Dagens overblik: Frederiksen varsler skatteændringer i klimakampen

NYHEDSOVERBLIK: Statsministeren vil skrue på skat og afgifter i kampen mod klimaforandringerne, sagde hun i debat med Jakob Ellemann-Jensen og Morten Østergaard søndag aften. Få overblik over dagens politiske nyheder her. 

God-mandag-morgen og velkommen til Altingets daglige politiske nyhedsoverblik.

Vi lægger ud med en gennemgang af gårsdagens partilederdebat, hvor statsminister Mette Frederiksen, Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen og Radikales politiske leder, Morten Østergaard, tørnede sammen ved Radikales nytårsstævne i Nyborg.

Her gjorde statsministeren det klart, at hun ser skatte- og afgiftsændringer som en central del af de tiltag, der kommer til at ligge i den kommende klimahandlingsplan, der skal realisere klimaloven. 

Det skriver Børsen.

"Vi har de bedste forudsætninger for at komme i gang med klimahandling i år. Skat og afgifter er en del af det. Der er mange andre ting, vi skal have fat i også," sagde Mette Frederiksen. 

Meldingen kommer, efter at Radikale har krævet, at der indføres en ny afgift på CO2, hvor provenuet skal tilbagebetales til danskerne. Det vil tilskynde til at handle grønnere, mener partiet.

Frederiksen undveg spørgsmål om Trump
I løbet af den timelange debat nåede de tre partiledere ud over klimaforandringerne forbi temaer som øget overvågning, tvangsfjernelse af børn og de nyligt eskalerede uroligheder i Mellemøsten.

Da statsministeren blev spurgt, hvad hun mener om USA's likvidering af den iranske general Qassem Soleimani, undlod hun at svare direkte.

Det skriver Berlingske

"For mig er det afgørende at kigge fremad. Og jeg kommer ikke til at stå og muntre mig, i al respekt for situationen. Det er en rigtig alvorlig situation, det er svært at vide, hvor den ender," svarede Frederiksen og sneg sig igen udenom, da debatmoderatoren gentog sit spørgsmål: 

"Vi kan også vælge at gøre det, der i mine øjne er det mest konstruktive, og det er at appellere til at få skaleret konflikten ned," sagde hun. 

K står stærkest i ti år
De Konservative står ifølge Altingets Risbjergsnit, der er et gennemsnit af meningsmålinger, for tiden stærkere, end de har gjort i næsten ti år.

I snittet opnår partiet hele 8,1 procent af stemmerne, hvilket svarer til mere end en fordobling på blot et år.

"Det her er et rigtig flot resultat for Konservative. Siden lidt før folketingsvalget er det næsten kun gået fremad, og nu står de rigtig stærkt," siger professor og valgforsker Kasper Møller Hansen. 

Du kan læse mere og se, hvordan de andre partier står i meningsmålingerne, ved at følge linket her

Eksperter: Streg skattegælden, Bødskov
En række eksperter anbefaler i dagens Berlingske skatteminister Morten Bødskov (S) at afskrive den del af danskernes skattegæld til det offentlige, der ikke ser ud til at kunne inddrives. 

"Der er ingen grund til at have gæld stående, som man aldrig får hjem. Det giver jo et falsk indtryk af, hvor mange penge man rent faktisk kan få hjem. Det bedste vil være – også for at give det mest retvisende billede af den offentlige sektors økonomi – at afskrive de penge," siger Bent Greve, professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet, der bakkes op af flere kolleger fra både universiteter og erhvervslivet.

Ny partisekretær i Venstre
Venstre har udpeget sin nye partisekretær. 

Valget er faldet på Christian Hüttemeier, der tidligere har været pressechef i partiet og rådgiver for eksformand Lars Løkke Rasmussen.

Det skriver Venstre på partiets hjemmeside

"I Christian Hüttemeier får vi en mand, som kender partiet, vores bagland, vores organisation og de politiske beslutningsprocesser på alle niveauer. Christian tænker strategisk, og hans rolle i partiet bliver helt central," siger Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen. 

Det sker i dag

  • Klokken 15.00: Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, har indkaldt Nato-ambassadørerne til et hastemøde om konflikten i Mellemøsten efter USA's drab på den iranske militærleder Qassem Soleimani.

Forrige artikel Ugen i dansk politik: Samråd på samlebånd og fejring af Genforeningen Ugen i dansk politik: Samråd på samlebånd og fejring af Genforeningen Næste artikel Løkkes tidligere særlige rådgiver bliver partisekretær i Venstre Løkkes tidligere særlige rådgiver bliver partisekretær i Venstre