Dagens overblik: Idrætten lider under ny coronastigning, og Else bringer ældreplejen ind i spil om finanslov

NYHEDSOVERBLIK: De stigende smittetal får regeringen til at aflyse planlagt lempelse af forsamlingsforbuddet, idrætsforeninger taler nu om kamp for "overlevelse", og regeringens støttepartier vil have ældrepleje ind i forhandlingerne om finansloven. Få dagens politiske nyheder ultrakort her.

Velkommen til dagens hurtige rids af de vigtigste nyheder i dansk politik.

Vi begynder med corona, for de stigende smittetal i Danmark og Europa sætter nu den videre genåbning på pause, mens der strammes op på rejserestriktioner.

Regeringen har besluttet at bremse den planlagte lempelse af forsamlingsforbuddet fra 100 til 200, som skulle være trådt i kraft i morgen den 8. august. Det oplyser Sundheds- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.

Regeringen mener "ikke, at det på nuværende tidspunkt er rigtigt at hæve forsamlingsforbuddet fra 100 til 200. Vi har netop inddelt åbningen i faser, for at vi forud for hver faseovergang kan tage bestik af situationen”, siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke i pressemeddelelsen.

Ministeriet understreger, at beslutningen bygger på en klar anbefaling fra Statens Serum Institut.

Idrætten lider
Og forsamlingsforbuddet har konkret betydning for blandt andre idrætsforeningerne, som går glip af store beløb i tabte billetindtægter.

"Vi er der, hvor vi snakker overlevelse," siger eksempelvis formand for Divisionsforeningen Håndbold Kasper Jørgensen til Jyllands-Posten.

Danmarks Idrætsforbund ærgrer sig over, at regeringen nu ser sig nødsaget til at aflyse den planlagte lempelse af forsamlingsforbuddet. Læs mere i pressemeddelelsen fra forbundet her.

V kritiserer nye rejserestriktioner
De stigende smittetal i Spanien betyder, at de danske myndigheder nu fraråder alle rejser til landet. Men det er en forkert beslutning, at man ikke har valgt at lave en regional opdeling i Udenrigsministeriets seneste rejsevejledninger.

Det siger Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, ifølge TV 2.

Venstre mener ikke, at det giver mening, at man ikke kan rejse til områder, som ikke er særligt ramt af ny smittespredning, som for eksempel De Kanariske Øer, som ligger langt fra fastlandet i Spanien.

Partier: Regeringen orienterer ikke coronagruppen
Og en sidste historie om kritik af regeringen for corona-håndtering. For partier fra begge sider af Folketinget er oprørte over, at at regeringen ikke orienterer den såkaldte "coronafølgegruppe" ordentligt. Det skriver Berlingske.

Særligt kritiserer medlemmer af gruppen, som består af sundhedsordførere og medlemmer af sundhedsudvalget, at de ikke er blevet orienteret om, hvilke konsekvenser den nye smittestigning måtte få for sundhedsberedskabet og for forhandlingerne om den sidste del af genåbningen af Danmark. Læs mere her.

Else bringer ældreplejen ind i finanslovsforhandlinger
Og så skal vi til opvarmning til forhandlingerne om næste års finanslov. For efter TV 2-dokumentaren om dårlig behandling af demente ældre på et plejehjem i Aarhus, melder regeringens støttepartier, at de går til forhandlingerne med krav om bedre ældrepleje. Det skriver Altinget.

"Ældreområdet har været udsultet gennem mange år, så det bliver ikke noget, vi løser med en enkelt finanslov. Men det er klart, at vi kommer til at have stærkt fokus på ældreområdet," siger Enhedslistens ældreordfører Peder Hvelplund.

Læs mere her:

Folkemødet klarer sig igennem krisen
Årets folkemøde på Bornholm blev aflyst på grund af corona, men folkemødeelskere behøver foreløbig ikke være bekymrede for, om folkemødet helt går neden om og hjem efter krisen. Det skriver Altinget.

”Vi lander uden tvivl med et underskud, men hjælpepakkerne gør, at vi kan komme videre,” siger Jørgen Jepsen, som souschef for Foreningen Folkemødet.

Læs mere her.

Det sker i dag

  • Klokken 9: Instrukskommissionen fortsætter afhøringerne i sagen om tidligere minister Inger Støjbergs instruks om adskillelse af asylpar, hvor den var mindreårig. To personer afhøres i dag: Klokken 9 er det fuldmægtig i Udlændingestyrelsen Ronya Habo, og klokken 10.30 er det tidligere fuldmægtig i Justitsministeriet og tidligere specialkonsulent i Udlændingestyrelsen Adam Abdel Khalik.

  • Klokken 14: Statens Serum Institut opdaterer sin opgørelse over smittede, døde og indlagte i Danmark under coronapandemien

Forrige artikel Prøv quizzen: Hvor godt har du fulgt med? Prøv quizzen: Hvor godt har du fulgt med? Næste artikel Regeringen indfører krav om mundbind i Aarhus Regeringen indfører krav om mundbind i Aarhus