Dagens overblik: I dag får vi svaret på, om forsvarsforbeholdet skal skrottes eller ej

Valgstederne er åbne, og valgkampen snart ovre. Og så har Helle Thorning-Schmidt fået en verbal overhaling i Lillehammer.

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Godmorgen og glædelig valgdag!

For få minutter siden åbnede valgstederne, og dit politiske overblik handler selvfølgelig mest af alt om onsdagens folkeafstemning om at afskaffe det danske EU-forsvarsforbehold.

Vi kommer også forbi Helle Thorning-Schmidt, der på en scene i Lillehammer måtte lægge øre til hårde angreb for hendes plads i Facebooks tilsynsråd. Og en historie om sisyfosarbejde i tilsynsverdenen, hvor én medarbejder skal føre tilsyn med mobning i Danmarks i alt 1.640 grundskoler.

Bliv klædt godt på før og efter valgdagen

  1. Ved du stadig ikke, hvor du skal sætte krydset? Så hop ind på Altingets valgtest og bliv klogere på, hvem du er enig med. Den finder du her.
  2. Vil du vide mere om forsvarsforbeholdet? Så tjek vores fem spørgsmål og svar lige her.
  3. Er du nysgerrig på, hvor EU har militære operationer i dag? Så skal du klikke dig rundt i vores interaktive kort.
  4. Vil du vide, hvordan det er gået de otte andre gange, vi har stemt om EU? Så er der graf-galore at finde her.
  5. Har du lyst til en vanvittigt svær og meget lærerig quiz om EU's forsvarspolitik? Så finder du den her.
  6. Ooooog ved du ikke, hvad du skal i morgen, torsdag, når valgets tale har lydt? Så kom ind til os i vores gård, hvor Danmarks Radio holder valgmorgen. Det kan du læse mere om her.

Tre hurtige historier om afstemningen

1.

Der er ikke nogen af de europæiske ledere, som vil opbyggende en EU-hær. Det forsikrede statsminister Mette Frederiksen (S), efter at hun tirsdag havde deltaget i et EU-topmøde.

"Det er ikke alene mig, der siger, at der ikke kommer nogen EU-hær. Der er intet ønske om en EU-hær. Det bliver ikke bragt op fra nogen lande. Det indgår simpelthen ikke i diskussionen," lød det fra statsministeren.

Du kan læse mere lige her.

2.

Under valgkampen har netop idéen for en europahær da også igen og igen været et tema. Faktisk har den været "skræmmebillede nummer ét i Danmark i al den tid, vi har været i det europæiske fællesskab".

Men intet tyder på, at sådan en hær er på vej. Derfor er det store spørgsmål, hvorfor europæiske ledere som Emmanuel Macron, Angela Merkel og Pedro Sánchez bliver ved med at tale om den.

Det er vores EU-redaktør dykket ned i. Og du finder en række eksperters bud i artiklen lige her.

3. 

På valgkampens sidste dag kalder flere forskere partiernes indsats for sløv. Det skriver Jyllands-Posten.

Det er "bemærkelsesværdigt", at valgkampen ikke har en høj prioritet for "især toppolitikerne", mener Derek Beach, professor i statskundskab, Aarhus Universitet. Og det kan betyde, "at vælgerne skal træffe en beslutning på et mindre oplyst grundlag", siger han til avisen.

"Vi ved, at vælgerne ved EU-afstemninger sætter deres kryds ud fra deres grundholdning til EU, så de skal nok finde ud af, hvor de skal stemme, men det vil være lidt sværere for dem at finde ud af dette denne gang." 

Du kan læse resten af artiklen her.

Mobbetilsyn har én medarbejder til over 1.600 skoler

Vi forlader folkeafstemningen for nu og vender os mod en temmelig stor arbejdsopgave.

For der sidder én person i Danmark og holder øje med, om de i alt 1.640 grundskoler i hele Danmark overholder de love, der skal sikre eleverne et skoleliv fri for mobning. Det skriver Altinget.

Og det er ikke kun elevernes psykiske arbejdsmiljø, men også det fysiske – og i alle dagtilbud og undervisningsinstitutioner – som medarbejderen ved Dansk Center for Undervisningsmiljø skal overvåge.

"Det betyder, at når man sidder én mand og varetager tilsynet med hele Undervisningsdanmark, så er det begrænset, hvor meget vi kan undersøge," konstaterer direktør Jannie Moon Lindskov.

Du kan læse meget mere lige her.

Thorning-Schmidt under hårdt angreb fra nobelprismodtager

Forhenværende statsminister Helle Thorning-Schmidt bidrager til at "sminke Facebooks image".

Sådan lød noget af den kritik rettet mod den tidligere toppolitiker under en skarp og til tider uforsonlig debat om sociale medier, som den filippinske redaktør og modtager af Nobels fredspris Maria Ressa og den norske kulturminister, Anette Trettebergstuen, deltog i.

Helle Thorning-Schmidt, der er medlem af Facebooks såkaldte Uafhængige Tilsynsråd, forsvarede både sin egen rolle og de sociale medier.

"I gamle dage sad der bare nogle redaktører i et lukket rum og besluttede, hvem der skulle have en stemme. Nu kan langt flere få deres stemme hørt," sagde hun.

Du finder hele hele historien her.

Det sker i dag

  • Der er folkeafstemning om, hvorvidt Danmarks forsvarsforbehold i EU skal afskaffes eller bevares. Valgstederne lukker klokken 20.00, og et endeligt resultat ventes omkring klokken 23.00.
  • Der er møde i Udenrigspolitisk Nævn med deltagelse af udenrigsministeren og forsvarsministerne. På dagsordenen er situationen i Ukraine, Nato-udvidelse og internationale operationer.
  • Undersøgelseskommissionen om skat afhøringer. Her skal tidligere finansminister Kristian Jensen (V) afhøres.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00