Dagens overblik: Frederiksen vil stå i spidsen for FN's grønne omstilling

NYHEDSOVERBLIK: Statsministeren lovede på FN's klimatopmøde, at Danmark vil stå helt i front i kampen mod klimaforandringer. Ny afgørelse kan få afgørende betydning for hjemsendelsespolitikken. Få overblikket over dagens politiske nyheder. 

Godmorgen og velkommen til tirsdagens gennemgang af dagens politiske nyheder.

Vi lægger som i går ud på den amerikanske østkyst, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) i går gik på talerstolen ved FN's klimatopmøde i New York.

Her lovede statsministeren, at Danmark vil stå helt i front i kampen mod klimaforandringer.

"Vi er et lille land, men vi insisterer på at gøre en stor forskel. Vi står klar til at tage et stort ansvar og vise vejen," sagde hun.

Det beretter Politiken

Klimatopmødet i New York sluttede mandag, og ifølge generalsekretær i FN, António Guterres, er der sket klare fremskridt i løbet af mødet.

"Vi kan vinde dette kapløb. (...) Men vi har stadig lang vej endnu. Vi er der ikke endnu. Der skal meget mere til for at nå klimaneutralitet i 2050 og for at sikre, at opvarmningen ikke overstiger 1,5 grader ved udgangen af dette århundrede," sagde Guterres i nat ifølge DR.

Guterres glædede sig over, at 70 nationer har lovet ambitiøse klimaplaner i 2020, ligesom 77 nationer har sat mål om klimaneutralitet i 2050.

Der var imidlertid ingen ny målsætning fra verdens største CO2-udledende nation, Kina, der udleder mere end USA og EU tilsammen. Kina har som målsætning, at landets CO2-udledning skal toppe i 2030.

Men landets udenrigsminister, Wang Yi, lovede, at Kina vil leve op til Paris-aftalen, skriver Politiken.

"Som et ansvarligt medlem af det internationale samfund griber Kina til handling," sagde Yi ifølge avisen i nat.

SF og RV kræver stop for oliejagt i Nordsøen
Radikale Venstre og SF vil droppe det næste udbud af tilladelser til indvinding af olie i Nordsøen.

Det skriver DR

"Jeg vil være stolt over at være med til at sætte en stopper for det danske olieeventyr. Ikke fordi jeg ikke godt ved, at vi har haft masser af gavn og glæde af de indtægter, det har givet, men fordi vi er på vej mod en fossilfri fremtid," siger Radikale Venstres politiske leder, Morten Østergaard. 

Den udbudte tilladelse strækker sig frem til 2055 - fem år efter, at Danmark har forpligtet sig til at være CO2-neutral.

"Det handler om klimaet, og vi skal jo til at have vedvarende energi i stedet for. Det er vejen frem, og det forurener ikke," siger SF-formand Pia Olsen Dyhr.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) vil ikke udtale sig om sagen. 

Ny afgørelse kan ændre hjemsendelsespolitikken
En ny afgørelse fra Flygtningenævnet kan få afgørende betydning for muligheden for at hjemsende somaliere i Danmark.

Det skriver Berlingske.

Sagen omhandler den 27-årige Mukhtar Mohamed Ibrahim, som fik inddraget sin opholdstilladelse i Danmark i 2018 og siden ankede dommen.

9. september i år afgjorde Flygtningenævnet, at sagen skal revurderes af Udlændingestyrelsen på grund af sikkerhedssituationen i den region i Somalia, som Mohamed Ibrahim kommer fra. 

Det er sket på baggrund af nye vurderinger fra de tyske myndigheder og en rapport fra FN's Sikkerhedsråd og er et nybrud i Flygtningenævnets afgørelser, skriver avisen. 

"Jeg mindes ikke at have set den begrundelse før. Det plejer at være den konkrete somaliers situation, der er årsag til en ny vurdering. Det her kan blive meget afgørende for hjemsendelsespolitikken," siger seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier Peter Albrecht til Berlingske. 

Ifølge Berlingske har Danmark siden 2017 gennemgået omkring 1.100 somalieres opholdstilladelser, hvilket har ført til inddragelse af tilladelsen hos 212 somaliere, hvoraf 28 er blevet udsendt.   

Fagforening vil modsætte sig højere pensionsalder
Fagforeningsgiganten 3F vil modarbejde den planlagte stigning af pensionsalderen til 69 år i 2035. 

Det besluttede 3F sent mandag aften på sin kongres i Aalborg, skriver Altinget Arbejdsmarked

Konkret har kongressen vedtaget, at 3F skal "ændre i velfærdsforliget, således at den planlagte stigning af pensionsalderen i 2035 suspenderes, så der er tid til at arbejde med eftersyn og justering af forliget".

Ambitionen blev vedtaget efter et større drama, hvor det først blev foreslået og siden nedstemt, at 3F skulle arbejde for at få velfærdsforliget opsagt. 

Det sker i dag

  • Klokken 11.30: Venstre holder gruppemøde efter partiets ekstraordinære landsmøde i weekenden, hvor partiet fandt ny formand og næstformand i Jakob Ellemann-Jensen og Inger Støjberg. 

Forrige artikel Eksperter er skuffede over Royal Run: Stiller ikke krav til sine leverandører Eksperter er skuffede over Royal Run: Stiller ikke krav til sine leverandører Næste artikel Regeringen sætter dato på udspil til finanslov Regeringen sætter dato på udspil til finanslov