Dagens overblik: Frustrerede støttepartier mener, Mette Frederiksen "umyndiggør" sine ministre

NYHEDSOVERBLIK: Regeringens støttepartier er trætte af, at statsministeren i deres øjne tager magten fra sine ministre. Forsvarsminister Trine Bramsen er i vælten, og nye coronarestriktioner kan være på vej. Få morgenoverblikket mandag.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

God morgen og velkommen til det korte overblik over de politiske nyheder denne mandag morgen.

Berlingske fortæller på forsiden om en fælles frustration hos regeringens tre støttepartier, R, SF og Enhedslisten.

Flere ordførere fra partierne mener, at statsminister Mette Frederiksen holder sin regering så topstyret, at hun reelt tager magten fra de enkelte ministre.

Jeg oplever, at tingene er styret af statsministeren på et niveau, hvor ikke engang ministrene selv rigtig får at vide, hvornår ting på deres område skal ske. Det er meget frustrerende for os som ordførere reelt ikke at kunne forhandle med en minister og ikke engang kunne få at vide, hvornår en minister regner med, at tingene sker. Det er demotiverende og en enorm umyndiggørelse af både ministeren og os ordførere," siger eksempelvis SF's ordfører for forsvar, transport og EU, Anne Valentina Berthelsen.

Læs hele historien her.

Kritik af Bramsen
Forsvarsminister Trine Bramsen får hård kritik fra den borgerlige side af Folketinget efter en historie i Berlingske søndag.

På baggrund af anonyme kilder fortalte avisen, at både Forsvars-, Stats- og Justitsministeriet har været tæt orienteret om den opsigtsvækkende sag i Forsvarets Efterretningstjeneste "hele året". Bramsen har ellers selv givet indtryk af, at hun først meget sent blev orienteret.

Den mindste ligeså vigtige side af sagen er, at Bramsen lod en pressemeddelelse, som indirekte afslørede en dyb hemmelighed om en mange år gammel aftale mellem Danmark og USA, gå ud til offentligheden. Det kan skade Danmarks forhold til allierede som USA, mener kritikerne.

Tidligere justitsminister Søren Pind mener endda, ministeren må gå af, skriver han på Twitter.

Joy Mogensen vil ændre omstridt nævn
Efter sidste års heftige debat om Radio- og tv-nævnets afgørelse om at give den nye DAB-kanal til Radio Loud frem for Radio24syv, vil kulturminister Joy Mogensen (S) nu ændre nævnets sammensætning.

Nævnet skal udvides med et medlem. Og mindst tre medlemmer skal fremover repræsentere såkaldt "praktisk mediefaglighed" inden for tv, radio og nye medier, skriver Kulturministeriet i en pressemeddelelse.

"I et nævn, der arbejder med medier, bør der sidde medlemmer med konkret erfaring med, hvad det vil sige at bedrive medievirksomhed. Det er der ikke krav om i dag. Med lovforslaget styrker vi mediefagligheden i Radio- og tv-nævnet, som mange har efterspurgt især oven på forløbet med udbuddet af DAB-sendetilladelsen sidste efterår," siger ministeren.

Danmark langt fra mål om vandløb
Regeringen og Miljøstyrelsen havde et mål om at forbedre 3.600 kilometer vandløb i Danmark inden udgangen af næste år. Men vi er kun nået 480 kilometer og når formentlig i alt 1.100, før 2021 er ovre.

Det viser en status fra Miljøstyrelsen, som Altinget Miljø har skrevet om.

Miljøminister Lea Wermelin skyder skylden på kommunerne, som omvendt mener, det er statens ansvar. Bureaukratiske regler gør det for svært at søge om penge til de vandløbsprojekter, der batter noget, siger KL.

Læs også

Flere coronarestriktioner kan være på vej
Smittetallet for coronaviorus ligger fortsat relativt højt, og der kan komme strammere krav lokalt om blandt andet brug af mundbind i løbet af denne uge, fortæller Radioavisen.

"Vi skal gøre det lokalt, hvor smittetallene er høje, og det er lige nu i Københavnsområdet, hvor de unge i 20'erne skiller sig uheldigt ud og er en særlig udfordring," siger Rasmus Horn Langhoff (S) til Jyllands-Posten.

Det sker i dag

  • Klokken 9: Socialminister holder 'topmøde' om børne-udspil
    Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) har inviteret en række organisationer på børne- og familie-området til "topmøde" om regeringens kommende udspil Børnene Først. Mødet finder sted i Eigtveds Pakhus ved Udenrigsministeriet.

  • Klokken 13: Konference om antisemitisme
    I forbindelse med regeringens kommende handlingsplan mod antisemitisme i Danmark holdes der i dag en konference på Christiansborg om antisemitisme. På konferencen taler blandt andre tidligere justitsminister Søren Pape Poulsen (K), historiker og forfatter Bent Blüdnikow og justitsminister Nick Hækkerup (S).

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Anne Valentina Berthelsen

MF (SF)

Rasmus Horn Langhoff

MF (S), Formand for Folketingets klima- energi- og forsyningsudvalg, psykiatriordfører og næstformand i folketingsgruppen (S)
cand.mag. i historie og medier og kultur (Københavns Uni. 2014)

0:000:00