Dagens overblik: Forsvaret kendte i årevis til forureninger uden at handle

Hvert andet opkald til Livslinjen går ikke igennem. Der er massiv mangel på chauffører. Og Forsvaret kendte i årevis til spredning af forurening uden at handle. Få overblikket over dagens politiske nyheder.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

God formiddag og velkommen til Altingets korte overblik over dagens vigtigste politiske nyheder.

Vi lægger ud med Jyllands-Postens historie om, at der flere steder i landet er massiv mangel på både taxachauffører og bus- og lastbilchauffører.

Mere præcist mangler der omkring 1.500 taxachauffører, omkring samme antal buschauffører og endnu flere lastbilchauffører, lyder det i avisen fra Michael Nielsen, direktør i Danskpersontransport.

Det skaber særlige udfordringer i landområder, hvor mange borgere hyppigt benytter sig af både taxa og bus.

Danskpersontransport presser nu på for at få hævet grænsen for, hvor meget pensionister og efterlønsmodtagere må tjene udover pensionen samt sænke aldersgrænsen for, hvornår det er tilladt at køre bus til 18 år.

Hverken Venstre eller SF er afvisende over for idéen, mens det ikke er lykkedes Jyllands-Posten at få en kommentar fra Transportminister Benny Engelbrecht (S).

”Manglen på chauffører risikerer især i den kommende julefrokosttid at betyde mere spirituskørsel, fordi folk ikke kan komme hjem. Med den taxadød, vi oplever i Udkantsdanmark, risikerer vi også, at landdistrikterne bliver hægtet endnu mere af,” siger transportordfører Kristian Pihl Lorentzen (V) til Jyllands-Posten.

Forsvaret kendte i årevis til forureninger uden at handle
I Avisen Danmark kritiserer eksperter Forsvaret for ikke at have grebet ind og forsøgt at stoppe forureninger fra brandskum på brandøvelsespladser og flyvestationer.

På baggrund af aktindsigter kan Avisen Danmark og Radio4 nemlig fortælle, at Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse selv siden 2016 hvert år har fulgt med i, hvordan de såkaldte PFAS-forureninger har bredt sig i den omkringliggende natur.

”Det er uansvarligt. Det er nærmest som en tikkende bombe. Det her bliver ved, og jo længere Forsvaret venter med at gribe ind, desto mere spreder forureningen sig, og desto sværere bliver det at få fjernet den forurening, det hele kommer fra,” siger Philippe Grandjean, professor i miljømedicin på Syddansk Universitet, til Avisen Danmark.

Forsvarsministeriet oplyser til avisen, at der er afsat midler til et pilotprojekt, som skal undersøge afværgemetoder over for PFOS-forurening.

Hvert andet opkald til Livslinjen går ikke igennem
Når borgere i svære situationer eller krise søger hjælp gennem telefonrådgivningen Livslinjen, bliver mange mødt med besked om, at der er optaget. Kun halvdelen af opkaldende går igennem, skriver DR.

”Det er et stort problem. Og vi har et stort ansvar. Der et langt større behov for de her opkald og Livslinien, end vi har kapacitet til,” siger direktør i Livslinjen Jeppe Kristen Toft til DR.

Han understreger, at der skal tiltrækkes flere frivillige end de omkring 200 personer, som i dag støtter borgere med akut behov for hjælp. Samtidig efterspørger han en national handleplan med fokus på psykisk sårbarhed.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) oplyser til DR, at regeringen er i gang med at udarbejde en ti-års plan for psykiatrien, da der er behov for et ”helhedsorienteret eftersyn” af området for bedre at kunne handle på de grundlæggende problemer.

Beskæftigelsen slår rekord
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der kom 15.000 flere i job i august måned. Samlet er der nu 2.869.000 lønmodtagere, skriver Ritzau ifølge Politiken.

Det er syvende måned i træk, at beskæftigelsen stiger. Og cheføkonom i Sydbank Søren Kristensenvurderer, at det vil fortsætte de kommende måneder, selvom tallene i forvejen er rekordhøje.

”Der er fortsat udsigt til stærk vækst i dansk økonomi, men samtidig er der ledige stillinger i massevis i øjeblikket,” siger Søren Kristensen til Ritzau.

Han pointerer samtidig, at manglen på arbejdskraft allerede koster samfundet økonomisk vækst, dog endnu ikke i en kritisk grad.

Det sker i dag:

  • Klokken 9: Minkkommissionen fortsætter afhøringer
  • Klokken 10: Natos forsvarsministre holder møde
  • Klokken 15: EU's stats- og regeringsledere holder topmøde

Læs også

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00