Dagens overblik: I dag skal Løkkes sundhedsreform stå skoleret over for V-baglandet

NYHEDSOVERBLIK: Venstres landsledelse mødes i dag, hvor statsminister og V-formand Lars Løkke Rasmussens lovede sundhedsreform skal diskuteres efter ugers voksende kritik fra baglandet. Og så vil rød blok droppe sparekrav på velfærden. Få dit politiske overblik her. 

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Kasper Frandsen

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik.

Det helt store politiske spørgsmål lige nu er: Hvornår kommer den længe ventede sundhedsreform, som man venter vil tage livtag med regionerne?

Kritikken i statsminister og V-formand Lars Løkke Rasmussens eget bagland er voksende mod oplægget til sundhedsreformen: Folketingspolitikere og især regionsrådspolitikere fra Venstre har advaret i både direkte og indirekte vendinger mod at droppe de folkevalgte regionsrådspolitikere til fordel for nye sundhedsfællesskaber.

I dag skal V-formanden så stå skoleret foran Venstres hovedbestyrelse, der skal mødes på Hotel Crowne Plaza – også kendt som ”det sorte tårn”, som hotellet blev døbt efter S-R-SF-regeringen blev dannet dér i 2011 efter ugers forhandlinger. Mange – især SF og den nuværende S-ledelse – husker ikke resultatet fra tårnet som udelukkende positivt.

Og hvis Løkke virkelig er den politiske håndværker, som mange mener, så står han i hvert fald foran sin svendeprøve:

"Løkke skal afskaffe regionsrådene, men sikre det regionale demokrati, styrke det nære, men styre det mere centralt, holde sin aftale med blå blok og være lydhør over for nærdemokraterne i Venstre." Sådan karakteriserer DR's politiske korrespondent, Uffe Tang, Løkkes udfordringer med en ny sundhedsreform. 

... kritikken fortsætter
Og i dag fortsætter kritikken mod de dele af det ventede sundhedsudspil, der er kommet frem og handler om at droppe regionsrådene. Regionerne sikrer sundhedsvæsnets demokratiske forankring, skriver alle frem regionsrådsformænd i en kronik i Politiken.

Derfor må det ikke blive et mål i sig selv, at regionerne skal nedlægges.

"I dag fyger det frem og tilbage med udokumenterede påstande om regionerne," skriver formand for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), og de øvrige regionsrådsformænd Ulla Astman (S), Sophie Hæstorp Andersen (S), Anders Kühnau (S) og Heino Knudsen (S).

"Med et direkte folkevalgt regionalt niveau sikres den demokratiske kontrol. Hvis staten skal spille en større rolle, er der en klar risiko for demokratisk underskud," fortsætter de.

Rød blok vil droppe velfærdsbesparelser
Kommunerne har brug for flere penge til at løfte fremtidens velfærd med flere og flere ældre.

Derfor giver det ikke mening, at regeringen lægger op til, at kommunerne de kommende fire år årligt skal afgive en halv milliard kroner af deres bevilling til staten. Det er der enighed om blandt partierne i oppositionen, skriver Altinget.

”Vi er imod den form for grønthøsterbesparelser, hvor man beslutter at tage penge, inden man har vist, hvordan kommunerne rent faktisk skal finde dem,” siger Andreas Steenberg, finansordfører i Radikale.

Han bakkes op af Socialdemokratiet, der i efteråret tøvede i sagen, samt SF, Alternativet og Enhedslisten.

Finansminister Kristian Jensen (V) mener, at det er helt skævt at beskylde regeringen for at tage penge fra kommunerne. Det er det modsatte, regeringen gør.

Læs også

DF’ere stopper i protest
Uforsonlig oppositionspolitik og politisk topstyring.

Det er den politiske hverdag, der nu er blevet for meget for Lis Magnussen og Mette Møller, der er valgt til byrådet for Dansk Folkeparti i Guldborgsund Kommune.

Derfor har de nu nu trukket sig i protest og fortsætter i stedet som løsgængere.

Særligt er den politiske topstyring blevet for meget for de to medlemmer, der ikke føler sig inddraget af DF-profilen René Christensen.

"Der er dårligt samarbejde i gruppen. Man kan ligesom ikke komme til orde, for der er et par stykker, der bestemmer det hele," siger Lis Magnussen til folketidende.dk.

Ambassadør: Danmark kendte til risiko for Mansour-fængsling
Danske myndigheder var fuldt bevidste om, at Said Mansour – der også er kendt som "Boghandleren fra Brønshøj" – kunne ende i fængsel efter sin udlevering til Marokko.

Det siger Marokkos ambassadør i Danmark, Khadija Rouissi, i et interview med TV 2.

Landet har i årevis anklaget Said Mansour for forbindelser til et terrorangreb i Casablanca i 2003, hvor 33 mennesker mistede livet i fire koordinerede eksplosioner. Efter sin ankomst i Marokko blev Said Mansour prompte anholdt af marokkansk politi.

”Man vidste, at han ved ankomsten til landet kunne risikere at blive anholdt,” siger ambassadøren og fortsætter:

”Vi har ikke lagt skjul på noget.”

Said Mansour blev sendt ud af landet fredag, efter at Højesteret i 2016 stadfæstede landsrettens beslutning fra 2015 om at annullere Mansours danske statsborgerskab.

Det sker i dag:

  • Klokken 9.00: Der er afsluttende forhandlinger om ny regulering og lovgivning på drikkevandsområdet med doorstep i Miljø- og Fødevareministeriet kl. 9.
  • Hovedbestyrelsen i Venstre mødes på Hotel Crowne Plaza på Amager, hvor et af punkterne vil blive en kommende sundhedsreform.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00