Dagens overblik: Hård kritik i ny bog om Skat rammer Kristian Jensen

POLITISK OVERBLIK: Der var fundamentale svigt, da Fogh-regeringen oprettede Skat, konkluderer forskere i ny bog. Radikale vil gøre det lettere at bruge rugemor, og danskerne vil have flere lokale sygehuse. Få et kort nyhedsoverblik her.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen og velkommen til en hurtig tur gennem de vigtigste nyheder i dansk politik denne onsdag morgen.

Først Berlingskes historie om en ny bog, som ikke må være rar læsning for finansminister Kristian Jensen (V). I bogen konkluderer to af landets førende forvaltningseksperter, at der skete fundamentale svigt, da man for godt ti år siden oprettede Skat. Og at man ikke analyserede konsekvenserne grundigt nok, hvilket er en hovedårsag til de skandalesager, vi har set i Skat i de senere år.

Det var under Foghs VK-regering i 2005, hvor Kristian Jensen dengang sad som skatteminister, at man besluttede at nedlægge det kommunale skattevæsen og lade staten i form af Skat overtage opgaven.

Men beslutningen var ifølge Berlingskes udlægning af bogen katastrofalt dårligt forberedt, og forskerne bruger formuleringer som ”løsagtigt, letfærdigt, mangelfuldt” og ”stærkt kritisabelt”.

Radikale vil lempe regler for rugemødre
Og så til et kontroversielt spørgsmål om rugemødre. I Danmark er det nemlig forbudt for sundhedspersonale at hjælpe til, at en kvinde kan blive rugemor for andres barn – også selv om kvinden gør det frivilligt og uden betaling. Men det vil Radikale nu lave om på, skriver Kristeligt Dagblad.

I et nyt ligestillingsudspil foreslår de at bevare loven om, at man ikke må betale for rugemoderskab, men til gengæld gøre det lovligt for sundhedspersonale at hjælpe dem, der indgår en frivillig aftale.

”Det handler ikke om, at alle har ret til at få et barn, men alle har ret til at få muligheden for at prøve. Det skal være lige så meget en ret for LGBTI-personer og barnløse, som det er for folk, der modtager andre former for fertilitetsbehandling i dag,” siger Sofie Carsten Nielsen, gruppenæstformand for De Radikale.

S og V er åbne for at diskutere forslaget.

Regeringen bevilgede penge til firma, minister havde penge i
Jyllands-Posten er gået videre med sagen om, at Folketinget har bevilget penge til et firma, som en minister selv var medejer af.

Det handler om et e-sportsfirma, som i sommer fik bevilget to millioner kroner til en spilturnering, selv om uddannelsesminister Tommy Ahlers (V) ejede anparter i firmaet. Regeringen havde ikke oplyst Folketinget om den interessekonflikt.

I dag fortæller avisen så på baggrund af aktindsigter, at Erhvervsministeriet har godkendt et endnu højere beløb, nemlig seks millioner kroner i støtte på finansloven, specifikt til computerspilsturneringen Blast Pro Series, der arrangeres af det firma, ministeren ejede anparter i. Han solgte dem to uger senere.

Tommy Ahlers har på Facebook forsikret, at han ”aldrig har deltaget i behandling af offentlig støtte til e-sport, hverken som investor i Rfrsh eller som minister”. 

Alternativet-ordfører: Jeg har fløjet for meget
Efter en mindre mediestorm erkender den politiske ordfører for Folketingets grønne parti, Alternativet, nu, at hun har været på for mange flyrejser.

En opgørelse over Carolina Magdelena Maiers flyrejser i de seneste tre år er blevet delt mange gange på sociale medier. Og hun har fået kritik for, at den livsstil ikke harmonerer med partiets politik om at modarbejde klimaforandringer ved at skrue ned for blandt andet kød og flyrejser.

Nu svarer hun på kritikken i dette facebook-opslag:

Danskerne vil have flere nærhospitaler og lokalpoliti
Socialdemokratiet og regeringen ser ud til at have fat i noget, når de for tiden taler om flere landbetjente, uddannelsespladser i de mindre byer og nærhed i sundhedsvæsnet.

For i en ny Norstat-måling for Altinget og Jyllands-Posten siger hele 67 procent af de adspurgte danskere, at ”det er vigtigt, at politikerne arbejder for flere sygehuse, politistationer og uddannelsesinstitutioner i de mindre byer”.

Knap hver femte – 18 procent – mener modsat, at ”det er vigtigt, at politikerne ikke bruger ekstra ressourcer på at åbne små sygehuse, politistationer og uddannelsesinstitutioner”.

”Svarene tyder på, at der virkelig er en dagsorden her, som stadig er glødende varm,” siger valgforsker ved Aarhus Universitet Rune Stubager til Altinget.

Det sker i dag

Der er en række samråd:

  • Kulturminister Mette Bock (LA) skal redegøre for, hvorfor det har været en vigtig målsætning for regeringen at gøre DR smallere.
  • Undervisningsminister Merete Riisager (LA) skal svare på spørgsmål om skolepuljen.
  • Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) skal i et samråd om psykisk arbejdsmiljø og derefter et nyt samråd om arbejdsmiljøet for taxachauffører.
  • Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) skal svare på, hvordan regeringen vil sikre en nødvendig indsats mod jordforurening. Senere på dagen skal han svare på spørgsmål om kemi i legetøj.
  • Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) skal i samråd om hjælp til palæstinensiske flygtninge.

 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

0:000:00