Dagens overblik: Gruppeformand forsvarer Ellemann - "kloge politikere tager sig tid"

NYHHEDSOVERBLIK: V-gruppeformand Karsten Lauritzen giver sin analyse af, hvorfor Jakob Ellemann-Jensen har haft det svært som formand - Støjberg er en af årsagerne. Og så er der kritik af forholdene for fødende, mens professor glæder sig over faldende smittekurve.   

Godmorgen og velkommen til Altingets politiske nyhedsoverblik.

Vi starter på fødegangene i Region Hovedstaden, hvor travlhed i flere tilfælde har resulteret i traumatiske oplevelser for fødende kvinder og ultimativt øger risikoen for fejl.

Det fortæller DR på baggrund af vidnesbyrd fra organisationen Forældre og Fødsel, som bakkes op af aktindsigter fra Arbejdstilsynet og Region Hovedstaden.

Her fremgår det blandt andet, at flere jordmødre brød sammen, da Arbejdstilsynet 3. november 2020 kom på besøg på Herlev Hospital. Jordmødrene fortalte, at de dagligt er tvunget til at lave en "benhård prioritering af fødende grundet manglende jordemoderhænder".

Udviklingen er ”kommet bag på” regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S). Der arbejdes på at uddanne flere, og der er ved at blive etableret en ekstra fødeafdeling i Region Hovedstaden, forsikrer hun overfor DR.

Lauritzen: Giv Ellemann en chance
Venstres gruppeformand, Karsten Lauritzen, kommer i et stort interview med Avisen Danmark med en appel til vælgerne om at give formand Jakob Ellemann-Jensen en chance.

Den verserende krise i Venstre trækker nemlig tråde langt ind i den tidligere ledelse i og bunder dermed i problemer, som den nuværende formand ikke har en aktie i, lyder det.

Blandt andet har Jakob Ellemann-Jensen måttet betale prisen for den tidligere formands ønske om en regering med Socialdemokratiet, som har slået skår i tilliden til de andre blå partier, fortæller gruppeformanden.

Derudover indtog Ellemann formandskontoret med en illoyal næstformand i ryggen, samtidig med at corona-epidemien betød, at det var umuligt for Jakob Ellemann-Jensen at udrulle sit politiske projekt.

”Det et opråb til dem, der sidder og tænker, hvad sker der i Venstre? De skal give Jakob Ellemann tid. Og for at være helt ærlig. De hurtige løsninger, det er sjældent de ting, der løser noget ude i virkeligheden. Kloge politikere tager sig tid,” siger Karsten Lauritzen til avisen.

Lose vil være næstformand 
Vi bliver i Venstre lidt endnu. For efter Inger Støjberg blev bedt om at trække sig som næstformand, melder Stephanie Lose sig nu på banen til at overtage posten efter på forhånd at være udråbt til favorit.

Skulle hun blive valgt, vil hun fortsat blive siddende som regionsrådsformand i Region Syddanmark. Og hun lægger op til at ”redefinere næstformandsposten” ved at overlade det til formanden at tegne partiets store linjer.

"Hvis Venstres medlemmer vælger mig som næstformand, er det min hensigt, at koncentrere mig om at arbejde aktivt og engageret på de indre linjer i vores parti med både organisation og politik, og så vil jeg overlade til Formanden og Folketingsgruppen at tegne Venstres politiske linje i medierne," lyder det i et facebookopslag, hvor hun offentliggør sit kandidatur.

Region Hovedstaden har vaccineret alle plejehjemsbeboere
Alle plejehjemsbeboere i Region Hovedstaden har fået det første af to vaccinestik mod Covid-19.

Det fortæller Jonas Egebart, lægefaglig vicedirektør for Nordsjællands Hospital, til Ritzau ifølge TV 2.

Han står i spidsen for regionens vaccinations-taskforce og tilføjer, at "stort set alle" plejehjemsbeboere har takket ja til at modtage vaccinationen. 

Ifølge Danske Regioner har alle plejehjemsbeboere i Danmark, som har ønsket at få coronavaccinen, fået første stik, når ugen er omme.

Professor: Smittekurven er knækket
smittekurven er knækket. Det vurderer professor i infektionssygdomme Jens Lundgren over for TV 2.

Han hæfter sig ved, at indlæggelsestallet Østdanmark, som har været under hårdt pres af coronasmitte, er faldet og positivprocenten daler.

Ud af 104.615 tests var kun 1842 smittede, viser tal fra torsdag. Det svarer til, at 1,76 procent af prøverne var positive.

Det er den laveste positivprocent siden 28. november. Her var 1,63 procent af testene positive.

Arbejdsvilkår for statens coronavikarer udløser massiv kritik
Omkring 250 såkaldte coronavikarer i Erhvervsstyrelsen får ikke løn under sygdom, har ingen tillidsrepræsentant i Erhvervsstyrelsen, og der er ingen daglig arbejdsmiljørepræsentant i den kontorbygning, styrelsen siden maj har lejet til at huse de mange vikarer.

Derudover bliver de bedt om at møde fysisk på arbejde hver dag for at udføre sagsbehandling, der alt sammen foregår digitalt. Og få dage inden jul blev 30 vikarer smittet med covid-19, trods henvendelser til ledelsen om bekymring for arbejdsmiljøet

Det skriver Altinget. 

Røde partier kalder det ”social dumping” og ”en skandale”, mens eksperter sår tvivl om lovligheden.

”Det er grotesk, at man under en coronaepidemi ikke sikrer disse folk adgang til løn under sygdom. Og at der så rent faktisk sker et smitteudbrud, er jo brutalt,” siger Enhedslistens erhvervsordfører, Victoria Velásquez.

Danmarks vaccine-forhandler: Vi klarer os fantastisk godt takket være Europa
Der er ikke hold i kritikken om nøl og bureaukrati i Europas fælles vaccinestrategi. Det siger Danmarks repræsentant i det nye samarbejde om fælles indkøb af vacciner, Nikolai Brun, til Altinget. 

Brun sidder i den magtfulde europæiske styregruppe med sundhedseksperter fra alle 27 medlemslande, som i et halvt år har kontrolleret EU-Kommissionens forhandlinger og aftaler om indkøb af mange hundrede millioner doser vaccine.

”Hvis jeg skulle spole tiden tilbage og starte indkøbene igen i dag på basis af den viden, vi havde i juni måned, så ville jeg gøre det på præcis samme måde,” siger Nikolai Brun, enhedschef for medicinsk strategi og innovation i Lægemiddelstyrelsen.

Det sker i dag

  • Zoologiske haver og forlystelsesparker skal lukke
  • Klokken 09:45: Radikale Venstre holder Nytårsstævne, som i år foregår digitalt. 
  • Klokken 15:00 Cavlingprisen uddeles

Forrige artikel "Social dumping" og "skandale": Arbejdsvilkår for statens coronavikarer udløser massiv kritik Næste artikel Dansk ambassadør udpeges til topjob i FN Dansk ambassadør udpeges til topjob i FN
Rigsretten punkterer Løkkes drøm om den magiske midte

Rigsretten punkterer Løkkes drøm om den magiske midte

ANALYSE: Med sit nej til en rigsretssag har den nye LLR-bevægelse for første gang meldt ud om konkret politik. Den placerede sig et andet sted end alle andre midterpartier. Det er et varsel om hverdagens realiteter, hvis Løkkes nye folkebevægelse bliver til et parti.