Dagens overblik: Heunicke kendte til risiko for særlig minkvirus

NYHEDSOVERBLIK: Sundhedsministeren var tidligt orienteret om risikoen for muteret virus. I Justitsministeriet undlod embedsfolk at advare toppen om manglende lovhjemmel. Mølbak anbefalede ikke at aflive alle avlsdyr. Og Morten Bødskov holder en CO2-afgift ud i strakt arm. Få morgenoverblikket her.

Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen og velkommen til det hurtige overblik over de vigtigste politiske nyheder på dagen, hvor den nyvalgte amerikanske præsident Joe Biden netop formelt er blevet godkendt og dermed kan begynde at få sin administration på plads.

Herhjemme er mediernes fokus her til morgen på flere forskellige nye oplysninger i minksagen og reaktionerne på regeringens bud på en grøn skattereform, som blev fremlagt i går.

Heunicke kendte til minkrisiko
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er på forsiden af Information. For mens nu forhenværende minister Mogens Jensen fik hård kritik for at handle for sent på advarsler om truslen mod kommende vacciner fra virusmutationer i mink, viser det sig nu, at Magnus Heunicke sad på oplysningerne mindst lige så længe.

Flere gange i september blev Sundhedsministeriet orienteret om, at mutationer i coronavirus i mink potentielt kunne påvirke en kommende vaccine. 22. september blev ministeren selv orienteret om, at der var en "teoretisk mulighed for, at effekten af spikebaserede covid-19-vacciner kan være påvirket", og at mutationerne blandt mink kunne "udgøre en potentiel fare for folkesundheden".

Embedsfolk informerede ikke om manglende lovhjemmel
Hos Nick Hækkerup i Justitsministeriet er der nærmest det omvendte problem. Her blev toppen ikke informeret om det væsentlige faktum, at der ikke var lovgrundlag for at gennemføre regeringens instruks om at aflive alle mink, selv om embedsfolk var klar over problemet.

Det skriver Berlingske.

"Det er i virkeligheden fuldstændig uhørt. En departementschef skal ind over sådan en oplysning lige fra start. Der er tale om et alvorligt systemsvigt," siger professor i forvaltningsret Frederik Waage.

Mølbak: Vi foreslog ikke at aflive alle dyr
Og der er mere i minksagen. Regeringen og statsminister Mette Frederiksen har nemlig gentagne gange sagt, at det var baseret på en risikovurdering fra Statens Serum Institut, da regeringen besluttede at slå alle mink i Danmark ned.

Men risikovurderingen forholder sig ikke til, om der er stor risiko ved at bevare avlsdyrene, siger Kåre Mølbak, faglig direktør i SSI, nu.

Man kan "ikke anvende vores risikovurdering til at konkludere, om der er stor risiko ved at lade avlsdyrene overleve," oplyser han til Jyllands-Posten.

Det rejser spørgsmålet, om det overhovedet var nødvendigt at slå alle dyr ned og dermed lukke et helt erhverv, siger Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde.

Grøn skattereform
Der er hug til regeringens bud på en grøn skattereform i både artikler og avisledere dagen efter, at Bødskov og Jørgensen fremlagde forslaget.

Dybt uambitiøst, tæt på aftalebrud og et generationssvigt, bliver det blandt andet kaldt. For det er svært at se, hvordan man skal nå klimamålet, hvis der ikke kommer mere på bordet, påpeger flere, som efterlyser en egentlig CO2-afgift.

Det gør blandt andre formanden for Klimarådet, Peter Møllgaard, her hos Altinget.

Men i et interview med Altinget vil skatteminister Morten Bødskov (S) ikke love, at regeringen af sig selv vil foreslå en generel CO2-afgift.

”Vi bevæger os i retning af en ensartet beskatning af CO2, men ingen ved, hvordan det skal kunne lade sig gøre. Derfor er det noget, vi i regeringen er ved at udrede for at få et grundlag for at kunne træffe en beslutning,” siger han blandt andet.

K har samlet forslag til finanslov
Selv om minksagen har forstyrret forløbet, prøver regeringen faktisk i øjeblikket at forhandle en finanslov på plads. Og nu kommer også Konservative på banen med et samlet finanslovsudspil

Partiet fremhæver selv, at forslaget vil give “flere arbejdspladser, lavere skat, strammere udlændingepolitik, mere frit valg til ældre, et løft af sundhedsvæsenet, grønnere biler, ekstra betjente og færre danskere på offentlig forsørgelse”.  

Pengene skal især komme fra at tilbagerulle rød politik som gratis danskuddannelse til udenlandske studerende og arbejdstagere, det midlertidige børnetilskud til enlige på kontanthjælp og den nye tidlige pension. Og så vil K afskaffe seniorjobordningen, genindføre kravet om ophold i EU i mindst syv ud af 12 år for at få ret til danske dagpenge, mindske stigningen i overførselsindkomster og trække på forskellige reserver. 

Det sker i dag

  • Klokken 8.45: Forsvarsminister Trine Bramsen (S) er i samråd om mulig spionage mod danske myndigheder og virksomheder. 

  • Klokken 9: Kommissionen om Skat holder afhøringer af de tre tidligere skatteministre Thor Möger Pedersen (SF), Holger K. Nielsen (SF) og Jonas Dahl (SF).

  • Klokken 9.30: EU-Domstolen afsiger dom i en sag om ulovlig statsstøtte til TV 2 i perioden 1995-2002. 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

0:000:00