Dagens overblik: Inger Støjberg overvejer sin fremtid i Venstre

NYHEDSOVERBLIK: Inger Støjberg er færdig som næstformand i Venstre. Både DF og Nye Borgerlige står klar med åbne arme, men Støjberg har brug for tid til at “vende skråen”. Corona-restriktioner fortsætter til 17. januar.

“Det kom som noget af en overraskelse for mig. Jeg skal lige tænke mig om et stykke tid," siger Inger Støjberg efter hendes exit som næstforman i Venstre.
“Det kom som noget af en overraskelse for mig. Jeg skal lige tænke mig om et stykke tid," siger Inger Støjberg efter hendes exit som næstforman i Venstre.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

Godmorgen og velkommen til årets sidste politiske nyhedsoverblik.

Vi starter naturligvis med Inger Støjberg, der har trukket sig som næstformand i Venstre efter kun lidt over et år på posten.

Det skrev hun på Facebook tirsdag aften.

 

Jakob Ellemann har i dag bedt mig om at gå af som næstformand for Venstre. Jeg forstår, at det bl.a skyldes hans...

Slået op af Inger StøjbergTirsdag den 29. december 2020

 

Tidligt onsdag morgen vil Inger Støjberg hverken be- eller afkræfte, at hendes politiske fremtid ligger i Venstre. 

Til DR siger hun, at hun "lige skal vende skråen og overveje, hvad der skal ske nu.”

“Det kom som noget af en overraskelse for mig. Jeg skal lige tænke mig om et stykke tid."

"Når man rejser rundt i Venstres bagland kan man se, hvor forskelligt det er fra Frederiksberg og til Skive, hvor jeg er valgt. Så der er bare forskel. Og det synes jeg er noget, Venstre skal afspejle. Det var noget af det, jeg bragte med ind i mit næstformandskab," fortsætter Inger Støjberg til DR.

Forud for Støjbergs exit har der udspillet sig et par - mildest talt - hektiske døgn i Venstre.

I et interview med Jyllands-Posten søndag slog Jakob Ellemann-Jensen fast, at Venstre er klar til at støtte en rigsretssag mod Inger Støjberg, hvis Folketingets uvildige jurister ender med at se grundlag for det i sagen om hendes ulovlige adskillelse af unge flygtningepar som integrationsminister.

Det erklærede den nu daværende næstformand Inger Støjberg sig mandag “helt uenig" i.

På den baggrund valgte Venstre-toppen tirsdag at indkalde partiets forretningsudvalg til et ekstraordinært zoom-møde med kun et enkelt punkt på dagsordenen:

“Redegørelse fra formanden, herunder afklaring af opbakning til formandens linje i spørgsmålet om håndtering af undersøgelseskommissionens samt konsekvenser heraf.”

Senere på aftenen blev der ifølge Berlingske indkaldt til endnu et møde, denne gang for hele hovedbestyrelsen.

På mødet, der altså endte med Støjbergs exit, havde Jakob Ellemann-Jensen ifølge Ekstra Bladets kilder, stillet partiet overfor lidt af et ultimatum:

'Enten går jeg, eller også går Inger', lød det - ifølge Ekstra Bladet - fra Ellemann.

Ellemann: Konflikten handler ikke om politik
I timerne efter mødet valgte Jakob Ellemann-Jensen at give sin version af sagen.

I et Facebook opslag sent tirsdag aften skriver han, at makkerskabet mellem de to er gået i stykker.

“Jeg har siden min tiltrædelse som formand arbejdet loyalt for vores makkerskab og bestræbt mig på at give Inger plads. Fordi jeg mente, at det var det rigtige og ordentlige at gøre for vores parti. Og fordi jeg inderligt håbede på, at vi kunne få det til at fungere. For det, Inger står for politisk, hører hjemme i Venstre. Og det gælder også efter i dag.”

“Jeg skal ikke lægge skjul på, at vi er kørt skævt af hinanden gennem længere tid. Og jeg må konstatere, at det er helt uholdbart, at Venstre nu er endt i en situation, hvor formanden ikke kan lede med opbakning fra sin næstformand," fortsætter han.

I opslaget afviser han desuden, at det er politiske uenigheder, der har eskaleret konflikten.

"Det gør mig enormt trist, at vi er endt her. Ikke mindst, da konflikten ikke handler om politik. Selvom Inger og jeg ser forskelligt på nogle ting, så deler vi jo de grundlæggende holdninger."

“Vi står begge for en stram og konsekvent udlændingepolitik, hvor vi passer godt på Danmark. Vi er begge enige om, at Venstre skal være et bredt parti, der favner hele Danmark, og ikke kun er for enten land eller by, Jylland eller København, høj eller lav.”

 

Politik kan være hårdt og ubehageligt. Det har dagen i dag vist med al tydelighed. Og jeg er helt utrolig ked af, at...

Slået op af Jakob Ellemann-JensenTirsdag den 29. december 2020

 

I en pressemeddelelse på vegne af Venstres forretningsudvalg skriver Stephanie Lose (formand for Danske Regioner og regionsrådsforman i Region Syddanmark), Jens Ive (borgmester i Rudersdal Kommune) og Peter Gæmelke, at Venstre står i en “umådelig trist situation.”

“Vi må konstatere, at der igennem længere tid har været vanskeligheder med samarbejdet mellem Venstres formand og Venstres næstformand, og der er ikke længere tillid mellem de to. Derfor er samarbejdet uopretteligt brudt sammen. Et stort flertal i Forretningsudvalget bakker Venstres formand op og har besluttet at bede Inger Støjberg om at trække sig som næstformand for partiet, og efterfølgende har hun meddelt, at hun trækker sig.”

“Forretningsudvalget konstaterer også, at der ikke er tale om en generel politisk uenighed mellem de to. Samtidig bakker et stort flertal i Forretningsudvalget fortsat op om formandens linje i den aktuelle sag om Instrukskommissionen.”

Det er dog ikke alle i Venstre, der er lige tilfredse med udkommet af de sidste dages dramatik.

I en mail til resten af Venstres folketingsgruppe – som BT har fået fat i – skriver partiets jagt- og søfartsordfører Thomas Danielsen, der er kendt som en loyal Støjberg-støtte, at Venstre på baggrund af beslutningen har slået fast, “at vi ikke længere er et parti, der både skal kunne tale til lastvognsmekanikeren i Vestjylland og advokaten på Frederiksberg samtidig."

“Vores såkaldte ledelse må jo mene, at dette er til gavn for os. En beslutning, der hverken er truffet i folketingsgruppens eller lastvognsmekanikerens bagland. Vi må håbe, der er advokater nok på Frederiksberg", forstætter han.

Til gengæld møder Ellemanns beslutning opbakning på Facebook fra de tidligere ministre Ellen Trane Nørby, Kristian Jensen og – hans egen søster - Karen Ellemann Jensen.

Venstre har meldt ud, at Inger Støjbergs afløser skal vælges ved et endnu ikke fastlagt ekstraordinært landsmøde.

DF og Nye Borgerlige står klar med åbne armen
På baggrund af Støjbergs farvel til næstformandsposten, har både Dansk Folkeparti og Nye Borgerliges formænd tilkendegjort, at den tidligere udlændingeminister nu er mere end velkommen til at tilslutte sig deres partier.

Til TV2 siger Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen-Dahl, at Inger Støjberg "selvfølgelig er velkommen.”

“Vi har i politik brug for rugbrødspolitikere, men også brug for folk, der kan sætte tingene lidt skarpt op. Inger kan det sidste, og har hun ønske om, at komme over til DF, så kan hun det."

Fra Pernille Vermund kan man høre de samme toner.

“Der er altid plads til Inger i Nye Borgerlige. Det her viser, at det hele tiden har handlet om politik og ikke om rigsretten. Jakob Ellemann har ventet på en kærkommen anledning til at komme af med Inger, siger Vermund, der ikke er imponeret over Venstre-formandens ledelse det sidste år.”

Her på Altinget kan du både læse chefredaktør Jakob Nielsen og politisk kommentator Jarl Corudas analyser af Inger Støjbergs afgang og Venstres krise.

Læs også

Restriktioner forlænges
Regeringen forlænger de nuværende corona-restriktioner til 17. januar.

Det sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde i Statsministeriet tirsdag aften.

“Situationen i forhold til smittetal, indlæggelser og dødstal er nu mere alvorlig, end den var i foråret."

Det betyder blandt andet, at storcentre og restauranter fortsat vil skulle holde lukket. Det samme gælder liberale serviceerhverv som frisører samt kulturlivet. Skoleelever og studerende skal fortsat undervises hjemmefra.

På pressemødet opfordrede statsministeren også til, at man ser, så får som muligt, og at man aflyser alle aftaler med personer, man ikke ser til daglig - det gælder også nytårsaften.

“Med de konsekvenser nedlukningen har lige nu, er det i vores øjne ikke rimeligt, hvis en nytårsfejring spreder endnu mere smitte,” sagde Mette Frederiksen (S).

Du kan se eller gense pressemødet her.

Tidligere SSI-direktør: Ildebranden er blevet for stor
Pressemødet blev afholdt på en dag, hvor antallet af indlagt med corona satte en negativ rekord med 900 på landets hospitaler. 128 af de indlagte ligger på intensiv, og 73 af dem får hjælp til at trække vejret fra en respirator.

Samtidig er smittetallet steget til 1,2. Det viser tal fra Sundhedsstyrelsen.

Udviklingen får nu en række eksperter til at råbe vagt i gevær.

I Politiken siger overlæge og professor Jens Lundgren fra Rigshospitalet, at “landet er i en alvorlig situation med overfyldt hospitalskapacitet.”

“Scenariet overgår det, vi så ved første bølge. Der er ingen løsning at se i de næste par uger. Desuden kan det ikke endnu aflæses, om de massive restriktioner indført lige før jul har haft tilstrækkelig effekt. Vi forventer status quo i endnu et par uger," siger han.

I Berlingske siger tidligere direktør for Statens Serum Institut Nils Strandberg Pedersen, at regeringen har “grebet for sent ind.”

"Ildebranden er simpelthen blevet for stor, og når den er det, så kan man ikke nå at slukke branden. Så brænder huset ned. Det er lidt den situation, vi har været på vej ind i længe. Ser man tallene, er det ret alvorligt.” 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)









0:000:00