Dagens overblik: Grundloven spænder ben for regeringens planer om at sænke integrationsydelsen

NYHEDSOVERBLIK: Regeringen kan ikke uden videre sænke integrationsydelsen på grund af grundloven. Dansk Folkeparti vil tage millioner fra museer i hovedstadsområdet og give dem til provinsen. Og så løfter Bendt Bendtsen sløret for sine fremtidsplaner efter Europa-Parlamentet. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: /ritzau/Sarah Christine Nørgaard
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til tirsdagens politiske nyhedsoverblik.

Regeringens planer om at sænke integrationsydelsen i forbindelse med årets finanslovforhandlinger med Dansk Folkeparti har mødt en forhindring i form af grundloven.

Det skriver Jyllands-Posten, der har fået indsigt i et internt regeringsnotat.

Ifølge notatet vil den planlagte sænkelse ikke ramme alle de 20.000 personer, der i dag modtager integrationsydelse. Personer, der ikke har børn, vil slet ikke opleve en sænkelse, mens dem med børn først vil blive skåret i ydelsen, når de har optjent nok via børnechecken til at kompensere for sænkelsen.

Regeringen forklarer i notatet, at det skal "sikre, at rådighedsbeløbet i de første år ikke bliver uforholdsmæssigt lavt".

Ifølge professor i forfatningsret ved Københavns Universitet Jens Elo Rytter er notatet fra regeringen et udtryk for, at en sænkelse af integrationsydelsen ellers ville komme i konflikt med grundloven:

"Jeg opfatter klart formuleringerne i notatet, som at regeringen vil sikre, at rådighedsbeløbet i de første år ikke kommer under det eksistensminimum, der er krævet efter grundlovens paragraf 75 stk. 2," siger Jens Elo Rytter til Jyllands-Posten.

Dansk Folkeparti sår tvivl om politisk aftale
Dansk Folkeparti vil ikke love, at partiet om to år vil stemme for en hævelse af pensionsalderen i 2035.

Det skriver Berlingske.

Det er ellers planen i en stor politisk aftale, som Dansk Folkeparti var med til at indgå sammen med den daværende VK-regering, Socialdemokratiet og Radikale for 12 år siden. Formålet med aftalen var, at danskerne i gennemsnit skal have 14,5 år på pension, hvilket betyder, at pensionsalderen begynder at stige næste år og i 2030 vil være 68 år.

Men danskerne lever længere, og dermed skal pensionsalderen hæves yderligere, hvis gennemsnittet af tiden på pension skal ned på 14,5 år. For at opnå det aftalte partierne, at Folketinget hvert femte år skal beslutte at hæve pensionsalderen.

Det betyder, at Folketinget i 2020 skal hæve pensionsalderen til 69 år i 2035, men det vil Dansk Folkeparti nu ikke love, at det vil lægge stemmer til.

"DF er ikke et parti, der ønsker, at pensionsalderen skal stige. Det er ikke vores ønske, og lige nu er vores indstilling, at der ikke er grundlag for at hæve pensionen yderligere i 2020. Men hvordan det ser ud om to år, kan vi ikke sige på nuværende tidspunkt," siger partiets finansordfører, René Christensen, til Berlingske.

DF vil tage midler fra hovedstadsmuseer
Vi fortsætter med Dansk Folkeparti, der i forbindelse med forhandlingerne til en ny model for tilskud til landets museer foreslår at tage millioner fra museer i de største byer og i stedet give dem til museer i provinsen.

Det skriver Politiken.

Konkret foreslår partiet, at ingen enkeltstående museer i fremtiden skal kunne modtage mere end 15 millioner kroner årligt i støtte. Det vil ramme Arken, Louisiana, der modtager mere end 30 millioner kroner i dag, og Aros, der ifølge DF's egne beregninger får 23 millioner kroner.

"Det skal sikre en solidarisk ordning mellem museerne, hvor vi kan omfordele nogle af de eksisterende midler til andre museer, der ikke får ret meget i dag. Og det vil betyde, at nogle af de meget rige museer skal aflevere, så vi kan få et mere mangfoldigt museumsvæsen," siger Alex Ahrendtsen, der er Dansk Folkepartis kulturordfører, til Politiken.

Der er dog nogle museer, der slipper uden om Dansk Folkepartis sparekniv. Forslaget går kun på at ramme museer, der har en enkelt matrikel. Dermed vil Den Gamle By, Moesgaard og Museum Sønderjylland gå fri. Derudover foreslår Dansk Folkeparti, at Ny Carlsberg Glyptotek bliver undtaget.

Bendt Bendtsens nye job
Konservatives medlem af Europa-Parlamentet, Bendt Bendtsen, har i et interview med Altinget løftet sløret for, hvad fremtiden byder på for ham.

Han har besluttet at starte eget firma, når han til foråret ikke længere er medlem af Europa-Parlamentet.

”Jeg starter mit eget konsulentfirma hjemme på Fyn 1. juni. Det skal konsultere små og mellemstore virksomheder i public affairs, blandt andet omkring grøn omstilling,” siger han til Altinget.

Firmaet er ikke det eneste, som Bendt Bendtsen går og barsler med. Der er også en bog på vej, selvom der endnu ikke ligger en aftale med et forlag.

Læs også

Dele af klimaudspillet bliver udskudt
Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt deler klimaplanen op og udskyder nogle af delene til efter folketingsvalget.

Det skriver Policy Watch.

Regeringen præsenterede for en måned siden en storstilet klima- og luftplan med 38 initiativer. Det er de 38 forslag, som ministeren vil dele op i flere bidder, der forhandles enkeltvis. Det betyder også, at noget af det først vil kunne falde endelig på plads på den anden side af et valg, siger han til Policy Watch:

"Noget vil ske før et folketingsvalg, og noget vil ske efter."

Det sker i dag

  • Klokken 8.30: Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) er vært for konferencen 'På vej mod klimaneutralitet', der handler om CO2-optag.
  • Klokken 12.00: Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) skal i samråd om arbejdspres på landets sygehuse.
  • Klokken 13.00: Spørgetime i folketingssalen med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).
  • Klokken 13.00: Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og ældreminister Thyra Frank (LA) er kaldt i samråd om brugerbetaling på kommunale akutfunktioner. 
  • Klokken 14.15: Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) skal i samråd om besparelser på sundhedsområdet i Region Sjælland.
  • Klokken 14.15: Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) deltager i et nordiske forsvarsministermøde i Oslo.
  • Klokken 15.30: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er i dag vært for et ALDE-topmøde mellem otte liberale premierministre fra hele Europa. Topmødet finder sted på Marienborg, og deltagerne er Hollands Mark Rutte, Belgiens Charles Michel, Finlands Juha Sipilä, Luxembourgs Xavier Bettel, Estlands Jüri Ratas, Sloveniens Marjan Šarec og Tjekkiets Andrej Babiš.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00