Dagens overblik: Prehn er rystet over kulturen i sit nye ministerium

NYHEDSOVERBLIK: Instrukskommissionen er klar med en stor redegørelse om Støjbergs adskillelse af asylpar. Og Rasmus Prehn (S) har en tipunktsplan for kulturen i Fødevareministeriet efter minksag. Få overblik over morgenens politiske nyheder her.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen og velkommen til overblikket over de vigtigste politiske nyheder mandag morgen. 

I dag er en stor dag for de involverede i sagen om tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (S) instruks om at adskille unge asylansøgende par, hvor den ene var under 18 år - og for alle, der har fulgt sagen nøje.

For i dag får vi svar på, hvordan Instrukskommissionen ser forløbet, og hvor troværdig den finder Støjbergs forklaring, når den første beretning fra kommissionen bliver offentliggjort. Justitsminister Nick Hækkerup har fået den seks bind lange beretning, og vi forventer, at den bliver lagt frem i løbet af formiddagen.

I mellemtiden kan du finde det vigtigste fra alle afhøringerne i overblikket her.

Vi har aldrig set noget lignende. Vi oplever, at vores medlemmer er ekstremt pressede, og vi får meldinger om sygeplejersker, der bryder sammen på arbejdet.

Anni Pilgaard
Næstformand i Dansk Sygeplejeråd

Eller som Altingets chefredaktør kan du forsøge at se sagen med Støjbergs øjne med analysen her:

Læs også

Prehn vil gøre op med kultur i ministerium
Embedsværket i Fødevareministeriet formår ikke at prioritere i læsset af sager, og basale embedsmandsdyder har længe været en mangelvare.

Så hård er analysen fra den nye minister på området, Rasmus Prehn (S), som overtog efter Mogens Jensen (S), der måtte gå efter minksagen.

"Der er for mange snirklede sagsgange, meget omstændige procedurer, utrolig lang skriftlighed og meget ringe evner til at skære ind til benet. Det er en kultur, der er meget indgroet, og som har været her i mange år. Og det gør, at når man kommer i en stresssituation, så bliver man for alvor svag," siger Prehn i et opsigtsvækkende interview med Avisen Danmark.

Her fremlægger han også sin tipunktsplan for, hvordan kulturen i embedsværket skal genoprettes. 

Blandt de første punkter er:

1. Ny departementschef skal på plads først i det nye år.
2. Ny juridisk chef placeres tæt på ministeren. Alle sager skal have en tydelig juridisk vurdering.
3. Keep it simple! Alle sagsresumer skal have klare indstillinger til ministeren. Og må maksimum være to sider.
4. Chefer skal have færre ansvarsområder og færre medarbejdere.
5. Tempoet i ministeriet skal ned. Sager skal prioriteres i rød, gul og grøn. Det vigtigste først.

Bortadoptioner kan spare kommunerne penge 
Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde i sin nytårstale sidste år, at flere børn skal tvangsbortadopteres, hvis det kan spare dem for de mange skift, som mange anbragte børn oplever.

Nu viser en analyse fra Social- og Indenrigsministeriet, at det også vil kunne spare kommunerne penge at bortadoptere børn frem for eksempelvis at anbringe dem i en plejefamilie. Det skriver Berlingske.

Og det får fagfolk til at advare om, at kommunerne kan være tilbøjelige til at vælge netop bortadoption frem for en anbringelse.

"Der er ingen tvivl om, at kommunerne skeler til, hvad tingene koster. Vi ved endnu ikke, hvilken betydning det vil have for, om antallet af tvangsbortadoptioner stiger, men det kan være en bekymring, hvis en sådan løsning bliver valgt frem for andre muligheder såsom tidlig støtte til forældrene, fordi det er markant dyrere," siger Anne-Dorthe Hestbæk, seniorforsker ved Vive.

Coronanødråb: Stop ikke-akutte behandlinger
De ansatte på hospitalerne er ved at gå ned med flaget. De kan ikke nå at tage sig af både alle de “almindelige”, planlagte behandlinger og alle de patienter, der skal undersøges og behandles for eventuel corona.

Sådan lyder opråbet i Politiken fra flere fagforbund efter stigende smitte i Danmark. 
Derfor mener Dansk Sygeplejeråd, Yngre Læger og FOA, at man ligesom i foråret bør aflyse normal praksis og udskyde alle ikke-akutte kontroller og operationer på landets hospitaler. 

“Vi har aldrig set noget lignende. Vi oplever, at vores medlemmer er ekstremt pressede, og vi får meldinger om sygeplejersker, der bryder sammen på arbejdet,” siger Anni Pilgaard, der er næstformand i Dansk Sygeplejeråd. 

Det sker i dag

  • Klokken 10: Justitsministeriet får officielt en delberetning fra Instrukskommissionen, som man vil oversende til Folketinget og derefter offentliggøre. Det er uvist, præcis hvornår det sker.

  • Klokken 17: Europa-Parlamentet holder plenarsamling i Bruxelles. Samlingen varer frem til torsdag og byder på en række debatter og afstemninger.

Artiklen opdateres

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

0:000:00