Dagens overblik: Her er de stramninger, som regeringen overvejer at tilbyde DF

NYHEDSOVERBLIK: Regeringen har en række forslag til stramninger klar til forhandlingerne med Dansk Folkeparti om et paradigmeskifte. Og så får regeringen igen kritik fra Cepos. Få overblik over dagens politiske nyheder her.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin Holst

Velkommen til torsdagens politiske nyhedsoverblik, der i dag starter med et arbejdskatalog fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

DR Nyheder har fået indblik i interne regeringsdokumenter, der afslører, hvilke stramninger Inger Støjberg overvejer at tilbyde Dansk Folkeparti i de kommede forhandlinger om et såkaldt paradigmeskifte i udlændingepolitikken.

Et af forslagene lyder blandt andet på at indføre et loft over antallet af familiesammenføringer, hvilket netop har været et ønske fra Dansk Folkeparti.

Derudover fremgår det også af dokumenterne, at regeringen overvejer at foreslå en sænkelse af integrationsydelsen med 2.000 kroner om måneden, hvilket skal få flere til at søge arbejde.

Det tredje forslag på regeringens tegnebræt er en kontant belønning til de flygtninge, der giver afkald på kravet om familiesammenføring. Ifølge regeringsdokumenterne kunne sådan en belønning eksempelvis lyde på 1.000 kroner skattefrit om måneden.

Læs mere her.

Internationalt finansnetværk svindler med udbytteskat
Danmark er blot et ud af flere europæiske lande, der blevet ramt af en omfattende svindel med udbytteskat.

Det skriver både DR og Politiken, der i samarbejde med 17 andre europæiske medier har gennemgået 180.000 siders interne dokumenter samt har talt med nøglepersoner i det netværk, der har stået bag svindlen.

Hjemme i Danmark har svindlen med udbytteskat kostet 12,7 milliarder kroner, men samlet set kan svindlen havde kostet de berørte europæiske lande 410 milliarder kroner.

Bag svindlen står et internationalt netværk bestående af aktiehandlere, banker og advokatfirmaer fra Europas to største finansbyer, London og Frankfurt.

De berørte europæiske lande er Tyskland, Belgien, Norge, Østrig, Schweiz, Holland, Frankrig, Spanien og Italien. Ifølge kilder benytter netværket sig stadig af skattefidusen i både Frankrig og Italien.

Læs mere om afsløringerne hos DR og Politiken.

Læs også

Liberal tænketank langer ud efter regeringen
Siden 2015 har regeringen brudt sin egen skattepolitik otte gange. Sådan lyder kritikken fra den liberale tænketank Cepos.

Det skriver Berlingske.

Det er regeringens løfte om et skattestop, der giver anledning til kritikken fra Cepos, der ikke mener, at den har levet op til det. Cepos peger blandt andet på, at regeringen har indført en nedsættelse af personfradraget i forbindelse med licensaftalen og har indført en tinglysningsafgift på underpant i ejerpantebreve.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) er uforstående overfor kritikken og peger på, at det samlede skattetryk er blevet mindre siden 2015.

Det argumenter køber Mads Lundby Hansen dog ikke:

"Man kan ikke sige, at man under skattestoppet gerne må forhøje en skat eller afgift, bare de samlede skatter sænkes. Sådan fungerer skattestoppet ikke," siger han til Berlingske.

Borgmester-exit
Sent onsdag aften meddelte Alternativets Niko Grünfeld, at han stopper som kultur- og fritidsborgmester i Københavns Borgerrepræsentation.

Hans farvel til borgmesterposten sker i kølvandet på historien om, at han har opgivet fejlagtige oplysninger i sit CV. Det bunder blandt andet i, at han har videregivet, at han skulle have en master i positiv psykologi fra Aarhus Universitet, hvilket ikke er tilfældet.

Den fejl har han senere undskyldt for, men det er nu også en af årsagerne til, at han stopper som borgmester.

"Samtidig har de fejl, som jeg har begået - og som jeg har undskyldt for - betydet, at jeg ikke kan fokusere målrettet på den politiske opgave, som jeg har taget på mig, som jeg ønsker," skriver Niko Grünfeld og tilføjer:

"Jeg tror ikke på at gøre noget halvhjertet, så jeg siger tak for nu."

Det er nu op til Alternativet at finde en ny borgmester blandt partiets øvrige fem medlemmer af Borgerrepræsentationen.

Ministerium politianmelder tidligere ansat
Økonomi- og Indenrigsministeriet har fået nok og politianmelder tidligere ansat, der har stået bag flere lækager fra ministeriet.

Det skriver Berlingske.

Den tidligere ansatte er angiveligt den person, der i sommer lækkede indtil flere interne lydfiler samt en politisk plan til pressen. Derudover har vedkommende også sendt mails til ansatte i både Økonomi- og Indenrigsministeriet, Finansministeriet og Statsministeriet, hvor han blandt andet har klaget over og opfordret til at afskedige Økonomi- og Indenrigsministeriets departementschef Sophus Garfiel.

Han er nu blevet politianmeldt ifølge Københavns Politi, der ikke vil give yderligere detaljer.

Det sker i dag

  • Klokken 9.00: EU’s stats- og regeringschefer holder i dag topmøde i Bruxelles. Det begyndte med en såkaldt arbejdsmiddag i går aftes. Det altdominerende emne er brexit, Storbritanniens udmeldelse af EU.
  • Klokken 18.00: Stats- og regeringschefer for Europa og Asien mødes i Bruxelles til ASEM-topmøde. Det begynder umiddelbart efter EU-topmødet afsluttes i dag.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00