Dagens overblik: I to år har jobcentre i København ikke henvist ledige til job

Hverken S eller Sundhedsministeriet vil svare på, hvordan en mail fra Tandlægeforeningen til erhvervsklubben endte i ministeriet. Ifølge Klimarådet kan regeringen nedbringe CO2-udledning fra lastbiler. Jobcentre i Københavns Kommune har lavet løse aftaler med ledige i stedet for at henvise til jobs. Få morgenoverblikket.

I løbet af 2020 og 2021 har de tre jobcentre i Københavns Kommune ikke en eneste gang henvist en ledig til et job.
I løbet af 2020 og 2021 har de tre jobcentre i Københavns Kommune ikke en eneste gang henvist en ledig til et job.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Caroline Tranberg

Godmorgen og velkommen til dit politiske overblik på dagen derpå for en norsk tragedie.

Fem er døde og to er sårede efter et angreb med bue og pil i den norske by Kongsberg, skriver TV2. En 37-årig dansker er sigtet i sagen, som Norges statsminister Erna Solberg på et pressemøde onsdag aften kalder for grufuld. 

”Det er en meget dramatisk situation, der har ramt Kongsbergs samfund. Hændelserne ryster os,” sagde hun, og understregede, at politiet har pågrebet gerningsmanden, og nu skal sagen efterforskes.

Københavns jobcentre

Jobcentrene i København har ikke henvist ledige til job de seneste to år, selvom det står i loven, at det er kommunernes opgave. Det viser en aktindsigt, som Berlingske har foretaget.

I stedet har de tre jobcentre i kommunen lavet løse aftaler med borgerne. Dermed har det ikke haft konsekvenser, hvis man som kontanthjælps- eller dagpengemodtager har sagt nej til at tage et arbejde. Det undrer både en arbejdsmarkedsforsker, en jurist i socialret og beskæftigelsesordførere i S og K, skriver avisen.

”Jeg er fuldstændig rystet. Spørgsmålet er, om det er, fordi man ikke tør se sine klienter i øjnene og ikke er klar til at sanktionere dem,” siger Niels Flemming Hansen, som er beskæftigelsesordfører i Det Konservative Folkeparti. 

S-erhvervsklub

Hvordan ender en mail fra Tandlægeforeningen til Socialdemokratiets erhvervsklub pludselig i Sundhedsministeriet? Det er det centrale spørgsmål, efter Altinget tidligere på ugen afslørede, at Tandlægeforeningen har brugt erhvervsklubben til at booke et møde med sundhedsminister Magnus Heunicke (S). 

Men mens Tandlægeforeningen siger til Altinget, at de vil afbryde alle forbindelser til erhvervsklubben, så vil hverken Sundhedsministeriet eller Socialdemokratiet svare på spørgsmålet.

"Jeg kommer aldrig til at prioritere møder efter hvem, der er medlemmer af hvilke erhvervsklubber, og min møderække som ny sundhedsminister i 2019 med en lang række organisationer bekræfter da også, at Tandlægeforeningen på ingen måde fik noget, der bare ligner særbehandling, hverken positivt eller negativt," skriver Magnus Heunicke til Altinget. 

Lastbilers grønne omstilling

Lastbiler står til at udlede næsten lige så meget CO2 i 2030 som i dag, men regeringen kan gøre noget for at nedbringe udledningerne. Sådan lød det fra Klimarådet i en ny rapport om omstillingen af den tunge vejtransport, som de præsenterede torsdag.

Altinget Transport har gransket rapporten, og nået frem til seks vigtige pointer. Én af dem er, at det endnu ikke er let at sige, om reduktionerne skal komme fra brint, batterier, elveje eller andre teknologier. 

Det betyder, at det på nuværende tidspunkt kan være en dyr omgang for staten at satse på den ene teknologi frem for den anden – hvis det viser sig at være den forkerte satsning, kan investeringerne være tabt, og det vil gøre omstillingen dyrere.

Dyk ned i alle seks pointer fra rapporten her.

V om civile retssager

Der har i de seneste år været et fald i antallet af civile retssager. Flere virksomheder må opgive at føre retssager på grund af økonomiske omkostninger og lange sagsbehandlingstider, og det er ifølge Venstre et problem for retssikkerheden.

Derfor ønsker partiet nu, at flere får mulighed for at få fri proces til at føre civile retssager. Det skriver Preben Bang Henriksen, som er retsordfører i Venstre, i Jyllands-Posten.

”Hvis retssikkerheden skal bibeholdes – også i de civile sager (..) – så er vi nødsaget til at ændre og forbedre det eksisterende system, så retssager kan gennemføres inden for rimelig tid og rimelig økonomi,” siger han. 

Det sker i dag:

  • Klokken 9: Minkkommissionen holder afhøringer. Få det vigtigste fra Minkkommissionen her.
  • Klokken 9: Rigsretssagen mod Inger Støjberg i Instrukssagen fortsætter, hvor der er afhøring af forhenværende kontorchef Jesper Gori og Anna-Sophie Saugmann-Vasi. Få det vigtigste fra Rigsretten her.
  • Klokken 10.30: Miljø- og Fødevareudvalget har miljøminister Lea Wermelin (S) i samråd om aktuel status for ulvesituationen i Danmark og Vildtforvaltningsrådets bud på en ny forvaltningsplan.
  • Klokken 12.15: En ny regering i Norge ventes at blive præsenteret på Slottsplassen i Oslo.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00