Dagens overblik: Fortroligt notat viser hvor meget løn der skiller OK18-parterne

POLITISK OVERBLIK: De statsansatte kræver 8,2 procent mere i løn, viser fortrolige notater. Og eksperter sår tvivl om regeringens påstand om, at trygheden er faldet i ghettoerne. Her er morgenoverblikket over de vigtigste politiske nyheder.

Foto: Katja Holm/Altinget
Kristine Korsgaard

Velkommen til overblikket denne torsdag, hvor regeringen præsenterer sit store ghettoudspil. Og hvor de offentlige arbejdsgivere og lønmodtagere i dag skal til første møde i forligsinstitutionen, efter at det er mislykkedes at lande en aftale om nye overenskomster inden for de almindelige forhandlinger.

Politiken har fået adgang til fortrolige notater fra forhandlingerne og kan i dag fortælle, at der er over 1,3 milliarder kroner mellem parterne på det statslige område, når det gælder lønspørgsmålet.

De statsansatte har krævet en samlet lønstigning på 8,2 procent over de næste tre år, mens deres arbejdsgiver, Moderniseringsstyrelsen med innovationsminister Sophie Løhde (V) i spidsen, har tilbudt en lønstigning på 6,7 procent.

Dermed er det reelt en lønstigning på 1,5 procent, der skiller dem ad.

Chefforhandler for de ansatte Flemming Vinther kalder Løhdes forslag for "urealistisk". 

"6,7 procent sender jeg ikke til mine medlemmer. Det kan jeg ikke være bekendt. Det handler om, at det ikke er i nærheden af, hvordan dansk økonomi udvikler sig." 

Staten truer med at overtage ghettoer
Og så er de sidste løsrevne nyheder om ghettoudspillet ude, før regeringen præsenterer det samlede udspil ved et pressemøde i Mjølnerparken i København klokken 11.

Politiken fortæller, at staten truer boligselskaber med at overtage ghettoer. Boligminister Ole Birk Olesen (LA) vil kunne tvangsopløse boligafdelinger i de hårdeste ghettoområder, der ikke skaber god beboerbalance. Og så skal bygninger rives ned eller sælges til private.

Forslaget skal mest fungere som en trussel, der forhåbentlig får boligafdelingerne til selv at handle.

Til det får de et nyt instrument.

DR har nemlig historien om, at regeringen vil gøre det obligatorisk for kommunerne og boligforeninger at bruge ordningen "fleksibel udlejning", hvor borgere under uddannelse eller med fast arbejde kommer forrest i køen, hvis de ønsker at bo i en lejebolig i et udsat boligområde.

Det skal få flere ressourcestærke borgere i det danske samfund til at flytte ind i de udsatte boligområder.

Det sikrer, at andelen af mennesker med et arbejde i et boligområde er stigende. Det kan ikke bruges alene, men er et godt instrument, siger administrerende direktør i Danmarks Almene Boliger, Bent Madsen. 

Eksperter sår tvivl om faldende tryghed
Op til udspillet mod parallelsamfund har både statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) talt meget om, at trygheden er faldet i de udsatte boligområder.

Den er endda "faldet ret dramatisk”, sagde Løkke tirsdag.

Men eksperter mener ikke, at den undersøgelse, statsministeren henviser til, kan bære den konklusion, skriver Jyllands-Posten

Bag gennemsnittet gemmer sig, at 11 boligområder oplever en større utryghed, men næsten lige så mange – 10 boligområder – føler sig mere trygge end året før.

Samtidig er trygheden også faldet på landsplan, og målemetoden er ændret over tid.

"Det er ændringer, som gør, at der vil være en tendens til at overdrive tallene," siger Anders Hede, forskningschef i Trygfonden.

Gymnasier kritiserer ghettoforslag
Og mere ghetto. For det bliver et skridt og frem og et tilbage i kampen mod såkaldte parallelsamfund på gymnasierne, hvis regeringen kommer igennem med sine forslag.

Det vurderer en række af de gymnasier, som har mange elever med ikkevestlig baggrund, over for Altinget.

Et gymnasium skal fremover kunne kræve lokale regler for en bedre fordeling af eleverne. Samtidig foreslår regeringen, at rektorerne på det enkelte gymnasium skal have mere indflydelse på, hvilke elever de optager.

Og de to forslag trækker i hver sin retning, mener gymnasierne. Det første er godt, men det sidste er skidt, siger rektor for Langkaer Gymnasium, Yago Bundgaard.

”Jeg tror, det vil forstærke den polarisering mellem ungdomsudannelserne, som vi har i dag,” siger han.

Demonstration møder Løkke i Mjølnerparken
Og det sidste om ghettoer for nu: Når Lars Løkke Rasmussen (V) og flere andre ministre her til formiddag kommer til Mjølnerparken på Nørrebro i København for at holde pressemøde, bliver de mødt af en demonstration, skriver JP

Formanden og næstformanden i afdelingsbestyrelsen i Mjølnerparken har arrangeret en fredelig demonstration torsdag klokken 10.30. Her vil deltagerne samles på Hothers Plads i boligområdet.

Dele af regeringens udspil er blevet lagt frem ugen op til torsdag. Her indgår elementer som muligheden for zoner med dobbelt straf for særlige forbrydelser samt tvangsopløsning af boligafdelinger.

"Det (udspillet, red.) går ud på straf og ulighed. Vi går ind for lighed for loven, lige meget hvor man bor,” siger næstformand Janni Milsted.

Det sker i dag 

Regeringen præsenterer sit ghettoudspil i Mjølnerparken klokken 11.

Og parterne ved OK18 mødes i Forligsinstitutionen klokken 14.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

0:000:00