønsker i første omgang at sælge 40 procent af tv-stationen. Forskellige borgerlige regeringer har forsøgt at sælge TV 2 siden 2001. DF har også gennem tiden bakket op om et sådant salg.

Det sker i dag:
9.00: Anders Fogh Rasmussens tænketank, The Alliance of Democracies Foundation, afholder topmøde om demokratiet med fokus på frihandel, demokratiske valg og teknologi. Her deltager blandt andet tidligere vicepræsident Joe Biden og tidligere premierminister Tony Blair. Læs mere her.

11.45: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) inviterer den tidligere amerikanske vicepræsident Joe Biden til møde, hvor P4G-initiativet vil blive drøftet.
Læs mere her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00