Dagens overblik: Historisk få danskere er på offentlig forsørgelse, men det er ikke nok for Kristian Jensen

NYHEDSOVERBLIK: Det er et historisk lavt antal danskere, der modtager offentlig forsørgelse. Men det tal skal være endnu lavere, siger finansminister Kristian Jensen (V). Journalist og debattør David Trads vil i Folketinget, og en banklobbyist kunne have stoppet hvidvaskskandale. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til ugens første politiske nyhedsoverblik.

I dag lægger vi ud med Berlingskes forside, hvor vi kan læse, at det er et historisk lavt antal danskere, der er på overførselsindkomster.

Beregninger fra tænketanken Kraka viser, at 19 procent af danskerne i den arbejdsdygtige alder modtager offentlig forsørgelse. I 2010 var det tal 24 procent.

Selvom antallet af offentligt forsørgede danskere er faldet, vil finansminister Kristian Jensen (V) have flere reformer, der kan sænke tallet yderligere. Det siger han, på trods af at flere eksperter peger på, at der ikke er flere frugter at plukke på reformtræet. 

"Jeg mener fortsat, at der er flere frugter at plukke, og hvis man strækker sig på tæerne, kan man også nå dem, der hænger længere oppe. Og det er værd at gøre for at få folk fra overførselsindkomster til at forsørge sig selv og få et helt andet indhold i tilværelsen. Arbejdsfællesskab, kolleger, det at bruge egne evner er noget af det vigtigste," siger han til Berlingske.

Ifølge Kristian Jensen er der blandt andet stadig behov for indsatser, der får indvandrere og deres efterkommere i arbejde, ligesom der skal gøres noget for de unge, der hverken er i uddannelse eller beskæftigelse.

Læs mere her.

Banklobbyist kunne have stoppet hvidvaskskandale
Finanstilsynet fik fem skriftlige advarsler om, at der var problemer med hvidvask i Danske Banks filial i Estland. Alligevel foretog Finanstilsynet sig aldrig noget alvorligt i sagen.

Det skriver Finans.dk, der har fået indsigt i en analyse fra den estiske centralbank.

Heri fremgår det, at man forsøgte at advare de danske tilsynsmyndigheder allerede i 2007 – og så igen i 2009, 2012, 2013 og 2014.

Fire af advarslerne kom, mens Ulrik Nødgaard var chef for tilsynet fra 2009 til 2015. Ulrik Nødgaard blev sidenhen direktør for bankernes interesseorganisation Finans Danmark.

"Finanstilsynet har i hvert fald ikke løftet den opgave, det skulle, og det var Ulrik Nødgaards ansvar i de år," siger Jakob Dedenroth Bernhoft, der er hvidvaskekspert og indehaver af revisorjura.dk, til Finans.dk.

Ulrik Nødgaard oplyser i en mail til Finans.dk, at selvom Finanstilsynet har fulgt op på henvendelserne, er det i dag tydeligt, at der er blevet stolet for meget på Danske Banks oplysninger.

David Trads vil i Folketinget for Socialdemokratiet
Endnu en journalist melder sig ind kampen om en plads i Folketinget. Den tidligere chefredaktør for Information og nuværende skribent og debattør David Trads går nemlig efter at blive folketingsmedlem for Socialdemokratiet.

Det skriver Altinget.

David Trads vil være partiets nye folketingskandidat i Egedalkredsen i Nordsjællands Storkreds. Den er blevet ledig, efter at Nick Hækkerup i stedet har overtaget Hillerødkredsen fra Christine Antorini, der har besluttet at forlade Folketinget.

Det er en enig kredsbestyrelse, der har indstillet David Trads til at blive kredsens nye kandidat. Men før han kan få sit navn på stemmesedlerne i Nordsjælland, skal han slå modkandidaten Matilde Powers, der er byrådsmedlem i Furesø.

I juni annoncerede Berlingske tidligere chefredaktør Anna Libak, at hun vil i Folketinget for Venstre.

Danmark kan tabe EU-sag om familiesammenføringer
Nye dokumenter tyder ifølge en ekspert i EU-ret på, at Danmark står til at tabe en kommende sag ved EU-Domstolen om familiesammenføringer.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Det kan medføre, at tusindvis af sager om familiesammenføringer fra Tyrkiet skal gå om. Det er alvorligt, siger Socialdemokratiets udlændingeordfører, Mattias Tesfaye. 

"I værste fald skal tusindvis af sager gå om, og det vil være virkeligt ærgerligt. Derfor håber jeg, at regeringen er bevæbnet til tænderne med argumenter, der skal forsvare de afgørelser, som er truffet af de danske myndigheder. Jeg har en forventning om, at regeringen prioriterer sagen meget, meget højt, fordi det kan være en mindre bombe under dansk udlændingepolitik," siger han til Kristeligt Dagblad.

Læs mere her.

Styrelse afviser Britta Nielsens advokats beskyldninger
Britta Nielsens forsvarer, Nima Nabipour, har lørdag beskyldt Bagmandspolitiet og Socialstyrelsen for at lække fortrolige dokumenter om svindelsagen til medierne.

Men den beskyldning afviser styrelsen ifølge Jyllands-Posten:

"Vi kan afvise beskyldningerne om, at Socialstyrelsen skulle have lækket oplysninger," skriver styrelsen i en kommentar.

Beskyldningerne om lækage kom frem under et grundlovsforhør lørdag ved Retten på Frederiksberg. Her beskyldte Nima Nabipour ligeledes børne- og socialminister Mai Mercado for at være for åbenmundet, da hun i starten af september på et pressemøde orienterede om, at Britta Nielsen er mistænkt for omfattende svindel med satspuljemidlerne.

Bagmandspolitiet har lørdag afvist beskyldningerne fra Britta Nielsens forsvarer, ligesom repræsentanter fra pressen afviser, at der er tale om læk. Mai Mercado har ikke ønsket kommenteret på beskyldningerne.

Det sker i dag

  • Klokken 9.00: Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) besøger Syd- og Sønderjyllands Politi, hvor han mødes med repræsentanter fra politikredsen på nærpolitistationen Esbjerg Øst.
  • Klokken 9.30: Københavns Byret behandler den sag, som Politiets Efterretningstjeneste har anlagt mod JP/Politikens Hus, efter Politiken offentliggjorde Jakob Scharfs bog "Syv år for PET", selvom der var nedlagt et forbud af en dommer i Københavns Byret. PET kræver bladkoncernen straffet med en bøde på 15 millioner kroner, og at chefredaktør Christian Jensen bliver idømt fængsel i fire måneder.
  • Klokken 10.30: Formanden for den svenske Riksdag præsenterer formelt sit forslag om, at Moderaternes leder, Ulf Kristersson, skal danne en ny svensk regering. Her vil Ulf Kristersson samtidig præsentere, hvilke partier han forestiller sig skal indgå i regeringen. Onsdag vil en afstemning i Riksdagen vise, om den nye regering har et flertal imod sig.
  • Klokken 10.45: Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) deltager i åbningen af fotoudstillingen #Childmothers samt lancering af State of World Population-rapport. Det foregår i Aarhus.
  • Klokken 12.10: Minister for fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde Eva Kjer Hansen (V) taler på Fishing Zealands konference, der finder sted i Næstved på Sjælland.
  • Klokken 15.00: Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) besøger Grenaa Havn for at få indsigt i havnens målrettede satsning på at gøre cirkulær økonomi til en stadig større del af forretningen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00